fredag 25 oktober 2013

Praktisk virkning


 En praktisk liten smygmaskvirkning som omväxling mellan blom- och stjärn-projekt: ett par handledsvärmare, virkade bara fram och tillbaka med smygmaskor i bakre maskbågen. Dessa har jag gjort åt en kompis som ville ge ett par till sin man, för att han har så ont i lederna och brukar linda in dem  med lite av varje.



Här är det Jägarn som får visa upp handledsvärmarna.
Garnet är  Drops Andes, ett varmt och tjockt garn (100 gram är 100 meter) i 65% ull och 35% alpacka.




 Jag har också "gjort" mig ett par nya smygmaskvirknålar. "Gjort" inom citationstecken, eftersom jag inte har gjort dem riktigt från grunden den här gången.



Jag tänkte att det måste finnas en genväg, ett lättare sätt att göra en virknål än att börja helt från grunden med en träpinne. Jag har alltså sluppit snida och skära och forma själva kroken. Köpte färdiga trävirknålar och slipade bara toppen med sandpapper!

På bilden ovan syns den tjocka, den är 9 millimeter. Den använde jag till Andesgarnet.



Här är den smala, den är 5,5 millimeter. Till vänster - före, till höger - efter slipning!
Vitsen är helt enkelt att få en spetsigare topp.
Jag har använt ett fint sandpapper och ett ännu finare.
 Just när den är nyslipad ser den vit och matt ut i ytan, men sedan när den används så blir den blank och glansig.



fredag 18 oktober 2013

Paljetter!



De vackra höstfärgernas tid är över nu  häromkring, och vi har gått över till frost och dimma i stället. Vinterdäcken är på. De självsådda penséerna i plattläggningen har till slut frusit! Då passar det väl att testvirka lite i det frostfärgade garnet - med paljetter som iskristaller?
Det funkade faktiskt bra - jag trodde annars att paljetterna skulle kunna fastna och haka upp sig när de skulle genom maskorna...





Ikväll är månen så här full, fast enligt min kalender är det inte förrän imorgon (det är fullmåne):




Kan berätta detta också, eftersom jag blir påmind så fort jag rör mig: Inom ämnet hälsopedagogik, som vi fortfarande håller på med på skolan, har vi i uppgift att göra ett hälsoprojekt. Jag, som är en ganska slö soffpotatis i vanliga fall, har tagit till projekt att träna  - hårdträna - femton minuter om dagen! Alltså bara femton minuter, det låter inte så mycket, men- jag har gjort tre dagar hittills och har världens träningsvärk överallt i hela kroppen...




onsdag 16 oktober 2013

Trying to explain...



I have drawn a chart of my star-pattern!  
Maybe this is possible to understand - if the pictures from 2011 are difficult to follow?  (I have now added the chart to the original picture-series.)  
Or maybe these explanations together with the old pictures ... and maybe only for those already involved in the join-as-you-go-techniques?


I also wanted to demonstrate the difference between the Japanese join-as-you-go-technique and my own. Or "sequence-motif" as they call it - this is the publisher's description of the Japanese book:

"A collection of sequence-motif works are shown in this book. Sequence-motif works can be crocheted without cutting yarns. Motif patterns are shown with clear illustrations and colors. There are 60 motif patterns and five projects using motifs. This book is a new edition of Knitting Technique Series 4 -Sequence Motif Collections- published in 1967!"



Above - my way to crochet the star. The blue stitches are the beginning-chain-15. As You can see, I have not completed an inner circle before I start to work the first round. The beginning chain starts at the "E"-point but the rounds go from A to A, across the beginning chain.
When I cross the beginning chain, I work from above but hold the yarn under, so the chain is well worked-in and the work will be flat and nice!
I come into the star from the left (E) and go out to the right (A). At the point "A" I start working the next star - so the "A"-point of star number 1 is the "E"-point of star number 2.
 (And when I come to the "D"-point, I join it to the "B"-point of the star before.)

 If I would do the same star in the other way, this (below)  is something like how I think it would be done: (The drawing is made only for comparing reasons, I haven't crocheted from it and don't know how it would work in reality.)


The start is similar, but not the same. The inner circle is closed and the rounds go from A to A. The start and the finish is at the same point. (Which is the same as when You crochet something the normal way, with no intention to work many small pieces in sequence.) That fact makes it impossible to join the first star with the second without leaving a part of the outer round un-done (the red part)! The green arrows in the top of the picture shows where it would be possible to start working on the next star, and where You would come back later to do the left stitches of this star.

Consider this as my first attempt to explain - I will most probably come back to the topic and go on trying to explain... Because even though it is difficult to explain in words, I think this is easy to do in reality!







Later I also plan to show my flower-pattern, done in the same way!




fredag 11 oktober 2013

Garn och garn och japanska bilder


Mina vänner känner verkligen till min stora virkmani! Dessa roliga mininystan fick jag i somras när jag firade min födelsedag, och nu har det hänt igen! Den här gången har jag fått ett nystan med garn med paljetter! Aldrig provat något sådant förut.
I båda fallen följde det med presentkort på mera garn... Faktum är att jag just nu har tre presentkort på garn liggande, användbara i tre olika garnaffärer. Så snart ska jag ut och shoppa!



Så var det det här med de japanska virkmönstren. Visst är det så att det är diagram det handlar om, för någon hejare på japanska är jag inte (även om jag kanske kunde ha lärt mig något i samband med mitt bonsai-intresse). Så här ser det ut när man tittar i en av böckerna:


 (Obs! Om ni har svårt att se detaljerna i bilden så är det helt som det ska vara.)


Den här boken handlar om join-as-you-go-modeller. Att virka flera stjärnor etc efter varandra utan att klippa av garnet mellan varje. Konceptet känns igen! Det intressanta med mönstrena i boken är att tekniken:
1) inte är densamma som min,
2) däremot är densamma som Kristin Omdahl använder.
Likheten är så exakt att ett av mönstren i boken är detsamma som ett av hennes i boken "Seamless crochet". Maska för maska, jag har räknat.


Jag ska skriva mer om detta. Har tänkt förklara principen för mina seamlessmönster tydligare (om jag klarar det?) och dessutom har jag ett blommönster i samma teknik som jag aldrig lagt ut överhuvudtaget. Det är bara så vansinnigt mycket hemarbete just nu på skolan. Vi har kommit till delkursen hälsopedagogik. Veckans hemarbete går ut på att skriva om hälsa ur ett
historiskt
 internationellt
socialt
kulturellt och
 miljömässigt
perspektiv. Ett "ganska" brett ämne, kan ju bli en liten nätt uppsats... Och så jobbar jag hela helgen.

 Så jag får se när jag får tid att jobba med mina virkmönster igen. Det känns som jag har hur mycket som helst jag skulle kunna berätta för tillfället. Mönster att rita. Virkidéer att provvirka! Böcker att recensera. Garn att köpa! Bara ingen tid.
Men det blir väl tid så småningom.
En trevlig helg önskas alla!

lördag 5 oktober 2013

Att lära sig nytt



Så här långt har jag kommit på min gröna filt - som för övrigt inte kommer att bli helgrön, som ni ser. Det måste blandas in lite av varje om det ska bli något av det här...

Man funderar ibland på varför man alls håller på med tidsödande handarbeten. Just nu tänker jag tex på alla trådar som måste fästas på ovanstående, innan jag kommer att kunna börja få ihop delarna... Men något slags behov fyller handarbetet förstås.




Alla som har ett liknande behov som jag, nämligen att ständigt lära sig nytt, kan gå in på Annette Petavis blog. Bilden ovan är lånad därifrån, och sjalen på bilden är designad av EclatDuSoleil.  Inte bara en blog om stickning och virkning, utan man kan även prenumerera på ett nyhetsbrev. Bloggen är på engelska (och franska för den som har såna språkkunskaper...) men nyhetsbrevet kan man läsa på svenska. Och det finns mönster på svenska. För Annette är svenska fast hon numera bor i Frankrike!

Bland annat blev jag glad av att läsa detta, som Annette skriver om sig själv:

Firmly anchored in tradition, I thought of knitting as the fiber craft to make garments, and of crocheting as the fiber craft to make home decor items. I have since changed my mind.

 Är det inte som om jag hade sagt det själv? Att man kan virka vad som helst. Man måste inte följa traditionen. Tekniken går att använda på så många sätt som vi inte har kommit på ännu. Det är bara att utforska vidare och testa olika grejer!

Bland annat kommer jag att använda mig av Annettes hopfogningssätt när jag ska virka det omslutande vita på mina gröna rundlar, ett virksätt som jag fann i nyhetsbrevet.




Ett annat uttryck för min mani att lära mig nytt hela tiden är att jag skaffar alltför många virkböcker. Nu har jag beställt några på japanska. 
Mer om det senare!



Sångsvanarna börjar samla sig i flockar för att flyga söderut!