måndag 6 januari 2014

Småpyssel


 Oj, det har gått länge nu sedan senaste inlägget på den här bloggen, både jul och nyår har hunnit passera och idag är det redan trettondagen. Bloggen har blivit lite lämnad åt sitt öde under tiden, det har varit mer mat och sociala aktiviteter i stället... Pojkarna har varit hemma, och även min 84åriga mamma var hos oss i två veckor. Tyvärr har vädret varit grått och tråkigt mest hela tiden. (Som i resten av landet verkar det.) Och mamma blev nästan som en fånge här i huset, eftersom marken och vägarna utanför varit täckta av blankis hela tiden. Inte läge att gå ut och riskera att bryta benen!

 Lite virkning har det blivit ändå, några maskor då och då. Och vad har jag pysslat med då? Jo mossvirkning.
Jag har försökt kolla upp om det här ska kallas något annat, men mossvirkning verkar användas mest, och det stämmer så bra med det engelska namnet moss stitch. Det är när man virkar varannan luftmaska och varannan fastmaska, så att fastmaskan virkas omkring luftmaskan på varvet inunder. Det används flitigt i de populära pippimönstren.

Jag har inte gjort några pippimönster, men i alla fall utforskat diverse olika mönstervarianter som man kan åstadkomma, och jag har gjort det genom att virka en liten samling armband.Det började med att jag gjorde två armband av det lilla paljettgarn som var över efter "frost-sjalen". Jag virkade ett på längden och ett på tvären. Precis som med virkning i allmänhet så blir resultatet här töjbart på höjden och mera stumt på längden, därför har det ena armbandet knäppning och det andra är runt och kan dras över handen.Jag har virkat med en färg, med två färger och med många färger.
Jag har virkat prickigt, randigt och mönstrat.
Jag har virkat på längden och på tvären.
Med knappar och utan.
Smala och breda.
Knapparna är återbruk från diverse plagg, utom den stora röda som jag gjort någon gång av cernitlera. (Till en väska om jag tänker efter, jag gjorde en hel hög knappar men använde bara två.)För varje sak jag gjort har jag fått flera idéer om nya varianter att testa. Om jag gör verklighet av några av dem så blir det snart fler bilder att visa.
De vita prickarna som (kanske?) kan uppfattas på de här bilderna är snöflingor, eftersom vädret även idag envisades med att krångla till det för mig...Några armband blev så breda att de får kallas muddar eller handledsvärmare, men de hör ändå till min  moss stitch collection!
13 kommentarer:

Anelma handarbetar sa...

Så mycket fint du har virkat.

Kram Birgit

Pysselfarmor sa...

men då har du suttit inne när det varit grått och trist och åstadkommit dessa underbara!
Ja fy 17 vilket väder det har varit och är!

Mia stickar sa...

Oj vilket tålamod du har att testa och greja men då blir det fint det du gör! !0 kr nystanet går till nåt kul man vill unna sig så man använder garnet man har och inte bara köper nytt!

Lillys stick o syhörna. sa...

Ja vädret är då för trist. Ingen snö bara regn. Då passar det att
sitta inne och pyssla. Så fina
armband.
Ha de gott.
Lilian

marremorr sa...

Så fina armband du virkat!!=0) Ja, detta väder... Det inbjuder verkligen till kreativitet inomhus! Kul att du testat virka så många olika varianter, färger och former.

Anna sa...

Quelle collection ! Variée et originale !
Bonne fin de journée !
Anna

Black Iris sa...

Här inne hos dig får jag alltid inspiration och egna ideer.. Moss-virkning har jag också hållit på med ett tag och det är rätt roligt och framför allt lätt att ha i händerna framför TV:n..

Kram Maidi

skapa och inreda sa...

Vad mycket fin du har gjort. Här hos mig öser regnet ner och har så gjort hela dagen, längtar efter sol,snö och kyla :)
kram
Annika

Anna sa...

Vilken massa roliga tips och tricks. Tack for att du delar med dig. Det är alltid roligt att lära sig något nytt och få ny inspiration. Jag blir sugen både på att virka sockar och vantar och att snida min egen virknål. Hälsningar Anna

Karin sa...

Vad fint och jag gillar verkligen det ljusblåa med paljetter. Ha det bra Karin

Emilia sa...

Så mycket fint virkpyssel!

Maria sa...

Juntan e hos Karin på torsdag. Kul om du kommer, va ett tag sen vi sågs. Vi torde väl ha skottat oss ut innan dess ;-)
Kram Maria

Theresa sa...

Tack för ditt svar på min sida! Hoppade över smygmaskorna, vände på arbetet och virkade 3 lm som första stolpe. Hoppas ju på att det funkar oxå :s Tack igen! Mvh Theresa