söndag 23 november 2014

FO - virkad tröja!Till slut har ärmarna kommit dit på min röda tröja.

Det kan ju råka bli lite för mycket innesittande när det är mörkt och tråkigt ute, som nu i november. Hemskt mörkt och trist och deprimerande har det varit de senaste veckorna tycker jag.
Det enda positiva med det där innesittandet är väl att man kan lyckas göra färdigt nåt långdraget virkprojekt.

Tex en röd tröja, nästan lagom till jul!Så här har jag virkat tröjan: Jag har använt två olika garner, som jag berättat tidigare, och blandat dem så att det skulle bli en någorlunda helgjuten helhet. Okpartiet är virkat runt i spiral, där är det mest smygmaskvirkning. De smalare flätorna är helt smygmaskvirkade och i den bredare i mitten har jag blandat in stolpar och andra långa maskor för att få till mönstret.
Resten av tröjan är virkad fram och tillbaka på tvären, jag kallar det från och med nu för plattvirkat. Den är inte gjord för sig och fastsydd utan jag har virkat fast den i oket med vändmaskorna. Jag har virkat ett varv med det ena garnet och ett varv med det andra, så att det blir en rytm av fyra olika varv som upprepas: varv 1) med Nepal vanliga fasta maskor i bakre maskbågen, varv 2) med Fuga Tweed vanliga fasta maskor i bakre maskbågen, varv 3) med Nepal aviga fasta maskor i främre maskbågen, varv 4) med Fuga aviga fasta maskor i främre maskbågen. Här nedan syns både framsidan och baksidan, och mudden.
Varje varv med Fugagarnet förlängdes nämligen med 8 förlängda halvstolpar medan jag vände Nepal-varven tidigare med hjälp av de små luftmaskbågar, som syns på avigan på bilden ovan. Så blev det en kantmudd av det mörkare garnet, lika på kroppen och ärmarna. Och så fick jag användning för den, nyligen inlärda, förlängda maskan (halvstolpar blev för små, och stolpar för stora).8 kommentarer:

Maria sa...

Toksnygg blev den :-)

petozi Design sa...

Your Sweater is beautiful with pretty cabled yoke!!
Petra

marremorr sa...

Wow! Så grymt snygg den blev, din virkade tröja! Otroligt bra jobbat!! Snygg färg också! Känn dig riktigt stolt över den!

Ljubinka sa...

Fantastic,wonderful!!!
Happy week.:*

Anna sa...

Really beautiful !!!!!
Have a great week !
Anna

Annette sa...

Verkligen superfin!

ansipansan sa...

Wow, vilken fantastisk tröja! Den kan du verkligen stoltsera med. Har inte haft någon direkt inspiration på ett tag nu, men efter lite surfande här på din sida känner jag ett virksug långsamt återvända. :-)

Marta sa...

What a fantastic sweater!!