fredag 28 juli 2017

Maskor, maskor, ännu en ny maska!


Här har jag en liten testvirkning med en virkmaska utan namn. Den är rundvirkad, sju varv enfärgat, fyra varv randigt och fyra varv "rutigt".



Den nya maskans historia börjar i våras - då virkade jag en tröja till maken (se detta inlägg). Var lite inspirerad av isländska tröjor och virkade oket runt runt med ett flerfärgat mönster. Sedan virkades resten av tröjan på tvären, som jag brukar göra med tröjor.

Den speciella tröjmaskan som jag använde till oket kan beskrivas som en variant av den förlängda fasta maskan.
 Här finns beskrivning av hur man virkar förlängda maskor:
antingen på svenska med min virkidol Anette Petavi 
      
eller på engelska men med video (på You tube)

Jag har även skrivit själv om förlängda maskor en gång, se detta inlägg från 2014. 



Till tröjan fick jag för mig att virka den förlängda maskan ett steg längre ner, om tre maskbågar. Om framsidan av en förlängd fast maska kan beskrivas som två V:n ovanpå varandra, så virkade jag nu maskan genom det övre av de två V:na, i stället för under bara de två maskbågarna på toppen.

Med en vanlig virknål är det här nog lite knepigt att genomföra, men med en spetsig smygmaskvirknål går det utmärkt!
Och dem råkar jag ju ha ett antal på lager av, flera i varje storlek...




Här är den vänstra provlappen virkad med vanliga förlängda fasta maskor, och den högra med min (det här blir komplicerat nu) "lägre förlängda maska". Den är förkortad och förlängd på samma gång.
 (Tröjmaska kallar jag den för tillfället, det är i alla fall lättare att säga.)

Det är lika många varv och lika många maskor i de båda provbitarna. Och de är virkade med samma virknål.

Lutningen av mönstret är nog inte så mycket att säga om, inga skillnader direkt.
Inte heller är det någon större storleksskillnad mellan det ena och det andra provet, varken på bredden eller höjden.
Däremot tycker jag att ytan ser lite tätare och slätare ut i det högra provet.
Hela virkningen känns också lite fastare i konsistensen.
 Det som tilltalar mig mest är prydligheten som framträder tydligast kanske i den övre, "rutiga" delen av provet.
Den oanvända färgen skiner igenom i maskorna i båda virkningarna, men något mindre i den högra.
När jag nu tittade tillbaka på vad jag skrev om ffm 2014 så verkar det alltså som att jag minskat litegrann på just de detaljer som retade mig den gången...



Jag har provat att virka tröjmaskan fram och tillbaka också. Då ser det ut så här när man vänt. Virka under tre maskbågar, precis som vid rundvirkning.
Resultatet syns nedan.
På den randade övre delen av provlappen är det ett varv av varje färg.

 Jag hade också gärna velat jämföra den här maskan med det som på engelska kallas "shallow single crochet" eftersom det finns en likhet. Men det blev för mycket att blanda in på en gång, det får bli en annan gång.



måndag 17 juli 2017

Fasta maskor



Mitt i sommaren blev det till slut semester! 
Några veckor att pusta ut.
Min semester börjar precis idag, och ingenting är planerat.



Men virkandet är ju konstant, och det jag virkar mest på just nu är en kofta i det mjuka Drops-garnet Cotton Merino (52% ull och 48% bomull).
Jag improviserar som vanligt, arbetar med raka stycken. Mönstret består av bara fasta maskor - men maskorna är virkade på olika sätt. Det ger en relief-artad yta som ser olika ut beroende på från vilket håll ljuset kommer och från vilket håll man tittar.
Färgerna ser också ut att vara mer inflätade i varandra än vad som egentligen är fallet.










Så här är grundmönstret:
Det fungerar med ett jämt antal maskor på varvet och två färger, vartannat varv den ena färgen, vartannat varv den andra. Det virkas alltså två varv åt varje håll innan arbetet vänds, ett varv av varje färg. Därför gör du också två vändmaskor när du tar upp den nya färgen och börjar om på ett nytt varv.

Varv 1, med färg 1: (rätsidan) 1 fm om båda mb, 1 fm i bakre mb, upprepa hela varvet. Lås sista öglan genom att dra nystanet genom den.
Varv 2, med färg 2: (rätsidan) Börja om i arbetets högerkant, virka 1 fm om båda mb, 1 fm i bakre mb, upprepa varvet ut. Vänd.
Varv 3, med färg 1: (avigsidan) 2 vändmaskor, 1 fm om båda mb, 1 avig fm i bakre mb, upprepa varvet ut. Lås den sista maskan på samma sätt som tidigare.
Varv 4, med färg 2: (avigsidan) 2 vändmaskor, 1 fm om båda mb, 1 avig fm i bakre mb, upprepa varvet ut.
Efter varv 4 är båda trådarna vid arbetets högerkant igen och det är bara att börja om från början.

Här är min beskrivning av aviga maskor för den som inte sett det tidigare.



Bilderna nedan är från årets orkidé-jakt. Man får inte röra dem, det vet jag, men jaga dem med kamera, det får man! Det finns så mycket av dem i år så man blir överväldigad. Vi har hittat två nya lokaler av nattviol här inom gångavstånd från huset.









Hur det gick i Skellefteå? Jodå, jag fick prata om smygmaskvirkning med nya människor hela tiden i två dagar. Reaktionerna från dem jag träffade var allt från "det där kan jag också" till "jag är säker på att det är stickat". Om någon studiecirkel blir av i höst - det visar sig väl. Var det något som blev sålt då? Jo några vantar och muddar blev faktiskt sålda. De köptes av sörlänningar på besök i staden.