fredag 16 maj 2014

Lodjursmössa


En sak jag gjort på sista tiden som inte har något med flätmönster att göra är en babymössa med lodjursöron, och en tillhörande kofta. Ja jag har testat den välbekanta hexagonkoftan!

Det ljusgula garnet heter Pure Milk Fiber och är faktiskt gjort av mjölkfibrer! Man kan verkligen fråga sig hur det går till att göra såna fibrer för det fattar jag inte alls. Ett supermjukt garn är det i alla fall. Det mörkare garnet är en blandning av bomull och bambu, det heter Bommix Bamboo.




Mössan är virkad i en blandteknik kan man säga. Det är en upprepning av fyra varv smygmaskor i bakre maskbågen och sen ett varv halvstolpar. I halvstolpvarvet har jag virkat in den mörkare gula färgen för att få något som liknar prickar... Smygmaskvirkningen gör mössa stretchig som resårstickning, medan halvstolpvarven virkas i två färger utan att det bildas några långa trådar på baksidan! En perfekt kombination.




Att få till öronen var inte helt lätt! De är virkade på helt annat sätt än resten av mössan. De skulle ju helst (i motsats till själva mössan) vara någorlunda fasta för att hålla formen så de är virkade hårt med fasta maskor och en smal virknål, sedan påsydda på mössan.


Många barnmössor med djuröron (och ögon och nosar också) av alla möjliga sorter finns det. Mycket katter, hundar och nallebjörnar - men nu hade jag alltså fått en beställning på just en lodjursmössa, för att vi har lodjur häromkring i den här bergiga trakten... Koftan borde väl ha varit prickig den också då, men så seriös var jag inte utan när jag med mycket möda och stort besvär (läs många upprepningar/omvirkningar) fått till mössan, så orkade jag inte göra något mer avancerat än att följa ett färdigt enkelt mönster





Vårliga virkhälsningar via virknörden


fredag 9 maj 2014

Alltså mössan






Mössan som jag nämnde i förra inlägget.
Jag gjorde den som en kopia ("ungefär" kopia) av en mössa som jag gjorde för två år sedan:



Att den nya mössan blev i den ljusa färgen var lite för att det skulle bli tydliga bilder i mönstret, där jag skulle beskriva konstruktionen av flätmönstret.



Den är virkad med korta varv i fem delar, varje del med en flätomgång och ett stretchigt ribbmönster.



Sedan är den ihopvirkad så att sömmen inte ska se ut som en söm, utan nästan som ett ribb-varv.



Garn: Raggi i färgen 1570, ca 92 g behövdes, alltså nästan hela nystanet.


torsdag 8 maj 2014

Short row cables



Nu var det länge sedan. Då borde det finnas mycket att skriva. Och ja, det gör det!

Jag har verkligen varit inne i en virkbubbla. Och ut ur den bubblan kom - ett mönster!
Jag menar ett alldeles särskilt mönster, alldeles seriöst och noggrannt skrivet, inte bara så där på måfå som jag brukar.

 Ursäkta att jag ser så arg ut på bilden, det gjorde jag visst sist jag tog en bild med en solhatt också... Jag är inte arg, jag ser bara ut så.

 Jag har haft den här bloggen sedan juli 2010, det är snart fyra år! Jag är inte mycket för jubileum eller liknande, inte för att fira årtal eller att antalet besökare passerat en viss siffra, så det var inte därför jag kom att tänka på det nu idag. Jag är ju egentligen bara intresserad av själva virkningen.
Här har jag skrivit om när jag hittat något nytt och intressant som har med virkning att göra. Jag har delat med mig av sånt jag lärt mig som jag tyckt skulle kunna vara intressant för andra virkare. Och när jag själv hittat på något (mer eller mindre användbart) har jag visat det också.

En sak som jag hittat på har jag inte visat, nämligen hur man kan göra smygmaskvirkade flätmönster. Alla dagens tre bilder är exempel på smygmaskvirkade flätmönster, gjorda med min alldeles egen metod. Som alltså inte är densamma som när man virkar flätmönster med reliefstolpar. Jag vet inte om det finns så många smygmaskvirkare här i landet, det verkar ibland skralt. Jag har skrivit om smygmaskvirkning ganska mycket, och visat hur man kan göra olika saker. Den här gången gör jag inte det - visar inte hur man gör - utan i stället finns det ett mönster, och mönstret finns på ravelry. Och det är på engelska.
Därför har den här flätmönstermetoden fått namnet short row cables. På svenska skulle den kunna heta... kortvarvsflätor eller nåt liknande (men det var ett klumpigt ord).

Den som hjälpt mig med mönsterskrivningen är Tanja Osswald, som jag skrev om sist. Hon har också hittat på ett sätt att smygmaskvirka flätmönster, men vi gör det inte riktigt på samma sätt.

 Korta varv har jag ju skrivit om ibland, och försökt förklara - det här har alltså med ungefär samma tänkesätt att göra.





Mönstret som nu finns på ravelry blir en mössa, en ganska vanlig mössa, men alltså med ett enkelt flätmönster på. Den syns här nedan. Jag har gjort den i Raggi, mitt favoritgarn, men den kan förstås göras i vilket garn som helst. En bambu-bomull-version är solhatten på den första bilden, där har jag även lagt till ett brätte.



Ha det gott nu alla virkare!
Anna.