Här är en kopia av ett inlägg från den 23e augusti 2022 --- lite grundläggande om smygmaskvirkning!
Här kommer nio grundläggande maskkombinationer. De kan fungera som en bas, utifrån vilken man hittar på nya kombinationer, nya mönsterbilder.
En smygmaska virkas genom att virknålen sticks i den maska där den ska sitta, gör ett omtag och dra garnet genom både maskan och öglan på virknålen på en gång. Det är den minsta virkmaskan. Hur kan den varieras? Jo genom att du sticker den på olika sätt i förra varvets maskor. När man smygmaskvirkar brukar man inte virka under båda maskbågarna utan man väljer antingen den främre eller den bakre. (Och som synes nedan så finns det även fler alternativ!)
Många gånger har jag också skrivit om att man behöver använda en stor virknål, och helst en spetsig. Annars blir virkningen hård och stum.
...
Jag har kopierat (ungefär!) Rachels symboler för smygmaskor, och sedan lagt till ett par egna.
Det känns naturligt att börja med rundvirkning som är det traditionella virksättet när det gäller smygmaskvirkning.
Rundvirkning.
1. Smygmaskor i bakre maskbågen i rundvirkning (B)
2. Smygmaskor i främre maskbågen i rundvirkning (F)
Vändvirkning.
Man vänder virkningen vid varvets slut och virkar fram och tillbaka.
3. Ribbvirkning med smygmaskor i bakre maskbågen (B/B)
4. Ribbvirkning med smygmaskor i främre maskbågen (F/F)
5. Smygmaska med omslag (OM)
Även en smygmaska kan göras med omslag. Den görs så: Gör ett omslag, stick virknålen i nästa maska (här bakre maskbågen), omtag och dra upp en ögla, = tre öglor på nålen. Dra den sista öglan genom de två första, färdigt. Maskan räknas som smygmaska eftersom man drar igenom utan att göra ytterligare omtag.
Den kan virkas i bakre eller främre maskbågen, den kan även virkas avigt i båda dessa versioner.
Det som nu har blivit väldigt populärt är att den virkas i vändvirkning i bakre maskbågen, så att resultatet ser ut ungefär som patentstickning. Man kan åstadkomma många fina reliefmönster med den här tekniken!
En annan egenskap som den här maskan har är att den täcker lite större ytor snabbare än andra smygmaskor. Den kan i det fallet jämföras med en vanlig fast maska.
6. Vändvirkning B/aF
Varv ett virkas i bakre maskbågen. Vänd. Varv två virkas avigt i främre maskbågen.
Resultatet påminner om när man virkar rundvirkning i bara bakre maskbågen på det sättet att maskorna är horisontella. Men tittar man noga ser man att i det här fallet lutar maskorna vartannat varv åt ena hållet och vartannat varv åt andra hållet. I rundvirkning lutar de alla åt samma håll.7.Vändvirkning F/aB
Varv ett virkas i främre maskbågen, och varv två avigt i bakre maskbågen. På det sättet härmar denna varvvirkning utseendet hos "smygmaskor i främre maskbågen, rundvirkat" - genom att alla maskor är vertikala på framsidan.Precis som med den rundvirkade versionen vill detta virksätt rulla ihop sig om man virkar bara en platt bit utan andra maskor/maskkombinationer omkring. Man kan då göra en kant runt om av maskor i bakre maskbågen, tex en resårmudd för att motverka rullningen.
Vänster - framsidan, eller den sida man ser när man virkar räta maskor - vertikala maskor
8. Vändvirkning F/B eller B/F
9. Vändvirkning med smygmaskor i tredje maskbågen (T)
I bilden har jag markerat tredje maskbågen på sex maskor från förra varvet och en pil som markerar hur vi virkar genom den närmaste för att åstadkomma en smygmaska i tredje maskbågen.
Om smygmaskan med omslag (OM) är "lätt som en plätt" kan den här maskan få representera motsatsen - lite besvärlig att lära sig, lite jobbig att virka. För att lyckas använder man helst en ännu större virknål än vid annan smygmaskvirkning.
Virkas i vändvirkning. Den bildar då en väldigt stark resår! (Det är i och för sig även möjligt att virka den runt, men jag har inte ännu kommit på något bra användningsområde för det sättet att virka. Luta i så fall maskornas överkant en aning mot dig för att från framsidan kunna se den tredje maskbågen och sticka nålen däri.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar