tisdag 13 mars 2018

The ultimate reference guide


Testar "double linen stitch".

Hittade det i min senast inköpta virkbok, Complete crochet course - the ultimate reference guide (Shannon och Jason Mullett-Bowlsby).

Den där maskan var något jag inte råkat på tidigare, därför kastade jag mig över just detta mönster för att prova det. Man kan väl säga att det är en variant på den vanliga "linen stitch" (som ni känner igen som en lm, en fm om förra varvets lm). Jag har själv hittat på en annan variant en gång, kallade den för twill stitch - eller kypert på svenska.




Den här nya boken har en ambition att vara Virkboken med stort V, en virkbibel - ett uppslagsverk att söka i och gå tillbaka till gång på gång. Med både komplett och ultimat i titeln.
Och jag tycker man lyckas riktigt bra med den ambitionen! Så grundligt går man igenom varje del och varje moment av virkkonsten att inget ska behöva lämnas åt slumpen.


I inledningen av boken talar författarna om vikten av ett gemensamt virkspråk. Det är som om jag skulle ha sagt det själv. Jag som ständigt retar mig på att det står olika i olika böcker och beskrivningar, jag som vill att det ska vara ordning och reda. De här virkarna tar helt enkelt virkningen lika seriöst som jag själv.




Boken innehåller enligt baksidan:
(ja ja den är engelskspråkig, om det inte framgått redan, jag har slutat reflektera över den språkgränsen när det gäller virkning och virkböcker)
190 maskor (stitches - vilket betyder både maskor och mönsterkombinationer av maskor)
98 tekniker (här menas väl allt från löpögla till runda och fyrkantiga rutor, snäckmönster, sicksackmönster, hur man byter färg i kanten, virkar flätmönster, sex olika ribbvirkningar, c2c,  blockning, knapphål,  hur man syr och virkar ihop delar...)
125 tutorials - bildbeskrivningar eller handledningar
200 charts - diagram alltså
och  "stunning and gorgeous projects" ! av vilka jag känner igen drag från författarnas tidigare publicerade designs. Tex lånade jag nån del av ett mönster när jag gjorde min gråa kofta härom året.

Men jag blir förvånad när jag ser hur de håller garnet! I alla andra böcker ser man garnet komma fram på översidan av pekfingret, och här ser man på instruktionsbilden hur det kommer fram mellan pekfingret och långfingret! Utan någon kommentar om att man kan göra olika. När det gäller hur man håller virknålen visar de däremot tre olika varianter - pennfattning, knivfattning och så en "modifierad knivfattning".

Ja ja, det där med garnfattningen är bara en intressant och lustig kuriositet. För det här är en riktigt bra virkbok. Att få med så mycket, och göra det så grundligt och noggrant, det är bra gjort.




Hur gick det med glasögonfodralet? Jo jag gjorde båda versionerna av double linen stitch.





1 kommentar:

Anna sa...

Lovely !!!!!!!!
Have a cozy day !
Anna