torsdag 28 februari 2013

Korta varv, kilar och länkade stolpar

Här kommer en bild-beskrivning av hur man kan göra korta varv eller kilar för att forma virkade saker som inte ska vara helt fyrkantiga. Jag har använt det här sättet bland annat i shortsmönstret och mönstret till den blå sjalen och kanske på något mer ställe som jag inte kommer ihåg just nu.. Det är kanske inte så lätt att förstå alltid vad jag menar i texten. Förlåt alla som kämpat sig igenom  beskrivningen utan denna förklaring!

Obs att det här är ett exempel som försöker förklara själva principen  med korta varv eller kilar, samt hur jag använder länkade stolpar för att täta ihop virkningen på varvet efter ett sånt kortvarv. Antalet maskor av olika slag står i respektive mönster!


1. Ett virkprojekt som virkas fram och tillbaka. Här ser vi tre varv stolpar.


 2. Nu ska jag göra ett kortvarv, eller en kil. Jag virkar 4 stolpar, 2 halvstolpar, 2 fasta maskor.


 3. Jag vänder med en luftmaska och virkar 3 fasta maskor, 3 halvstolpar och 2 stolpar. Kilen är färdig.


 4. Varvet efter kilen: virka stolpar som vanligt fram till stället där du senast vände. (spetsen på kilen)


5. Om man fortsätter rakt fram och vidare ner på det gamla varvet så bildas ett litet hål i virkningen.


 6. För att undvika det så brukar jag länka den första stolpen efter hoppet. Det går till så här: I stället för att börja med ett omslag så drar du upp en ögla genom kilvarvets vändmaska.



 7. Då har du två öglor på nålen. Stick nålen i nästa maska och dra upp en ögla.


 8. Nu har du tre öglor på nålen. Virka färdigt stolpen på vanligt sätt (omslag, dra igenom två öglor, omslag, dra igenom två öglor).


 9. Den länkade stolpen är färdig. Virka resten av varvet som vanligt.



 10. Hela varvet klart och inget hål i virkningen!







onsdag 27 februari 2013

Flerfärgsvirkning





Flerfärgsvirkning brukar det kallas på svenska när man virkar med två eller flera färger samtidigt och virkar in den färgen som för tillfället inte används. På engelska heter det tapestry crochet, en beskrivning är tex denna: Tapestry crochet is similar to regular crochet, except that one or more yarns are carried while another is crocheted. Alltså att man bär med sig det ena garnet medan man virkar med det andra.

För så där en tio dagar sen var jag på en textilträff i Umeå där det talades just om flerfärgsvirkning. (!!!) Träffen var anordnad av Västerbottens museum, som har i sina samlingar några virkade alster, bland annat något som kallas pälslist. (En pälslist är ett långt och brett band som användes till att hålla ihop stora varg-, hund-, get- och fårskinnspälsar. De läggs runt halsen, i kors över bröstet och knyts runt magen. Citat från en uppsats om virkning av Pia Sandgren, ni kan hitta uppsatsen här.) Det här långa virkade bandet, pälslisten, är gjort just i flerfärgsvirkning, det är rött med ett svart vinrankemönster, mycket vackert. Jag har tyvärr ingen bild på det, men här kan ni läsa om museets textilkafé om virkning!

I alla fall. Jag gick hem och tänkte: Flerfärgsvirkning - har jag ens nämnt det på min virkblogg nån gång? Har jag inte sysslat med det alls? Hm, jo naturligtvis har jag det. Fast jag har liksom aldrig specifikt kallat det för flerfärgsvirkning. Aldrig satt en etikett "flerfärgsvirkning" på nåt inlägg. Men om definitionen är att man bär med sig, virkar in, ett garn medan man virkar med det andra så skulle jag kunna sätta den etiketten på vart och vartannat inlägg på den här bloggen. Jag har inte alltid virkat klassiskt slätt med fasta maskor, utan blandat tekniker huller om buller, tex med reliefmaskor som i ormväskan och den brinnande mössan, eller gjort det med mossvirkning (ett par halsdukar).

Nu har jag i alla fall sysslat med flerfärgsvirkning nästan på klassiskt vis med fasta maskor i två färger. Jag har gjort mig en huva till min röda kappa, som var kraglös och liksom behövde avslutas med nånting...
Jag har virkat i bakre maskbågen, samt aviga maskor i främre maskbågen på tillbakavarven. Resultatet blir en trevligt slät yta tycker jag! Efter att ha tränat på den här tekniken några år så känns den helt naturlig i händerna.
Det som brukar bli besvärligt är hur man ska hålla isär garnerna, så de inte trasslar in sig i varandra. Så här försöker jag lösa det:




Den ena tråden ligger mellan långfingret och ringfingret, den andra mellan ringfingret och lillfingret. Båda kan hållas i spänn fastän handen hålls avslappnad. Så byter jag bara med pekfingret när det är färgbyte i mönstret. Och jag kan se inne i handen vilken tråd som ska ligga framför eller bakom för att inte tvinna dem om varandra när jag byter färg.









Några flerfärgsvirkade alster som finns på bild på den här bloggen:

--  en solhatt  -
--  hundväskan  -
--  ormväskan - med reliefmaskor
--  en halsduk -  mossvirkad
--  ett armband  -
--  min handväska  -
--  ännu äldre väskor  -
--  en "mönstrad remsa"       - den är också gjord till en väska
--  min brinnande mössa  -
--  min rutiga mössa  -   virkad med halvstolpar, reliefaktigt, på ett speciellt vis, men faktiskt:  det ena garnet är virkat omkring det andra - alltså flerfärgsvirkat....
--  muddar  - virkade efter ett mönster av Maria Gullberg

...

Uppdatering april 2013: Nu har jag satt etiketten flerfärgsvirkning på de flesta av de här inläggen. Åtminstone de som någorlunda matchar vad som normalt brukar kallas flerfärgsvirkning...!


fredag 15 februari 2013

Grått och blandat



Ja här blir det grått och blandat! Tex ett par grå vantar av blandade restgarn.

Jag har verkligen haft fullt upp på slutet, inget bloggande på länge. Inte har jag läst andra bloggar heller, får se om jag kan ta igen en liten del ikväll. (???) Det var ju så att i mitten av januari for jag bort några dagar. Fyra dagar, ja det var inte mer än så. Jag var i Bryssel på en stor bonsaiutställning - en riktig världshändelse! - det var jätteroligt. Men när den resan planerades visste jag förstås inte om att den skulle sammanfalla i tiden med att jag skulle byta arbetsplats och att svärmor skulle gå bort. Arbetsplatsbytet låter kanske mindre dramatiskt om jag talar om att jag nu är tillbaka på det stället jag var tidigare, men ändå har det hunnit gå nästan ett år sen jag var där sist, och jag får delvis känna mig som en nybörjare. Hemuppgifterna på undersköterskeutbildningen hann jag inte med den veckan då jag var borta och sedan dess har jag ständigt legat efter, både med skoluppgifter och allt annat. Ständigt varit trött.


 

   
Virkat några saker i alla fall sen sist. Både vantar och mössa (den också av blandade svarta och grå restgarner) nästan helt på rutin, helt i smygmaskor.




Ja, förutom det gröna kryssmönstret på mössan då förstås, det krävde viss planering (ritning) för att genomföra. Det blev lite hackigt och knackigt i formen, men ser rätt kul ut ändå.




Men det roligaste av allt är att jag till slut provat att virka ett par sockar!!! Även de är smygmaskvirkade. Här finns beskrivningen:


Eftersom jag virkat med tjockt garn (Raggi) och min tjocka virknål så har jag ändrat lite i siffrorna i beskrivningen. Färre maskor och färre varv. Jag började med 80 i stället för 100 maskor, och placerade hälen på den 30e maskan i stället för mitt på. Så fick jag sockarna ganska höga vilket jag är väldigt nöjd med.
Det blå kom dit då jag kommit en bit på väg och insåg att jag skulle virka fram och tillbaka, fram och tillbaka utan att räkna något eller få göra något mönster som visade att virkningen rörde sig framåt... Då lade jag till det blå. Jag gjorde båda sockarna lika och så vände jag den ena "avigt" när jag virkade ihop den, på det sättet fick jag den blå triangeln spegelvänd. Den här virkningen är ju likadan på ena och andra sidan, så någon rät eller avig finns inte förrän man gör hopvirkningen och tån. Men de som tittar noga ser att kanten på det blå är en aning olika mellan de båda sockarna.
 
Gillar verkligen det här mönstret, ska försöka förbättra det ytterligare för att passa just min virknål och mitt favoritgarn. De känns sköna, och det är väl det viktigaste! Åtminstone var det en person som sa det till mig igår - han tyckte nog inte de var så snygga... 
 
Jag ser fram emot att göra fler par!