Idag har jag gått på semester och började den med en liten garnfärgning!
Konstigt nog var det egentligen sonen som tog upp växtfärgningsfrågan nyligen, kanske för att han funderar en del på medeltidskläder nu denna sommar - då kom det där med växtfärgning liksom på köpet.
Och intresse för att experimentera och testa att göra saker själv verkar han ha ärvt efter modern i alla fall.
Nu var det frågan om att få fram grön färg på ull.
Jag hade ju fått fram en sorts grön av johannesört förrförra sommaren, och johannesörten växer bakom huset och blommar för fullt så det låg nära till hands att prova. Resultatet syns längst till vänster på bilden ovan.
Stark grön färg! En typisk växtfärgningsgrön, gulgrön.
Men kolla på de andra. De är färgade med lupiner, och får en helt annan färgton, inte alls typisk växtfärgningsgrön. I verkligheten ser de två mittersta garnhärvorna nästan limegröna ut. Med kameran är det svårt att få den exakta färgen rätt. Jag har fotat dem i solskenet, ovan, och sonen tog en inomhusbild, nedan, på den är det lupinfärgade till vänster och johannesörten till höger.
Men det finns också en pytteliten garntåt, den är bara med på utomhusbilden. Det var det första testet med lupin - och det var den mörkgröna färgtonen jag egentligen försökte eftersträva i den andra färgningen. Vet inte varför jag inte fick till samma, kanske helt enkelt att alltihopa blev för utspätt med den större mängden.
Både blad och blommor (blåa) hade vi med i lupinbadet. Garnet var betat med alun.
10 kommentarer:
Nice greens....
Have a beautiful week !
Anna
Lepe,prirodne nijanse zelene boje!
Pozdrav i srećno!:)
Så coolt! Hade ingen aaaning om att man kunde färga med lupiner! Jättehärliga gröna nyanser! Blir spännande att se vad du ska göra med dem!=0)
Spännande!
Vilka härliga nyanser - och vilken fin träd sjal!!
great !
Greetings from Poland :)
Katarzyna
www.sajuki.blogspot.com
Många nyanser av grönt.Den färgen
gillar jag. Blir säkert nått fint.
Ha de bäst.
Lilian
Jag gick en växtfärgningskurs ganska så nyssens och det är så himla roligt. Förstod det som att det är så mycket som det beror på hur färgen blir....garnets karaktär, vattnet, hur "färska" växterna är alltså när på våren/sommaren man tar växterna och var de har växt....Sedan beror det ju på om man färgat helt vitt garn, ljust grått eller litet mörkare grått garn. men det som jag gillar med växtfärgning är just detta - det oförutsägbara som händer - ungefär som med glasyrer på keramik.
Jag väntar på broderigarn som jag tänkte att jag ska hinna färga medans jag är på gården.
Hej- blev dina lupingarner färgbeständiga mot ljus, eller bleknade de? När isåfall?
En bra fråga! Filten som jag använde mina lupingarner till syns på en nytagen bild i inlägget "Vad är grejen med mormorsrutor" från 16 juni i år. Där skriver jag att färgen inte är lika lysande som den var från början. Svårt att jämföra färgtoner! Jag har ju inte fått fram en blå utan en grön färg från mina lupinfärgningar, och grön är den fortfarande. Kanske det blå som ingick i den, och gjorde den speciell, har bleknat, och det gröna är kvar. Tyvärr kan jag inte ge ett bättre svar än så.
Skicka en kommentar