onsdag 3 augusti 2016

Filtning/tovning: två test


Mohair är ett lustigt garn. Som kommer från en get och inte från ett får. Man kanske inte tänker på tovning i första hand när det gäller mohair, men skulle det vara möjligt? I teorin ska det inte gå: Tydligen har det så lite fjäll på ytan - såna fjäll som får ullgarn att haka ihop och filta sig - att det inte borde gå. Detta har jag nu läst på flera ställen, men visst har jag ibland blandat in mohair i nåt tovningsprojekt, visst funkade det ändå?

Jag hade faktiskt inte alls tänkt på att det skulle vara någon skillnad mellan ull och annat "naturligt" garn förrän frågan kom upp i ett forum nyligen. Jag var tvungen att göra ett praktiskt test.



Jag tog några gamla mohairgarner: det är nio olika. Jag hade inte alla banderoller i ordning men tror faktiskt inte att något av de här garnerna hade ullinblandning. Däremot var det akryl och någon annan syntetfiber i olika hög grad i de flesta. Båda bilderna ovan visar provlappen före tvätt i maskin.



Så här ser lappen ut efter tvätt! De olika garnerna reagerade väldigt olika. De två längst ner och de tre längst upp tovade nästan inte alls, medan de fyra i mitten drog ihop sig så hårt att man nästan inte kan se de olika varven.



I motljus framgår det tydligt hur tätt materialet har blivit i de fyra mittersta varven. 
Vad skillnaden beror på kan jag alltså inte exakt säga, kanske bara hur mycket resp lite akryl det var i garnen. Men jag har i alla fall en bra testlapp att utgå från om jag ska använda någon av garnerna.
Om jag ska tova. 
Eller om jag ska undvika det!
Mohair associerar man ju annars lätt med luddiga 80-tals-tröjor. Nån sån har jag inte nåt direkt intresse av att återskapa...



I stället gjorde jag sedan ett annat tovningstest. Den här väskan virkade jag och tovade förra sommaren. Jag kallade den för kylväska, men skulle den verkligen funka som kylväska på riktigt?
Jag kan ju tala om att jag inte har använt den för det ändamålet utan haft allt möjligt annat i den. Inne i en garderob...



För att testa isoleringsförmågan satte jag först en plastkasse i väskan och tog även fram en tovad ull-sittdyna.



Som jämförelse hade jag den här kylväskan. Den har jag minsann använt på riktigt, så sent som när jag senast var ute och åkte tåg för två veckor sedan. Den är ju "riktig". Jag fyllde fyra 50-cl-flaskor med kallt vatten från kranen, och stoppade två i vardera väskan, tillsammans med varsin frysklamp.



Den tovade sittdynan fick ligga som ett lock över flaskorna och frysklampen i ullväskan.
Sedan lät jag båda väskorna stå ute i solen på vår altan. Efter cirka sju timmar tog jag in båda och tempade vattnet i flaskorna. I den köpta väskan var temperaturen 15 grader i en flaska och 16 i den andra. I ullväskan var temperaturen 12 och 14 grader! Jag kände mig nöjd med resultatet, det visade att den tovade ullen till och med funkade bättre än den köpta kylväskan.

Kanske var jämförelsen inte helt rättvis eftersom den köpta väskan innehöll en del luft tillsammans med flaskorna och isklampen, medan min egen konstruktion med det lösa "locket" gick att göra mer tättslutande kring innehållet. Men ändå! Jag har ju använt båda så som de är möjliga att använda.




Inga kommentarer: