onsdag 27 februari 2013

Flerfärgsvirkning

Flerfärgsvirkning brukar det kallas på svenska när man virkar med två eller flera färger samtidigt och virkar in den färgen som för tillfället inte används. På engelska heter det tapestry crochet, en beskrivning är tex denna: Tapestry crochet is similar to regular crochet, except that one or more yarns are carried while another is crocheted. Alltså att man bär med sig det ena garnet medan man virkar med det andra.

För så där en tio dagar sen var jag på en textilträff i Umeå där det talades just om flerfärgsvirkning. (!!!) Träffen var anordnad av Västerbottens museum, som har i sina samlingar några virkade alster, bland annat något som kallas pälslist. (En pälslist är ett långt och brett band som användes till att hålla ihop stora varg-, hund-, get- och fårskinnspälsar. De läggs runt halsen, i kors över bröstet och knyts runt magen. Citat från en uppsats om virkning av Pia Sandgren, ni kan hitta uppsatsen här.) Det här långa virkade bandet, pälslisten, är gjort just i flerfärgsvirkning, det är rött med ett svart vinrankemönster, mycket vackert. Jag har tyvärr ingen bild på det, men här kan ni läsa om museets textilkafé om virkning!

I alla fall. Jag gick hem och tänkte: Flerfärgsvirkning - har jag ens nämnt det på min virkblogg nån gång? Har jag inte sysslat med det alls? Hm, jo naturligtvis har jag det. Fast jag har liksom aldrig specifikt kallat det för flerfärgsvirkning. Aldrig satt en etikett "flerfärgsvirkning" på nåt inlägg. Men om definitionen är att man bär med sig, virkar in, ett garn medan man virkar med det andra så skulle jag kunna sätta den etiketten på vart och vartannat inlägg på den här bloggen. Jag har inte alltid virkat klassiskt slätt med fasta maskor, utan blandat tekniker huller om buller, tex med reliefmaskor som i ormväskan och den brinnande mössan, eller gjort det med mossvirkning (ett par halsdukar).

Nu har jag i alla fall sysslat med flerfärgsvirkning nästan på klassiskt vis med fasta maskor i två färger. Jag har gjort mig en huva till min röda kappa, som var kraglös och liksom behövde avslutas med nånting...
Jag har virkat i bakre maskbågen, samt aviga maskor i främre maskbågen på tillbakavarven. Resultatet blir en trevligt slät yta tycker jag! Efter att ha tränat på den här tekniken några år så känns den helt naturlig i händerna.
Det som brukar bli besvärligt är hur man ska hålla isär garnerna, så de inte trasslar in sig i varandra. Så här försöker jag lösa det:
Den ena tråden ligger mellan långfingret och ringfingret, den andra mellan ringfingret och lillfingret. Båda kan hållas i spänn fastän handen hålls avslappnad. Så byter jag bara med pekfingret när det är färgbyte i mönstret. Och jag kan se inne i handen vilken tråd som ska ligga framför eller bakom för att inte tvinna dem om varandra när jag byter färg.

Några flerfärgsvirkade alster som finns på bild på den här bloggen:

--  en solhatt  -
--  hundväskan  -
--  ormväskan - med reliefmaskor
--  en halsduk -  mossvirkad
--  ett armband  -
--  min handväska  -
--  ännu äldre väskor  -
--  en "mönstrad remsa"       - den är också gjord till en väska
--  min brinnande mössa  -
--  min rutiga mössa  -   virkad med halvstolpar, reliefaktigt, på ett speciellt vis, men faktiskt:  det ena garnet är virkat omkring det andra - alltså flerfärgsvirkat....
--  muddar  - virkade efter ett mönster av Maria Gullberg

...

Uppdatering april 2013: Nu har jag satt etiketten flerfärgsvirkning på de flesta av de här inläggen. Åtminstone de som någorlunda matchar vad som normalt brukar kallas flerfärgsvirkning...!


6 kommentarer:

Anna sa...

Très joli mais surtout très utile avec le froid qu'il fait !
Bonne journée.
Anna

Emilia sa...

Supersnygg huva!

Mia stickar sa...

JA jag bara tittar på denna fantastiska huva, känner mig stolt, jag känner den som har gjort den!
PS Jo, jag var i samma stad, den norra staden!

marremorr sa...

Milda Mmatilda!!! Vad du kan!!!=0) Å så snyggt det blir! Wow!!=0))

Annika GW sa...

Tycker det är svårt att virka mönster med två färger. Jag har nog inte rätt teknik för mönstret blir snett och liksom förskjutet eftersom. Får nog försöka lära mig att göra på rätt sätt med den rätta tekniken./ Annika

Pysselfarmor sa...

Jättesnygg! Och jag tänkte när jag började läsa,,,,men??? Flerfärgsvirkning det har du ju hållit på med länge! :-))