torsdag 8 maj 2014

Short row cablesNu var det länge sedan. Då borde det finnas mycket att skriva. Och ja, det gör det!

Jag har verkligen varit inne i en virkbubbla. Och ut ur den bubblan kom - ett mönster!
Jag menar ett alldeles särskilt mönster, alldeles seriöst och noggrannt skrivet, inte bara så där på måfå som jag brukar.

 Ursäkta att jag ser så arg ut på bilden, det gjorde jag visst sist jag tog en bild med en solhatt också... Jag är inte arg, jag ser bara ut så.

 Jag har haft den här bloggen sedan juli 2010, det är snart fyra år! Jag är inte mycket för jubileum eller liknande, inte för att fira årtal eller att antalet besökare passerat en viss siffra, så det var inte därför jag kom att tänka på det nu idag. Jag är ju egentligen bara intresserad av själva virkningen.
Här har jag skrivit om när jag hittat något nytt och intressant som har med virkning att göra. Jag har delat med mig av sånt jag lärt mig som jag tyckt skulle kunna vara intressant för andra virkare. Och när jag själv hittat på något (mer eller mindre användbart) har jag visat det också.

En sak som jag hittat på har jag inte visat, nämligen hur man kan göra smygmaskvirkade flätmönster. Alla dagens tre bilder är exempel på smygmaskvirkade flätmönster, gjorda med min alldeles egen metod. Som alltså inte är densamma som när man virkar flätmönster med reliefstolpar. Jag vet inte om det finns så många smygmaskvirkare här i landet, det verkar ibland skralt. Jag har skrivit om smygmaskvirkning ganska mycket, och visat hur man kan göra olika saker. Den här gången gör jag inte det - visar inte hur man gör - utan i stället finns det ett mönster, och mönstret finns på ravelry. Och det är på engelska.
Därför har den här flätmönstermetoden fått namnet short row cables. På svenska skulle den kunna heta... kortvarvsflätor eller nåt liknande (men det var ett klumpigt ord).

Den som hjälpt mig med mönsterskrivningen är Tanja Osswald, som jag skrev om sist. Hon har också hittat på ett sätt att smygmaskvirka flätmönster, men vi gör det inte riktigt på samma sätt.

 Korta varv har jag ju skrivit om ibland, och försökt förklara - det här har alltså med ungefär samma tänkesätt att göra.

Mönstret som nu finns på ravelry blir en mössa, en ganska vanlig mössa, men alltså med ett enkelt flätmönster på. Den syns här nedan. Jag har gjort den i Raggi, mitt favoritgarn, men den kan förstås göras i vilket garn som helst. En bambu-bomull-version är solhatten på den första bilden, där har jag även lagt till ett brätte.Ha det gott nu alla virkare!
Anna.


4 kommentarer:

marremorr sa...

Nu har du trollat fram vackra alster från din virknål igen! Den ganska vanliga mössan blev fin, men solhatten är ju bara för läcker!! Superhärlig!=0)

Emilia sa...

Jättesnygg hatt och mössa!

Pysselfarmor sa...

Du är, som jag sagt tidigare, otroligt skicklig med virknålen!

Annette sa...

Spännande!