måndag 15 augusti 2016

Fula ord?Det har hänt igen. Det är så vanligt! "Virkning" är inte något man nämner -  om man gjort något man vill visa upp, tala eller skriva om, då kallar man det för stickning. Alla har ju tex hört talas om stickgraffitti - och när man tittar närmare på den är den nästan alltid virkad.

Men man säger inte ordet "virkad" högt, gud så pinsamt!

Och nu idag, alldeles nyss, då hände det igen.
Se det här inslaget i kvällens Västerbottensnytt.
Hör ni någon säga ordet "virkat"?
Ser ni något stickat i filmen?

Klär in omvärlden med färgglatt garn.


Förlåt, men jag kan inte låta bli att reagera, för vem skulle göra det om inte jag? Det skulle heller inte reta mig om det var lika vanligt att det hände tvärtom ibland, att stickning kallades för virkning. Men det händer aldrig.5 kommentarer:

Mamma Mia sa...

Håller med.
En gång gjorde jag en tipsprommenadfråga som löd: Är det här stickat, virkat eller knypplat (hade satt dit en provlapp) till barnens barn-föräldradag i skolan. Tänkte att den här frågan blir väl för lätt, men det är ju viktigt att alla frågor inte är för svåra tänkte jag. Till min förvåning var det många som inte visste av föräldrarna.
Tycker också att det är viktigt. En journalist som inte ser skillnaden på en Saab eller en Volvo skulle vara slut som reporter (tror jag ;) )men inte om det gäller urgammalt hantverk.
Tummen upp för din reaktion <3

Anna sa...

Qu'importe, c'est de la création !
Bonne journée !
Anna

Markje sa...

Tänk att jag aldrig har hört detta förut! Det är stor skillnad på stickning och virkning och det syns stor skillnad också. Det som förbryllar mig är att damen själv säger sticka när hon rimligen måste veta att det är virkat hon gjort. Mycket förbryllande.
Hälsningar Maria

Nenne sa...

Nu blir jag lite fnissig...
Härom veckan läste jag i vår lokaltidning att en hantverksgrupp gjort en flashmob på stan. Det kom en tjej cyklande med en stooor stickad smällkaramell på styret (hon var på bilden) och på given signal från henne så vips, var där en mängd tjejer/kvinnor/damer som snabbt plockade fram ett litet handarbete ur fickan och paraderade en stund.

Men alla som har ögonen med sig kunde se att smällkaramellen var ett konstverk av VIRKADE rutor. Tänkte nästan påpekat det för tidningen men la ner.

Tycker det är jättekul när dottern har på sig nåt hempysslat och lärarna frågar "oh har mamma stickat".
Nej, hon har virkat. Svarar dottern.

Kram

Elisabet sa...

För många år sedan hade Lindex en annonskampanj med virkade koftor på modellerna. I annonstexten kallades kläderna för stickade. Och häromdagen hörde jag en person som jag trodde var textilkunnig kalla ett par små virkade saker för knypplade. Men jag skulle säkert använda fel ord om jag försökte prata om golf eller bilsport.