Special turn

Jag har lärt mig nånting nytt, som jag gärna vill dela med mig av! Det kommer från Megan Mills. I ett mönster till en mössa beskrivs vad hon kallar en "special turn". Där finns en video också, titta gärna på den.

Hon beskriver hur man gör den första stolpen på ett varv, den som vanligtvis ersätts med tre luftmaskor. Sättet att göra detta skiljer sig åt litegrann mellan videon och hennes text. Så här har jag gjort, det stämmer bäst överens med hur hon beskriver i texten:


(Kanske ser det här krångligare ut än det egentligen är. Många bilder för en egentligen kort procedur.


Man kan helt enkelt tänka: en luftmaska, en fastmaska i sista stolpen, och så en till fastmaska som virkas i den första fastmaskan, liksom i sidan av den så de står ovanpå varandra. Så har man en mera utfylld första stolpe på sitt stolpvarv.)När du virkat den sista stolpen på varvet: gör en luftmaska. Vänd inte ännu.
Stick nålen "bakvänt" alltså mot dig själv, genom den sista stolpens främre maskbåge,


gör ett omslag och dra garnet genom öglan. Vänd.

Gör ett nytt omslag och dra garnet genom båda öglorna på nålen.


Gör en fast maska i sidan av maskan du just gjort.Du har nu gjort den första stolpen på varvet. Nästa stolpe virkas i den andra maskan på varvet. Enligt Megans beskrivning ska man göra den (alltså ersättningsstolpen)  ännu högre för att den ska passa till ett stolpvarv, men då tycker jag det blir för mycket, för högt. Eller så har jag missuppfattat skillnaden mellan engelskt och amerikanskt virkspråk, det är verkligen jätteknäppt! Däremot kan man alltså fortsätta på samma sätt och bygga den här förstastolpen högre för att matcha tex trippelstolpar.
Denna provlapp är virkad med Megan Mills "special turn".För jämförelse: denna provlapp (ovan) är virkad med de vanliga tre lm som första st på varje varv. I min virkbok ser det naturligtvis inte alls ut så här, där är kanterna raka och släta och täta, är det något fusk? Jag kan ju bara tala om att jag själv hellre brukar ha de tre luftmaskorna utöver de räknade maskorna, och alltså göra första stolpen i första maskan, om man säger så. Då blir resultatet så här, lite krokigt i kanten:Men framöver kommer jag att praktisera Megan Mills special turn, för att se om inte det i de flesta fall blir bättre?