lördag 9 juli 2016

Sommarläsning


Den här sommaren försöker jag läsa om virkningens historia. Det började med att jag läste den här uppsatsen av Pia Sandgren, Ursprung okänt: virkningens utveckling i Sverige fram till 1900-talet. Jag har läst den förut, men nu tog jag fram den igen. Sedan ville jag fortsätta med att läsa något av det som Pia Sandgren refererar till i sin uppsats.

Jag försökte börja att läsa A living mystery av Annie Louise Potter. Tyvärr en inte särskilt bra bok! Inget logiskt resonemang, ingen ordning i texten alls. Framför allt - handlar den om virkning? Eller om allt möjligt annat? Jag har läst nästan halva boken och det står sida upp och sida ner med högtravande meningar om knitting, netting, looping, lace... Det är nålbindning och knyppling och jag vet inte allt. Utom virkning.

Så jag lämnade den halvvägs och började med den andra: Lis Paludan: Crochet history and technique. Jag läser den på engelska för det var den jag fick tag på, jag antar att den finns på svenska också. Här finns i alla fall en röd tråd att följa! I början handlar det om virknålar, eftersom det är utformningen av de tidigaste virknålarna som författaren menar ger en ledtråd till hur virkningen startade för så där en tvåhundra år sedan. Virknålarna såg ut ungefär som de krokförsedda nålar som användes till tambursöm, virkningen skulle därför ha uppstått ur tambursömmen. Och med alla de bilder som visas för att underbygga den teorin så köper jag den.

Smygmaskvirkningen verkar ha funnits parallellt, utan att det två teknikerna har haft något samband. Snarare har det varit som två ytterligheter: Den tidigaste virkningen: spetstillverkning, något för överklassen att ägna sig åt, att göra spetsar att dekorera sina dräkter med... Smygmaskvirkningen: Med grovt ullgarn tillverkning av vantar och mössor för den arbetande befolkningen att värma sig med. Kontrasten kunde inte vara större.




När vi kom hem från vår lilla semestertripp till Skåne var "gobelänggräsmattan" i full blom! 
Vid den här tiden är det vitklöver som dominerar, jämte huvudsakligen fibblor, brunört och groblad. 
Jag tror humlorna hade en underbar vecka medan vi var borta!









tisdag 5 juli 2016

Virkspaning



Nyss hemkommen från en semestervecka i Skåne, i det vackra Österlen, vill jag visa några virkspaningsbilder!



Vi besökte nämligen nationalparken Stens huvud, och där vid infarten till parken låg ett kafe.



Vi satt ute och fikade i det vackra vädret, och det gjorde de övriga besökarna som jag såg också, men inomhus såg det ut så här. Möblerat med gamla fina möbler, otroliga vävnader på väggarna... och vita virkade dukar på alla bord! Vilken överraskning.



Jag skulle inte våga sitta där och spilla kaffe på duken!



Jag var tvungen att fråga personalen om dukarna, för även om de har olika mönster så är de ändå alla konsekvent virkade i samma vita garn, som om de hörde ihop. Och så många, så stora, det är inget man hittar på loppis, utan de måste vara gjorda just för platsen, just för de här borden. Personalen trodde att de var gjorda av någon förening, och det låter logiskt.



Alla stolar, soffor, gamla målade skåp, vävnader, mattor, kuddar - allt var som från ett museum.



Kaféet heter Kaffestugan Annorlunda, ligger i närheten av Kivik.