söndag 6 november 2016

Knutmaska


  Jag vill visa några bilder på en virkmaska som jag just för tillfället håller på och utforskar. Ser det inte ut litegrann som korsstygn?
Jag kallar den för knutmaska, eftersom jag har ett luddigt minne av att ha läst om den tidigare en gång och att den då skulle ha kallats knutmaska. Det skulle i så fall ha varit Virkpia som skrev om den, men Virkpias blogg går inte att hitta igen.

Om det är någon annan som känner igen det här, som har ett annat namn på maskan eller vet något annat ställe man kan läsa en beskrivning, så tala gärna om det för mig!

Mitt exempel visar bara hur man virkar från rätan, som när man virkar runt runt i spiral, tex till en väska eller påse. Jag har alltså inte vänt virkningen.
För att göra en knutmaska ska man dra upp två öglor: en från samma maska som den senast virkade maskan, och sedan en från nästa maska. Gör ett nytt omslag och dra igenom alla tre öglor på nålen.

Varje maska virkas sedan så: dra upp en  ögla ur samma maska som den senast virkade maskan OCH  en ögla ur nästa maska, gör ett nytt omslag och dra garnet igenom alla tre öglor på nålen. 
Resultatet blir som små knutar. En fördel som jag har upptäckt med den här maskan är att maskorna radar upp sig nästan helt perfekt rakt ovanför varandra, inte lite snett åt höger som när man virkar vanliga fasta maskor.

Om man ska vara petig så lutar de lite lite åt vänster i stället.

Det fina i kråksången är då att den här maskan kan användas när man gör mönster och vill ha ett rakt resultat. Om det raka resultatet är viktigare än en slät yta.


Jag håller på med ett större projekt med den här maskan, som jag kommer att visa så småningom...

Se också vad jag skrivit tidigare om förlängda fasta maskor, som också ger en rak virkning.


2 kommentarer:

Estella sa...

Hallo Mathilda,
I used this stitch for the top of a bag.
And I also added embroidery.
The idea for the bag comes from Elisabeth Andrée.
See my blog post: http://dehakerij.blogspot.nl/2014/06/voorjaarstas-spring-bag.html

Have a nice Sunday afternoon!
Greetings, Estella


Mmatilda sa...

Thank you Estella! I looked at your blog and it is true, it is the same stitch that you have used for your bag! Interesting. Thank you.