Jag trodde att jag hade klarat av mösstillverkningen för ett tag, och hade planer för många andra projekt... Men hux flux behövdes det plötsligt en ny ändå - och eftersom jag tycker de går så lätt att virka ihop så gjorde jag gärna denna. Den här gången blev det en randig!
Jag kallar den Baltasar efter dagens namnsdag, och så passar det bra för att den är till nästan-en-professor (ni minns väl Professor Baltasar?)...
Tänkte också vara så ambitiös att jag ritar ett riktigt mönster till denna mössa. Jag har gjort mina mössor ungefär på samma sätt hela tiden (sen jag började med smygmaskvirkningen) - men en del av detaljerna har ändrats gradvis.
Jag har använt min tjocka handsnidade virknål, den är alltså ca 8 mm. Garnet är Raggi - för att det är så bra och för att jag får tag på det överallt! Ett svart och ett mörkgrått nystan.
Diagrammet visar två sjundedelar av mössan - del två upprepas sex gånger. Nedan syns virkningen efter exakt lika många varv som är utritade på diagrammet:
Förklaringar till mönstret:
Mössan virkas med smygmaskor i bakre maskbågen.
Precis som i mitt tidigare publicerade mössmönster bygger idén på förkortade varv, både i övre och nedre delen av mössan. Att den är lite trängre längst ner gör att den sitter kvar på huvudet och inte åker upp.
Diagrammets två färger betyder garnets två färger. Man virkar två varv (ett framåt och ett tillbaka) med ena färgen, drar ut öglan så den inte repar upp sig, virkar sen fram och tillbaka med den andra färgen, drar ut öglan och lämnar den, sätter nålen i den lämnade öglan av första färgen, gör en eller två luftmaskor (enligt diagrammet) och virkar nästa två varv med denna färg osv. Luftmaskorna mellan ränderna ser man till att få på avigsidan, håll dem bakom arbetet när du passerar. På bilden nedan ser man avigsidan och de "bryggor" som luftmaskorna bildar.
För att få ränderna snygga och lika genom hela arbetet virkas några aviga maskor på två ställen, jag har markerat dem genom att ringa in dem med svart.
Med avig maska menar jag att man sticker nålen mot sig genom maskan i stället för från sig. Man ser också till att hålla nålen under garnet som kommer från nystanet.
På den sista omgången ersätter man sista varvet med att virka ihop mössan från avigan, nerifrån och upp så att man får änden längst upp och kan dra ihop mössan med den.
Som vanligt måste jag lägga till: tala gärna om för mig om något är obegripligt eller fel, så ska jag rätta till det! Det är otroligt mycket svårare att förklara hur man gör något än att bara göra det...
3 kommentarer:
WoW vilken snygg mössa!
Kram Birgit
Nice !
Have a great week.
Anna
Fin är den!
Skicka en kommentar