Dubbel filévirkning

Den här tekniken heter på engelska interlock filet stitch eller interlocking filet stitch och på svenska dubbel filévirkning.

Jag har i huvudsak utgått från följande sidor som finns på nätet:

http://www.angelfire.com/oh/crochethook/patts/intrlck.html

http://megan.cc/Pelerine/pattern.html

Det finns också en bok i ämnet: Interlocking Crochet: 80 Original Stitch Patterns Plus Techniques and Projects --- författaren heter Tanis Galik. (Den har jag inte läst, bara konstaterat att den existerar, om någon är intresserad!)

På svenska finns en beskrivning i "Stora boken om virkning" av Margaret Hubert.


Filévirkning är ju känt av de flesta, man virkar ett rutnät med vissa rutor fyllda så att ett mönster bildas. Dubbel filévirkning består av två rutnät i olika färg som "vävs" in i varandra. Inga rutor är fyllda utan olika mönster bildas genom i vilken ordning ibland det ena, ibland det andra nätet kommer framför det andra. Man virkar ett varv på det ena nätet, sedan ett varv på det andra osv.

I mitt exempel har jag använt gult och blått och varje ruta består av en stolpe och en luftmaska. Man virkar alltid gult i gult och blått i blått, aldrig en gul maska i en blå eller en blå i en gul. Man virkar bakom det föregående varvet (som är i den andra färgen) eller framför.

Stolpen ska alltid virkas endast i stolpen på det förra varvet av samma färg, aldrig tex runt det förra varvet, runt någon luftmaska eller annat.

Även om jag här använder orden framsida och baksida så har det färdiga resultatet egentligen ingen tydlig framsida eller baksida utan är dubbelsidigt. Borde passa utmärkt till halsdukar, som jag tycker gärna ska se bra ut från båda sidor!

Filtar är väl annars ett givet användningsområde, för dem som har tålamod till sådana stora projekt...

För att åstadkomma detta mönster med små gula rutor på blå botten:

Lägg upp 32 lm med blått.

Varv 1: 1 st i 6e maskan från nålen, *1 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i nästa lm, upprepa från* varvet ut. 4 lm. Ta ur nålen och lägg den här delen åt sidan så länge. Den ska nu ha 14 rutor/mellanrum.

Varv 2: Lägg upp 30 lm med gult. Placera den blå delen så att de fyra lm ligger uppåt på vänster sida Ta den gula lm-kedjan och trä in den i det blå, upp, ner, så att startändan hamnar i det första hålrummet från vänster och de sista lm kommer ut från det andra mellanrummet från höger. Se till att lmkedjan inte är vriden och att du har framsidan mot dig.





Virka nu framför det blå: 1 st i 6e gula lm från nålen. *1 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i nästa lm, upprepa från * varvet ut. 4 lm, ta ur nålen.








Varv 3: Sätt nålen i den blå öglan, vänd arbetet och virka varvet i blått. Varannan stolpe virkas framför och varannan bakom det gula.






När du ska göra en stolpe framför det förra varvet: tryck bort det förra varvet så att den stolpen du ska sätta nålen i blir fri, den som är i samma färg som du för tillfället arbetar med.






När du ska göra en stolpe bakom det förra varvet: håll det förra varet mot dig så du kommer åt rätt stolpe att virka i. Exakt hur man gör detta får var och en testa sig fram till, det ser inte ut precis så här när jag gör det heller, men jag ville visa principen.

Var noga när du gör den första stolpen på varvet så att den gula garnänden sticker fram mot dig som på bilden: (det går ju inte att dra ut den i efterhand, nystanet går inte att dra genom hålet...)
Varvet avslutas med 4 lm, ta ut nålen ur öglan. Vänd inte.




Varv 4: Sätt nålen i den gula öglan: virka en stolpe i varje stolpe med en luftmaska mellan. Varje stolpe virkas framför det blå varvet. Avsluta med 4 lm, dra ut nålen.






Upprepa varv 3 och 4 så långt som önskas.
Det kommer att bli samma rutmönster på båda sidorna.





"Framsidan":





"Baksidan":





Genom att variera i vilken ordning stolparna placeras framför eller bakom så kan man sedan få fram andra mönster.


Om någon provar att följa den här beskrivningen och upptäcker något fel i den, eller förslag på förbättringar så meddela mig i så fall!

virkstaden@hotmail.se