Vända virkning

Till alla som söker en förklaring till hur man vänder på virkningen!


Ända sen jag startade den här bloggen har det fascinerat mig att läsa sökorden i statistiken. Och ända sen starten har en viss sorts sökord verkligen förundrat mig: "virkning, vända" - "hur vända virkning" - "vad är vändmaska" och liknande. Jag hade svårt att förstå varför någon skulle söka på nätet på dessa ord.

Efter en tid har jag skaffat mig en teori: Vi som lärde oss virka "för länge sen" fick ju  i de flesta fall börja med att virka en grytlapp. Den är i sin enklaste form en platt sak som virkas fram och tillbaka - att vända på virkningen är då det första man lär sig efter att ha lärt sig virka luftmaskkedjan. Det är över huvud taget en av de mest grundläggande sakerna man gör när man virkar platta saker. Vartannat varv virkas från ena sidan av grytlappen och vartannat från den andra.
Numera har jag förstått att det finns många människor som börjat med att virka amigurumi som första alster. Man virkar då runt runt i spiral, och har rätsidan mot sig hela tiden. Man vänder aldrig arbetet! Kan det vara så att det är amigurumi-virkare som söker på dessa ord "vända virkning" - "vändmaska" osv...?

Kanske har jag fel. Men jag tänkte ändå visa här den grundläggande principen för hur man vänder på sin virkning!

Det finns till att börja med flera olika sätt att lägga upp, precis som det finns flera sätt att virka första varvet och alla resterande varven, men om vi utgår från det allra mest klassiska sättet att göra en fyrkantig platt virkning, tex en grytlapp, som virkas fram och tillbaka, så går det normalt till så här: (Klicka gärna på bilderna för att få dem större.)




1. Lägg upp ett antal luftmaskor, så många som ska vara till det du ska virka.
2. Om du ska virka detta stycke med fasta maskor: gör en till luftmaska - det är vändmaskan! Om stycket ska virkas med stolpar - gör tre till luftmaskor.
Vi kallar nu den här sidan  (bilden ovan) för "översidan av maskorna" och den andra för "undersidan av maskorna". (bilden nedan) Det är inte detsamma som översidan/undersidan av det färdiga resultatet.





 
3. När du virkar luftmaskor håller du antagligen (om du virkar med höger) luftmaskkedjan i vänster hand så den blir lite spänd - du håller emot medan du virkar luftmaskorna. Virknålen är i virkningens högra ände. När du gjort den sista luftmaskan (alltså vändmaskan) sticker du ner nålen i den andra maskan från nålen räknat och virkar första fasta maskan i den. (Virkas i bakre maskbågen eftersom det är svårt att virka under båda maskbågarna just på luftmaskorna.) Virka varvet ut.



 4. När du virkat hela första varvet är virknålen i arbetets vänsterkant och du måste vända hela virkningen för att kunna fortsätta. Gör först vändmaskan: dvs efter sista maskan på varvet, virka en luftmaska.Vändmaskan är till för att virknålen ska "komma i rätt läge" för att börja virka nästa varv.





5. Vänd virkningen på följande sätt: med virknålen i vändmaskan och "maskornas översida" uppåt, vänd virkningen 180 grader åt vänster så du får den i vänsterhanden. Tänk på virkningen som en dörr som sitter på ett gångjärn och öppnas på vid gavel! Gångjärnet är då i den kanten av virkningen där du för tillfället har virknålen. På bilden nedan ses virkningen snett uppifrån:


Här syns framsidan av varv 1 och det som jag kallar översidan av maskorna.


Efter vändningen syns baksidan av varv 1.

6. Nu har du åter virknålen i virkningens högerkant och kan börja virka varv nummer två! Virka inte i vändmaskan, utan börja i första fasta maskan och virka fasta maskor varvet ut.





7. Så kan du vända arbetet varje gång du kommer till slutet av ett varv! Obs! vad som sedan kommer att vara framsida resp baksida av den färdiga virkningen är inte samma sak som framsida och baksida på det enskilda varvet. Om du fortsätter att virka och vända på det här sättet kommer varven att ligga vartannat med framsidan åt ena hållet och vartannat med framsidan åt andra hållet. Det färdiga resultatet blir lika på båda sidor.

8. Om du ska virka ditt platta stycke med stolpar virkas normalt tre vändmaskor (alltså luftmaskor) i sidan vid varje vändning, och till halvstolpar två. I en beskrivning kan det stå "vänd med tre lm", då betyder det just att det ska vara tre luftmaskor vid varje vändning. Man virkar inte i vändmaskorna. Ibland räknas de som ersättning för den första stolpen (eller annan maska) och ibland ska de virkas utöver de räknade maskorna på varvet. Det bör framgå av mönstret hur det ska vara i respektive fall.

Diverse alternativ och undantag: 
1: Man kan göra no-turning chain-dc!
2: Eller länka de tre vändmaskorna på samma sätt som när man gör länkade stolpar. Då kommer de inte att bilda någon lucka i kanten av arbetet.
3: Första varvet kan faktiskt också virkas just i maskornas undersida! Det ger ett snyggt och prydligt resultat.


Det är svårt för mig att veta om dessa bilder verkligen förklarar vad som menas med att vända virkningen - och om det egentligen var denna information som söktes?! Så om du som läser detta tycker att det var bra eller dåligt, meningsfullt eller inte, om det var denna information du egentligen var ute efter - låt mig gärna veta det. Jag ändrar gärna innehållet allt eftersom, om jag bara får nån slags feedback!

virkstaden (at) hotmail.se




14 kommentarer:

Angelica sa...

Jag är en sådan noob som lärt mig virka genom amigurumitekniken. Jag är självlärd via youtube och bra bloggar. Idag lärde jag mig att vända tack vare din mycket pedagogiska förklaring. Imorgon kanske jag skulle ta och lära mig stolpar helt enkelt. =)

/Angelica

Pernilla sa...

Precis vad jag behövde veta. Tydligt och klart! Tack!

Charlotte sa...

Det ligger nog verkligen något i det där att vi som lärt oss virka grytlappar tycker inte detta är så svårt men börjar man med spiraler kan det kännas svårt..:)

Anonym sa...

TACK
Precis vad vi undrade

Anonym sa...

Din teori stämmer på mig!;-) Tack så mycket för hjälpen!
/ Pamela

Theresa sa...

Åh vilken jättebra beskrivning! Har precis gett mig på att virka en klänning och hade glömt hur man vänder. I beskrivningen skulle man virka stolpar och avsluta varje varv med 1sm i 3:e lm i början på v, vilket jag fortfarande inte riktigt förstår :s

Anonym sa...

Det är nog sant, det du säger!

Jag köpte en amigurumibok i helgen och har börjat virka efter den. Nu ska en av mina skapelser ha en halsduk och jag måste kunna vända - så då googlade jag och hamnade på din sida!

Riktigt bra beskrivet - det här ska jag nog klara av :)

Tack!
Det är folk som du, som lägger ned sin tid på att göra beskrivningar, som är så värdefulla! :)

Stina sa...

Tack! Din teori om amigurumis stämmer på mig oxå!

Anonym sa...

Superbra!

Anonym sa...

En av de som använt sökord som "vad är vändmaska", "virkning extra vändmaska" osv.. Men nu tror jag att jag förstår! TACK!

Kristina sa...

Tack!!! För denna tydliga guide 🌟🌟🌟

Unknown sa...

Tack. Ger mig nu raka kanter

Unknown sa...

Jag lär mig just nu baserna i virkning från ett litet häfte jag fick från en hobbyaffär. De visar ett antal olika stygn(?) Och på något mystiskt vis glömde de bort att ta med vändningar i instruktionerna. Kanske det är så grundläggande att författaren glömde att ta med det, vem vet.
Tack för tipsen oavsett.

Anonym sa...

Jag tror att anledningen att många söker efter hur man vänder är för att man kan grunden med luftmassor och fasta maskor och det sitter kvar i minnet från slöjden…. Men det andra har man glömt…. Det är konstigt så mycket har jag inte virkat eller stickat tex i mitt liv men grunden kommer jag ihåg sedan finliret får man googla fram! Tack för ett tydligt svar!