torsdag 2 juli 2020

Organiska geometriska kvadraterDen 26 april hittade jag på ett utkast till en liten ruta virkad i fasta maskor. Jag tänkte mig någonting kvistliknande som man skulle kunna montera ihop till en helhet. En ganska organisk helhet, många små kvistar till en hel "växtlighet". Det var den första tanken. Att kanske lägga till blad eller blommor fanns också i den ursprungliga idén.
Sedan fick jag veta att Per Olov Enquist hade gått bort samma dag och då tänkte jag att det var "Enkvistar" jag virkat och fotade de virkade rutorna med lite enris.Jag visste inte exakt hur de borde virkas bäst, provade med små variationer. 
Upptäckte att de kunde sättas ihop på mer än ett sätt. Genom att vrida på dem, på en del av dem, kunde nya mönster skapas! 
Mera geometriskt än organiskt blev det när jag fick fram ringar på det här sättet.

Orkade få ihop 16 bitar som jag sydde ihop till en större ruta, lagom för en kudde.

Mönstret passar ihop på både längden och tvären om man säger så. Nitton maskor brett, nitton varv högt. Fasta maskor om båda maskbågarna och med den oanvända färgen invirkad inuti maskorna.
 


För att få maskorna att se "räta" ut, som jag gillar, har jag använt mig av att virka avigt på tillbakavarven.
Jag bestämde mig för att göra en baksida till kudden med mera färg. Gjorde en med alla 16 rutorna i olika färg - blev missnöjd med helheten - började om. 
(Den alltför brokiga sidan sydde jag sedan om till en grytlapp.)Försök nummer två - bara blått. Jag provade ut ännu fler geometriska kompositioner! De här två bilderna (ovan och nedan) är skapade i ett bildprogram i datorn av bilden av en enda virkad ruta.

Sedan, när jag faktiskt virkat sexton kvadrater i verkligheten, fortsatte jag experimentera och komponera!
De många olika möjligheterna fascinerar mig.
Så här blev den blå sidan till slut.Slutligen idag har jag virkat ihop den blå och vita sidan och stoppat en innerkudde däri. De två sidorna består av små kvadrater med samma grundmönster hopsatta till två olika mönster. Nu får jag vara nöjd och lämna det här projektet. Jag har som vanligt huvudet fullt av andra virkningar.


2 kommentarer:

Annika sa...

Åh så häftigt! Och vad kul att det går att göra så många olika mönster med samma mönster! Blev ju hur bra som helst som kudde :)

Mmatilda sa...

Tack Annika! Jag blev ju överraskad själv över den upptäckten...