torsdag 13 februari 2014

Långrandig halsdukEn halsduk har jag virkat i ett underbart garn som heter Alpakka Silke från Sandnes Garn. (70% baby alpacka och 30% silke.)
 Jag köpte mörkgrått och silvergrått, men har även blandat in några ränder i blått och beige av ett garn i liknande kvalitet som jag hade sen förut.

Denna är till äldste sonen - den yngre fick en liknande förra året. (Därav garnresterna.)
 Den är virkad på längden, och det "avancerade mönstret" består av enkla varv med fasta maskor eller stolpar. En del varv är virkade från ena hållet och en del från det andra, för att det inte skulle bildas en framsida och en baksida, utan båda skulle se ut lika mycket som framsida, även om de blir lite olika.En skillnad mot förra årets upplaga är att jag gjort randningen på denna nästan helt symmetrisk, medan ränderna på den förra var helt huller om buller.


Vädret håller sig på den mörka sidan, det är grått grått grått. Jag börjar undra om solen finns kvar över huvud taget...


Och det sista avsnittet av Äkta människor handlade ju precis om det som jag sa!  Om vad det är att vara människa, gränsen för det mänskliga. Jag skrev visst samma sak för två år sedan. Vad betyder det att vara människa? Att kunna göra fel. Det är det jag har gillat med hela serien ända från början. Människorna är så mänskliga, så fulla av fel och brister. Precis så där ofullkomliga och knäppa är vi ju.

"Det är inte dom som är idioterna," sa han där i slutet i domstolen, "det är vi."
10 kommentarer:

ljubinka sa...

Wonderful!!!
Greetings.

marremorr sa...

Åh, den ser jättehärlig ut! Fina färger har du valt också. Kan behövas att ha något varmt runt halsen. Såg på Västerbottensnytt i kväll att vår bygd har haft 0 soltimmar i februari. Man kan verkligen behöva en så fin virkad halsduk att muntra upp sig med!=0)

Anna sa...

Nice stripes in beautiful blues...
Have a lovely day !
Anna

Annette sa...

Supersnyggt!

Pysselfarmor sa...

Färgvalet gör att den ser så elegant ut!
Nä här har det inte varit någon sol - jag tror den flyttat!
Ha (ändå) en skön helg!

Mia stickar sa...

Solen är på semester i Thailand enligt min dotter, där är olidligt varmt och 36,2 grader i havet! Tror det var runt nollan i vattnet vid SM i vintersim i Skellefteå.
Jättefin halsduk, mycket elegant!

Anonym sa...

Jattefint! Har inte vagat mig pa att just virka en halsduk, men denna ger inspiration.
Vad menar du med att du virkat en del varv fran ett hall och andra fran motsatta hall? Att du ibland inte har vant pa vanligt satt?

(ursakta franvaron av prickar och dylikt, den svenska datorn har gatt i ide).

Josefina

Mmatilda sa...

Hej Josefina!
Egentligen har jag aldrig vänt över huvud taget när jag gjorde denna. Jag klippte av tråden efter varje varv och började om i samma ände (eller ibland andra änden) med en ny tråd, och annan färg. Tänk dig att man börjar med det mittersta varvet och sedan virkar man ett varv på högra sidan och ett på den vänstra, och fortsätter så. Jag har virkat alla varv i bara den bakre maskbågen. Framsidan av varven ser mer ut som ett streck och baksidan mer som en rad små krumelurer med två ben... Om man gör alla varv från samma håll får man en halsduk med en sida med bara streck och en sida med bara "krumelurer", men jag virkade ibland från höger och ibland från vänster så båda sidorna blev lika mycket baksida som framsida. Du ser det på den tredje bilden: de varven som är mer som ett streck på den vänstra sidan är mer som en rad av krumelurer på den högra, och vice versa.
Om du gör ett virkprov i liten skala innan du börjar med en hel halsduk så kommer du nog på det genom att prova praktiskt!

Emilia sa...

Härliga virkränder!

Black Iris sa...

Tänk jag undrar detsamma... Finns solen verkligen kvar någonstans..
Härliga ränder i din halsduk och jag tackar så mycket för alla tips jag får här hos dig..

Kram Maidi