torsdag 4 december 2014

Smygmaskvirkning och virkfasthetDenna smygmaskvirkning. Så fantastisk! Så outforskad. Jag har den ständigt i skallen och nu har jag fått en ny uppenbarelse som jag bara måste meddela.


Vad är virkfasthet? Hur många maskor man har per längd färdigvirka yta.
När det gäller så kallad "vanlig" virkning så är det alltid utskrivet noggrant i alla mönster vilken virknål man ska använda, tex 1,5 mm eller 3 mm eller något annat, för att få den rätta virkfastheten till just den virkningen. Alla vet att det blir skillnad mellan en sak som är virkad med 1,5 mm och en virkad i samma garn med  en 3 mm virknål. För att tjockleken på virknålen, diametern, avgör hur stor varje maska blir.

När man läser om smygmaskvirkning gäller detta plötsligt inte! För mig obegripligt.

Då ska garnet hållas löst i handen utan spänning, eller varje maska ska dras ut eller förlängas utöver den storlek som man får av virknålen. Maskan ska formas "på fri hand"!
 Det kan uttryckas så här:
det som är det speciella med virkade smygmaskor är att man drar upp maskan en bit på virknålen, så att virkningen blir lös.
eller så här:
När man har stuckit virknålen genom maskan från varvet innan, och gjort ett omslag om nålen och dragit genom, då ska man göra en lång maska, eller att man säger en LÖS maska.


Jag har skrivit om detta tidigare för ungefär ett år sedan. Det var då jag just hade upptäckt den här skillnaden, och blev så förvånad och förvirrad. När jag för visst antal år sedan började smygmaskvirka var det helt självklart att virka på med samma garnspänning i handen som jag redan var van vid. För att resultatet inte skulle bli alltför tätt och hårt så bytte jag virknålsstorlek uppåt och uppåt tills jag var nöjd.

 Hur det funkar att virka med den gammaldagsa platta smygmaskvirknålen vill jag inte gå in på eftersom när man använder den så virkar man på ett helt annat sätt. Jag provade ju den också från början och tyckte inte det funkade alls.  

Ovan- Samma virkning, samma virkfasthet, samma storlek på maskorna - olika virknålar. Om man ska göra som på nedre bilden så måste man forma maskan "på fri hand".

Och den där maskan som ska dras ut på fri hand: den kan ju råka dras ut olika mycket från person till person. Alltså är det ett osäkert projekt både att skriva mönster och att läsa mönster för smygmaskvirkning. Mönsterskrivaren har ett handlag, den som läser ett annat = virkfastheten går inte att uppnå med samma virknål. 
Dessutom måste man dra exakt lika mycket i garnet för varje maska, vilket kräver träning innan man får det jämnt och snyggt.


 Fördelarna som jag ser med att använda den tjockare virknålen jämfört med den smalare:
1. Den som redan har lärt sig att virka "som vanligt" kan omedelbart börja smygmaskvirka utan att resultatet blir ojämnt. Maskorna blir jämnstora utan att man behöver träna in ett speciellt smygmaskvirkningshandlag.
2. Mönster för smygmaskvirkning blir lättare att läsa rätt.
Och nu har jag träffat på någon som gör som jag, som håller med om ovanstående om den tjockare virknålen. Yes! Ett tag trodde jag att jag var ensam i världen, men det verkar inte riktigt så trots allt.

Sedan senast jag gjorde några noteringar på den här bloggen har jag till slut skrivit färdigt mönstret till de vita smygmaskvirkade sockarna. Det finns nu på ravelry, och jag måste tala om att det är på engelska liksom mönstret till mössan.


För att våga publicera mönstret hade jag tre personer till att testvirka det. Alla tre sa att de använde en mycket mindre virknål än jag för att få samma virkfasthet (och därmed storlek på sockarna). Jag blev osäker hur jag skulle skriva i mönstret, men de var ju i majoritet, så till slut skrev jag 3,5 mm som passade dem bäst. Själv hade jag använt 5 mm.Men nu plötsligt har jag alltså fått kontakt med en som vill använda samma stora virknål som jag. Hon har berättat för mig om "hook led gauge".  Gauge betyder just virkfasthet, och den som har hittat på det här uttrycket är Vashti Braha. Ni kan läsa om hook led gauge här. Uttrycket skulle väl kunna översättas till virknålsledd virkfasthet.  "Storleken på maskorna ska bestämmas av storleken på virknålen" brukar jag säga, och jag tycker det ligger ganska nära.

 I slutet av texten står själva essensen av det hela, hur man avgör om man har hook led gauge eller inte.
"As you crochet, the space between the two top loops of each stitch should look large enough to fit the size of the crochet hook you're using." Alltså ungefär: när du virkar ska utrymmet mellan de två maskbågarna se ut tillräckligt stort för att passa storleken på den virknål du använder.

Och lite svårt är det att tolka, det finns ju liksom inget utrymme mellan de två maskbågarna, de ligger ju tätt mot varandra, utom just den som man har virknålen i. 
Men om man menar att varje maska ska vara ungefär lika bred som virknålens diameter - då stämmer det väldigt bra.
Här har jag markerat avståndet från den ena maskans mittpunkt till motsvarande på nästa. Det stämmer på samma sätt med virknålen.

Jag ska gräva vidare i detta...


Vashti - är det detta du menar?

I skogen bakom vårt hus pågår avverkningen för fullt. (Där jag fotade min bruna vantar tidigare i höst.) Jodå, de tre asparna står kvar, och även en dunge träd på själva bergstoppen.Världen är rätt svartvit just nu. Visst ser de här bilderna ut som fotograferade med gammal svartvit film! Jag var tvungen att lägga dit min mössa på för att testa om det var nån färg på bilden:6 kommentarer:

Äppelblom sa...

För mig som bara hjälpligt kan virka en och annan grytlapp är din beskrivning rena rama "lappeländskan" som min gamla mormor född 1884 brukade säga.
Jag tycker det är så roligt att gå in och titta på dina fina alster och hoppas varje gång att jag kanske ska lära mig något.
Jag hoppas allt är bra med dig och dina fina växter som du visar i din andra blogg.
Ha en fortsatt fin december och må så gott!

Emilia sa...

Intressant! Kul att du lagt upp mönster på finsockarna på Ravelry!

Anna sa...

Nice socks, pictures and hat !
Have a cosy weekend !
Anna

Black Iris sa...

Du är ju helt fenomenal på att klura ut virkningens mysterier.. Tålamod måste du också ha massvis utav..

Kram Maidi

Annette sa...

Spännande!
Jag var helt omedveten om att man i smygmaskvirkning skulle ha en masktäthet som inte relaterade till virknålens grovlek.
Utan att ha grävt särskilt mycket i detta tycker jag att ditt resonemang låter helt rätt.
Om man för att kunna följa mönster för smygmaskvirkning måste ha något slags "lagom löst handlag " blir det ju enormt svårt att göra det - och därmed mycket svårare att skriva "standardiserade " mönster, vilket är ett måste för att kunna sprida och utveckla tekniken. Det hindrar ju inte att de som virkar superlöst med tunn virknål gör det - det viktigaste är ju till syvende och sist den masktäthet man uppnår, och inte den virknål man använder.

Vashti Braha sa...

Yes, we mean the same thing! I don't know why your testers would need to use a 3.5 mm hook instead of 5 mm. to get the same result.

Here is a note I wrote in a fingerless mitts pattern: "Despite their best efforts, some crocheters in my classes end up with a mitt sized for a teenager instead of a women's size. If your slip stitches persist in being a bit tighter than the gauge stated in this pattern and you'd like a women's mitt size, use the men's size instead."