onsdag 29 juni 2011

Fyra nyanser av beige


Fyra nyanser av beige eller vad är detta? Ja just nu är det väl det, tanken är att det ska vara en bakgrund och det ska komma ett mönster ovanpå. Att det ska bli en duk. Får se hur stor jag orkar göra den. Den är en sån som man kan göra några varv på då och då utan att tänka så mycket, även om den legat länge så behövs ingen ansträngning för att sätta sig in i arbetet igen!



Igår kväll hade jag mycket trevligt: jag var på en kurs i luffarslöjd! Det är ju inte så att jag behöver skaffa mig nån ny hobby direkt, tvärtom, men bara för att ha trevligt var jag med i alla fall. Och detta är mina första två små minikrokar, hoprullade av metalltråd. De är lagom starka för att jag ska kunna hänga... kanske en hårsnodd på dem?!
Och trevligt hade vi! Vi satt i ett jätteväxthus som jag aldrig sett maken till - stort som ett helt hus och möblerat och fullt med växter och fina saker - utan att se fullt ut om ni förstår vad jag menar. (Så som det aldrig skulle kunna bli hemma hos mig.) Nästa träff måste jag komma ihåg att ta med kameran för det var verkligen något särskilt, det där växthuset.

För övrigt tror nu kanske alla att jag är en av de mer fåfänga människorna, men riktigt så är det ju inte. Jag menar för att jag blev så missnöjd när jag höll på med shortsen som jag tyckte inte såg bra ut på mig själv... Sanningen är nog att jag är den minst fåfänga kvinnan jag vet. När det gäller mitt yttre vill säga. Däremot är jag tyvärr alldeles vansinnigt fåfäng när det gäller något jag gjort! Och jag blev så frustrerad av att det inte blev perfekt meddetsamma eller precis som jag ville att det skulle bli och trodde att det skulle bli. Jag blev tvungen att göra om ett par gånger till. Insåg att de första shortsen passade just till henne som jag gjort dem åt och att vi inte alla är stöpta i samma form. Jag kom till slut till ett någorlunda tillfreds-tillstånd.
Och om jag kan färga det här sista shortsparet i en lämplig färg så kanske jag sparar dem och till och med använder, när jag nu gjort ihop ett par. De blev virkade i samma vita garn som de första bara för att det inte fanns någon lämplig färg på affären den dagen jag skulle påbörja dem - och det är ju så fantastiskt bråttom när jag kommer på något... så. Men någon spetskant blir det inte om jag ska ha dem själv. Det är inte min stil.

lördag 25 juni 2011

Midsommar i regnet

Vi fick sitta under tälttak igår för att kunna äta ute. Se hur det droppar! Vi åt tillsammans med våra tjeckiska fiskegäster och sommarstugegrannarna. (ja de blev verkligen glada av  att skrotet försvunnit!) Vi dansade också små grodorna och karusellen för tjeckerna tillsammans med dem - och det var omöjligt att hålla sig för skratt!Vi hade verkligen jättetrevligt hela kvällen.
De "rätta" blommorna blommade, alltså midsommarblomster. Ett tag tidigare i vår när vi hade så varmt och allt hände så fort trodde vi nästan att alla blommor skulle hinna blomma över innan midsommar, men så blev det alltså inte. Mer och mer verkar de fina midsommarblommorna däremot trängas undan av hundkex som tagit över "överallt" och blivit så vanliga att man numera kan se hela fält alldeles vita av dem. Hundkex är ju inte nån blomma som man uppskattar så där hemskt mycket. Lupiner tycker jag däremot är roligt att se i massor!
Tack för all uppskattning av mina shorts. Jag fick för mig att se om jag skulle kunna göra ett par i en större storlek, och den virkningen hade jag i händerna när jag var till Miastickar häromdagen. Vi hade så trevligt och klarade oss från regnet åtminstone så länge att vi kunde sitta ute en bra stund! Sedan gjorde jag färdigt shortsen på kvällen (det kan gå fort när man väl har mönstret) - jag provade dem på mig själv och så tyckte jag det såg skitdåligt ut. Från den euforiska känslan av att ha skapat nånting bra - för det första paret såg ju så bra ut på henne som jag gjorde dem åt - till den tunga depressionen av "det här ser inget vidare ut"... Jag var jättesur, allt (typ "hela livet") kändes skitdåligt.
Så nu vet jag inte. Är skillnaden bara utseende på "mannekängen"?  En skillnad på proportionerna mellan midjemått och fotbollsmuskler? Det var tur att jag fick annat att tänka på igår, som midsommarmaten och iordningställandet av partytältet och dukningen och blomplockningen och klädningen av midsommarstången, så att jag kunde sluta tänka på det där med shortsen.

Men just den här delen: spetskanten med dessa "blommor" - den är jag nöjd med. Den kan man sätta på vilka shorts man vill eller på nåt annat, var som helst som det passar. Den är liksom oberoende av kroppsform på modellen.

tisdag 21 juni 2011

Den kortaste natten

Den kortaste natten.

Det är ju det det är inatt - den riktiga midsommarnatten, den kortaste, den ljusaste. Skulle varit den ljusaste om det vart klart väder i alla fall, men just nu regnar det.

Vilket behövs! Det har varit torrt länge länge nu.






På dagen hände det grejer:


Plötsligt dök den upp som vi har väntat på så länge:  En metallskrotsamlare som var hit och tog våra skrothögar! De har legat sen 2008. Då var metallpriserna så höga att det lönade sig att leta fram skrot som legat i lagårdar och uthus och i skogen i årtionden - många årtionden i vissa fall - och sälja det. Skrotet samlades ihop med hjälp av alla möjliga grannar och bekanta och deras traktorer och liknande hjälpmedel. Det blev ett par stora högar vid vägkanten. Inte så vackert kanske men det skulle ju iväg alldeles mesamma. Så kom den välbekanta finanskrisen. Plötsligt sjönk de där metallpriserna och ingen var längre intresserad av att köpa nåt gammalt skrot, det lönade sig inte. Vad hände? Ingenting - förrän nu alltså, några år senare!

Jag vet några som kommer att bli glada för att skrotet försvunnit: sommarstugegrannarna här intill. De har haft skrothögen mitt i synfältet då de tittat ner mot sjön...

På bilden syns det hur gräset snärjt in sig i grejerna, de är som överväxta av en törnrosahäck. Hade nästan hunnit sjunka ner i marken på de här åren...

lördag 18 juni 2011

Virkade shorts - nästan nästan exakt samma

Ja alltså jag kunde inte låta bli. Att fortsätta pilla på det här shortsmönstret.

Så nu har jag gjort några små förenklingar och, som jag tror, förbättringar. Det rundade varvet i mitten (v 21) är helt borta, det var ändå bara en rest från ett tidigare försök till  "byxformning" som jag bara delvis rev upp...  Kanske ser det hela mer läsbart ut nu? - Och så några länkar om elastisk uppläggning! Oöverträffat för alla virkade kläder!



(Obs bilden är densamma, jag har inte i verkligheten virkat om shortsen sen igår!)



Virkade shorts.
Jag har använt ett oblekt bomullsgarn från sandnes "mandarin naturell". 50 g= 130 m. Virknålen är märkt Boye 2, motsvarar tydligen ca 2 mm. Det verkar ha gått åt lite drygt fyra nystan av garnet, mindre än fem i alla fall.

Virkfasthet 21 st X 15 v = 10X10 cm.
Virkas uppifrån och ned, hela varvet runt på en gång men med vändning i sidan mellan varje varv. Jag använder orden framstycke och bakstycke för att skilja delarna åt trots att de hela tiden sitter ihop i ett.
Varv 1: Lägg upp 168 st med elastisk uppläggning, ta ihop till en ring med en sm. Virkpia beskriver den elastiska uppläggningen under rubriken "uppläggning med stolpar". En fin video finns också på youtube.

Börja sedan varje varv med 3 lm som räknas som första st, därefter vänd arbetet och virka varje varv åt motsatt håll än det förra, som man gör när man virkar ett platt stycke, avsluta varje varv med en sm i den 3e lm.
Varv 2: Hålvarv: 3 st, 3 lm, hoppa över 2 m, *5 st, 3 lm, hoppa över 2 m*, upprepa * till * varvet ut, avsluta med 2 st.
Varv 3: Virka 1 st i varje st och 2 st om varje lmb. Markera var du har maska nr 43, 85 och 127. Nr 43 och 127 är mitt fram resp mitt bak, nr 85 är sidan. 
Varv 4-18: Gör en ökning på vartannat varv genom att mitt fram och mitt bak virka 3 st i samma maska. Den mittersta av de 3 är den nya mittmaskan. Efter varv 18 är det 200 m på varvet.
Varv 19 - 21: Gör ökningen mitt bak och mitt fram på varje varv.
Fortsätt sedan med samma ökning varje gång du passerar mitten fram eller bak ända tills shortsen är klara. (Ibland blir det t.o.m. flera gånger på samma varv, de fram-och-tillbakavirkade förkortade varven på slutet.)
Varv 22- 26: förkortade varv. Vänd och/eller avsluta varvet innan du kommit fram till sidan.
Varv 22: Virkas först över hela framstycket, sedan bak, och när det är kvar 20 m till sidan: 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd.
Varv  23: virkas bara över bakstycket.  3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är kvar 20 m till sidan, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd.
3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är 20 m kvar till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd.
Varv 24: virkas bara över bakstycket.  3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är kvar 20 m till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd.
3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är 20 m kvar till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd.
Varv 25: virkas bara över bakstycket.  3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är kvar 20 m till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd.
3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är 20 m kvar till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd.
På varv 26 och 27 virkas över tidigare gjorda vändningar på följande sätt: när det är 3 m kvar till vändningen: 1 hst i varje av dessa sista 3 m. Nästa två maskor görs som delvis länkade dubbelstolpar, jag kan beskriva det som att de är länkade i den nedre delen (för att det inte ska uppstå så stort hål i virkningen.) (Hos virkpia finns en beskrivning av länkade stolpar.) Försök till beskrivning av hur jag gjort: gör ett omslag runt nålen, stick sedan nålen igenom den undre maskan på det förkortade varvet.  Gör ett omslag och dra igenom garnet = 3 öglor på nålen, stick nålen i maskan som dst ska virkas på, dra igenom garnet, = 4 öglor på nålen. Gör färdigt som en vanlig dst.  Nästa maska virkas lika, men när man på slutet har tre öglor på nålen dras garnet igenom alla dessa tre på en gång så att maskan blir en aning lägre än den förra dst. Därefter virkas 1 st i varje m.
Varv 26:  virkas bara över bakstycket.  3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är 20 m kvar till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd, 3 fm, 4 hst, 1 st i varje st till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st, 5 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd, 3 fm, 4 hst, 5 st, 3 st i nästa m =mittmaskan, 1 st, 5 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd, 3 fm, 4 hst, 5 st, 3 st i nästa m =mittmaskan, 1 st i varje st - passera tidigare gjorda vändningar enligt beskrivning ovan och virka ända till sidan.
Varv 27: virkas först över bakstycket och sedan fram. 1 st i varje st till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m, virka förbi tidigare gjorda vändningar enligt beskrivning ovan, fortsätt över på framstycket, 3 st i mittmaskan mitt fram, 1 st, 5 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd, 3 fm, 4 hst, 5 st, 3 st i nästa m =mittmaskan, 1 st, 5 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm, vänd, 3 fm, 4 hst, 5 st, 3st i nästa m =mittmaskan fram, 1 st i varje m ända till sidan, virka förbi tidigare vändning enligt beskrivning ovan.
Varv 28, höger ben, börja fram: 1 st i varje m till mitt fram, 1 st i mittmaskan, lägg upp 10 st med elastisk uppläggning, fortsätt sedan på bakstycket: 1 st i mittmaskan, 1 st i varje m ända till sidan.
Varv 29, höger ben, först bak sedan fram: 1 st i varje st, ta av garnet.
Varv 28, vänster ben: Börja med en ny tråd, börja varvet i grenen, i mitten av de 10 nyaste st. Virka först på framstycket sedan bak. 1 st i varje st, även 1 st i mittmaskan fram och 1 st i mittmaskan bak (där redan 1 st virkats för höger ben).
Varv 29, vänster ben: 1 st i varje st, först bak sedan fram.
Spetskanten nedtill: Se bild och förklaring nedan.
Överkanten: 1 fm, hoppa över en m, 4 st i nästa m, hoppa över 1 m, upprepa.
Spetsmönster: varv 1 (rosa på bilden): 4fm, 9 lm, håll ihop de sista 6 lm som en ring och virka fm i de 3 första lm så att ringen får ett "skaft", 3 fm, upprepa. =7 fm mellan varje "ringskaft".  Varv 2 (grönt): 1 dst i den första lm nederst på "skaftet", 2 st om ringen, 1 lm, 1 fm i den förra blomman, {2 st om ringen, 2 lm} 3 ggr, 2 st om ringen, 1 dst i nedersta fm på skaftet, upprepa.


Återigen: OM någon försöker läsa mönstret och upptäcker fel eller obegripligheter så kontakta mig på mail, så ska jag försöka reda ut det! För er som kommit direkt till det här inlägget så finns fler bilder (och text) på gårdagens inlägg.


Tillägg från den 28/6:  (fel och obegripligheter som jag upptäckt själv)
Virkfastheten: jag är en "lösvirkare" och de flesta behöver kanske byta virknål till en större storlek för att maskantal o storlek ska stämma!
Variation: för större storlek på shortsen börja helt enkelt med större antal maskor, mönstret går bra att följa ändå. Gör i så fall ev även några extra varv.
Angående benvidden så har jag insett att inte alla behöver samma! För att få mindre vidd kring benen: ta bort tex 7 maskor av de 10 mellan fram och bakstycket. Den uppmärksamme läsaren ser att jag lade till flera maskor från version ett till version två just där och det var för att behålla benvidden när jag tog bort det annorlunda varvet ur mönstret. Man kan också välja att göra färre ökningar i mitten fram och bak (inte på varje varv som jag föreslagit i slutet av mönstret) - det ger också mindre vidd kring benen. Mönstret är flexibelt på det sättet så att var och en kan forma shortsen så de passar just den som ska ha dem.


Uppdatering 2013: Jag har nu gjort en bildbeskrivning av hur jag gör korta varv och länkade stolpar. Ni hittar den som ett inlägg från den 28e februari 2013 eller i högerkanten här intill under  rubriken särskilda virktekniker!

OBS!  För den som har någon fundering kan det löna sig att läsa kommentarerna, där jag har försökt besvara en del frågor som redan dykt upp tidigare!





fredag 17 juni 2011

Virkade shorts

Till slut har det blivit något färdigt av min vita sommarvirkning. (Det har varit mycket annat den här senaste tiden, det har det.) Jag lägger fram den för att ta en bild, hur går det då? :



(Matte har gjort en ny kattplats?)

Jag har alltså virkat ett par vita shorts. Fick en försynt fråga i våras, före påsk faktiskt, om jag skulle kunna göra ett par. De skulle då helst likna de eftertraktade virkade shortsen från HM, jag fick se några bilder.  När jag började hittade jag inget mönster att gå efter, senare har det dykt upp några. Bland annat i Icakuriren! Men nu har jag ju redan gjort efter eget huvud. Jag har gjort som jag brukar: virkat hela varvet runt så att det går att prova - och justera efter hand. Dessutom gillar jag inte sömmar, de blir inte så snygga när jag gör dem.
En bit då och en bit då har jag trevat mig fram med mönstret. Vi har provat, repat upp och gjort om.





Pga detta arbetssätt kan mönstret verka onödigt omständigt.  Jag skulle egentligen vilja justera det ännu en aning (förenkla det) men då beställarinnan ville ta dem som de är just nu så får hon det. Och så här ser de ut.



Jag har använt ett oblekt bomullsgarn från sandnes "mandarin naturell". 50 g= 130 m. Virknålen är märkt Boye 2, motsvarar tydligen ca 2 mm. Det verkar ha gått åt lite drygt fyra nystan av garnet, mindre än fem i alla fall.
Jag redovisar gärna precis hur jag har gjort dem om nån vill prova.



Virkade shorts
Storlek ca 36? Eftersom de virkas på det här sättet går det ju bra att prova storleken efter några varv och ändra maskantalet som man vill. Obs att den elastiska uppläggningen till en början verkar väldigt stor, men när du börjar virka vanliga stolpar drar den ihop sig efter några varv och får "normal" storlek.
Shortsen virkas uppifrån och ned, hela varvet runt på en gång men med vändning i ena sidan mellan varje varv.
Varv 1: Lägg upp 168 st med elastisk uppläggning, ta ihop till en ring med en sm.
Varv 2 till 20: Börja varje varv med 3 lm som räknas som första st, därefter vänd arbetet och virka varje varv åt motsatt håll än det förra, som man gör när man virkar ett platt stycke, och avsluta varje varv med en sm i den 3e lm så att varvet håller ihop.
Varv 2: *5 st, 3 lm, hoppa över 2 m*, upprepa * till * varvet ut.
Varv 3: 1 st i varje st och 2 st om varje lmb förutom i den 6e (=mitt fram) och den 18e (=mitt bak) lmb, där virkas 3 st. Varvet är nu 170 m.
Varv 4: 1 st i varje st och en ökning mitt fram och mitt bak: virka 3 st i den mittersta m fram och den mittersta m bak. Varvet ökar med 4 m.
Varv 5: 1 st i varje st.
Varv 6- 20: Upprepa varv 4 och 5. Efter varv 20 v är det 206 m på varvet.
Varv 21: virkas bara över bakstycket. Gör en markering med en tråd, säkerhetsnål el likn var du har den andra sidan. 103 m räknas som framstycke och lika många som bakstycke. Börja med 1 lm,  vänd liksom tidigare och virka:  3 fm, 2 hst i nästa m, 2 hst, därefter 1 st i varje st till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje st tills det är kvar 7 m till sidmarkeringen, 2 hst, 2 hst i nästa m, 3fm, 1 sm, 1 lm (=vändmaska), vänd. 1 sm, 2 fm, 2 hst i nästa m, 2 hst, 1 st i varje st till mittmaskan, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje st tills det är kvar 6 m till sidan, 2 hst, 2 hst i nästa m, 3 fm.
Varv 22: virkas först över bakstycket och sedan framstycket: 1 lm, vänd, 1 sm, 4 fm, 2 hst i nästa m, 3 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är kvar 9 m till sidmarkeringen, 3 hst, 2 hst i nästa m, 4 fm, 1 sm, fortsätt på framstycket: 1 st i varje m till mitt fram, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m till sidan, slut varvet med en sm i den första lm.
Varv 23: virkas först över framstycket, sedan bak. 3 lm, 1 st i varje m till mitt fram, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m, fortsätt över till bakstycket, 3 st i mittmaskan mitt bak, 1 st i varje m tills det är kvar 20 m till sidan, 6 hst, 4 fm, 1 sm.
Varv  24: virkas bara över bakstycket.  1 lm (vändmaska), vänd, 3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är kvar 20 m till sidan, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm (vändmaska), vänd.
3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är 20 m kvar till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm.
Varv 25: virkas bara över bakstycket.  1 lm (vändmaska), vänd, 3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är kvar 20 m till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm (vändmaska), vänd.
3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är 20 m kvar till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm.
Varv 26: virkas bara över bakstycket.  1 lm (vändmaska), vänd, 3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är kvar 20 m till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm(vändmaska), vänd.
3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är 20 m kvar till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm.
På varv 27 och 28 virkas över tidigare gjorda vändningar på följande sätt: när det är 3 m kvar till vändningen: 1 hst i varje av dessa sista 3 m. Nästa två maskor görs som delvis länkade dubbelstolpar, jag kan beskriva det som att de är länkade i den nedre delen (för att det inte ska uppstå så stort hål i virkningen.) (Hos virkpia finns en beskrivning av länkade stolpar.) Försök till beskrivning av hur jag gjort: gör ett omslag runt nålen, stick sedan nålen igenom den undre maskan på det förkortade varvet.  Gör ett omslag och dra igenom garnet = 3 öglor på nålen, stick nålen i maskan som dst ska virkas på, dra igenom garnet, = 4 öglor på nålen. Gör färdigt som en vanlig dst.  Nästa maska virkas lika, men när man på slutet har tre öglor på nålen dras garnet igenom alla dessa tre på en gång så att maskan blir en aning lägre än den förra dst. Därefter virkas 1 st i varje m.
Varv 27:  virkas bara över bakstycket.  1 lm (vändmaska), vänd, 3 fm, 4 hst, 1 st i varje m till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m tills det är 20 m kvar till förra vändningen, 6 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm (vändmaska), vänd, 3 fm, 4 hst, 1 st i varje st till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st, 5 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm (vändmaska), vänd, 3 fm, 4 hst, 5 st, 3 st i nästa m =mittmaskan, 1 st, 5 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm (vändmaska), vänd, 3 fm, 4 hst, 5 st, 3 st i nästa m =mittmaskan, 1 st i varje st - passera tidigare gjorda vändningar enligt beskrivning ovan och virka ända till sidan.
Varv 28: virkas först över bakstycket och sedan fram. 1 st i varje st till mitt bak, 3 st i mittmaskan, 1 st i varje m, virka förbi tidigare gjorda vändningar enligt beskrivning ovan, fortsätt över på framstycket, 3 st i mittmaskan mitt fram, 1 st, 5 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm (vändmaska), vänd, 3 fm, 4 hst, 5 st, 3 st i nästa m =mittmaskan, 1 st, 5 hst, 4 fm, 1 sm, 1 lm (vändmaska), vänd, 3 fm, 4 hst, 5 st, 3st i nästa m =mittmaskan fram, 1 st i varje m ända till sidan, virka förbi tidigare vändning enligt beskrivning ovan.
Varv 29, höger ben, börja fram: 1 st i varje m till mitt fram, 1 st i mittmaskan, lägg upp 6 st med elastisk uppläggning, fortsätt sedan på bakstycket: 1 st i mittmaskan, 1 st i varje m ända till sidan.
Varv 30, höger ben, först bak sedan fram: 1 st i varje st.
Varv 29, vänster ben: Börja varvet i grenen, i mitten av de 6 nyaste st. Virka först på framstycket sedan bak. 1 st i varje st, även 1 st i mittmaskan fram och 1 st i mittmaskan bak (där redan 1 st virkats för höger ben).
Varv 30, vänster ben: 1 st i varje st, först bak sedan fram.
Om man vill ha längre ben är det bara att fortsätta och göra flera varv.
Spetsmönster, nederkanten. Se bild.
Överkanten: 1 fm, hoppa över en m, 4 st i nästa m, hoppa över 1 m, upprepa.


Spetsmönster: varv 1 (rosa på bilden): 4fm, 9 lm, håll ihop de sista 6 lm som en ring och virka fm i de 3 första lm så att ringen får ett "skaft", 3 fm, upprepa. =7 fm mellan varje "ringskaft".  Varv 2 (grönt): 1 dst i den första lm nederst på "skaftet", 2 st om ringen, 1 lm, 1 fm i den förra blomman, {2 st om ringen, 2 lm} 3 ggr, 2 st om ringen, 1 dst i nedersta fm på skaftet, upprepa.


Om det blivit några fel i mönstret eller något är totalt obegripligt, så är det bara att kontakta mig på mail. Jag är ju inget proffs på mönsterskrivning...


TILLÄGG: ELASTISK UPPLÄGGNING: Man kan hitta videor på youtube om detta, tyvärr inte på svenska, men man ser ju bra hur dom gör ändå. Då heter det foundation double crochet - det är uppläggning med stolpar. Tex denna foundation double crochet.


Uppdatering 2013: Jag har nu gjort en bildbeskrivning av hur jag gör korta varv och länkade stolpar. Ni hittar den som ett inlägg från den 28e februari 2013 eller i högerkanten här intill under  rubriken särskilda virktekniker!



torsdag 9 juni 2011

Allt annat än virkning


Det händer saker men inte på virkfronten precis. Jag har ägnat i stort sett all ledig tid åt att gräva upp de där träden som jag nämnde tidigare, mina bonsaiträd alltså, och nu står de i krukor och lådor som de ska. (Som de gör cirka tre månader om året.)
Resten av trädgården är helt och totalt övergiven. Det är faktiskt synd att ens kalla det för en trädgård, för det är numer mest likt en glänta i skogen. Som det var när vi flyttade hit! Sedan planterade jag det ena och det andra och vi hade även ett trädgårdsland - men där växer nu hundkex och smörblommor - igen.

Men man kan ju inte hinna allt här i världen, och man fokuserar ju på olika saker i olika perioder.

Just nu funderar jag mest på om min blogg fungerar som den ska. Många verkar ha problem med Blogger, på olika sätt. Jag har upptäckt en "lustig" detalj: min statistik har blivit tokig. Det började igår morse, plötsligt sköt kurvan i höjden. Detta händer alltså då det är två veckor sedan jag senast gjorde ett inlägg - visst är det nåt fel nånstans? Är min blogg kapad? Syns nåt annat här än vad jag själv skriver? Eller är det bara den där ritade kurvan som är fel?
Lite läskigt känns det.

Så nu får jag se hur det går.

Min vita virkning ser ut ungefär som förut... men även om det inte syns på mina hemlighetsfulla bilder så är den omgjord. Nästan lika men - lite bättre? Den är inte till mig utan det är någon annan som ska ha den. Så provningen sker nån gång då och då.


Visst är det magiskt med den ljusa sommarnatten? Halv elva på kvällen och inga lampor tända. "Dagsljus" ute! Fast på bilden ser det mörkt ut i alla fall ser jag.


Våra första fiskegäster har anlänt idag. De bor i vår gäststuga och fiskar gädda och abborre på dagarna. De kommer från Tjeckien. Och får de en mört blir de jätteglada och vill äta opp den!

Och imorgon tar sonen/Charmören studenten. Vi ska till stan och se studenterna springa ut... till den där ljusnande framtiden som väntar?