Så svårt det var att fotografera dessa garnnystan! Färgerna framträder inte hur jag än gör, och jag tror inte jag kan skylla på sand i kameran, även om den knastrar fortfarande. Sonen/Datanörden lyckades pilla ut några sandkorn med hjälp av en knappnål så nu verkar de olika delarna fungera igen, även zoomen. Nej det är nog det svaga ljuset som gör alla bilderna blåaktiga i färgen - antingen jag sitter nära fönstret eller går ut, under altantaket då eftersom det regnar, eller om jag använder blixten... Vi har ju verkligen varit bortskämda med sol denna sommar, så man har nästan glömt hur det var när det regnar...
Så de gula färgerna är faktiskt gulare än de ser ut här. Detta är mina hittills bästa försök att växtfärga bomullsgarn!
Disa kan ju färga bomullsgarn, jag ville också försöka! På det lokala biblioteket fanns några gamla böcker om växtfärgning och det handlar ju då om färgning av ullgarn. Här och där, om man läser noga, kan man hitta en och annan kort information om att färga bomull, i en bisats eller så... För att färga bomull ska man använda något som heter galläpple, och det var inte så lätt att veta var man skulle få tag på det, men jag hittade det till slut på en färghandel. Annars kan man även använda tannin, det har jag inte provat men nu har jag fått reda på att man ska kunna köpa det där det säljs hembryggningsattiraljer. Man kan tydligen använda det om man gör eget vin. En hembryggningsaffär kommer att besökas!
De första färgningsförsöken blev mest olika variationer av beige... därav kommer det sig att jag hade så många beige garn så jag kom på att sätta ihop dem till en duk, den som jag visat tidigare. Den är större nu, men fortfarande inte färdig. Jag tänkte att de olika svaga och tråkiga färgerna skulle passa bra som bakgrund till ett mönster, det skulle liksom inte ens spela nån roll även om de tappade färgen helt och hållet. Jag hade en ganska specifik idé om mönstret också - men när jag broderat dit det så tyckte jag ändå inte om det utan rev upp det. Nej i stället har jag accepterat den beiga färgen - man kan ju kalla den för nåt annat, tex "sand" eller varför inte "kaffe latte" eller något annat som låter finare än beige!
Jag väntar nog med att försöka fota den där duken till nån dag med finare väder.
Garnen ovan är färgade med fnöskticka, renfana, kirskål och johannesört. (Boken fick mig att tro att jag skulle få ut något rött av johannesörten men det blev i stället grönt. Själva färgbadet var rött, riktigt mörkrött.) Det blågröna garnet längst till höger var ett ljusblått garn som jag slängde ner i det gula renfana-färgbadet - så blev det grönt!
Kan inte låta bli att visa denna bild också. Här har jag fått fram - inte rött, men åtminstone rosa. Det här garnet är färgat med röda kremlor! I en av de där bibblaböckerna stod om kremlor som har ett färgämne som "binder hårt till cellulosa men inte till ull". "Det kan vara möjligt att laka ut färgerna med alkohol eller liknande" står det också. Författarna har tydligen inte provat själva och det finns inget recept eller mer specifik beskrivning av hur man skulle gå tillväga. Och det är just sånt jag går igång på, ett område fortfarande outforskat!
Nu är den här boken från 1982 och mycket har väl hänt sedan dess, men ändå.
Så nu kan jag glädja mig åt regnet bland annat för att det kanske får några svampar (som hittills varit rätt så osynliga) att poppa upp... både kantareller och kremlor!