Den här tiden är det mycket som drar, så mina virkningar lever lite lagom sakta vidare.
En halv kofta har jag i alla fall fått ihop av mitt blågröna rutiga mönster. Det fattas "bara" två ärmar. Ja, och kanske nån kant fram och runt halsen då... Det kommer så småningom.
Våren kommer också så sakteliga, ibland med två steg fram och ett tillbaka... Våran sjö är fortfarande istäckt men det har kommit både svanar och tranor dit, och de gillar att annonsera sin närvaro genom trumpetkonserter tidigt på mornarna!
Och fastän snödrivorna ligger kvar i smutsiga högar så blommar krokusen invid husväggen.
Jag har gjort en beskrivning av det rutiga mönstret. Det här är till dig Maria, och till alla andra:
Det här är ett mönster med två färger. Man virkar ett varv av vardera färgen. Mönstret har en framsida och en baksida som inte ser riktigt likdana ut.
Lägg upp ett antal luftmaskor delbart med 4 plus 2. På min provlapp här har jag gjort 18 (4X4 +2). Vänd och virka varv 1, den första maskan är en vändmaska, så börja virka i andra maskan : 3 fm, 1 lm, hoppa över 1 m, upprepa varvet ut, 1 fm i sista m, 2 lm. Dra virknålen ur arbetsmaskan och dra ut den en aning så den inte repar upp sig. Jag gör alltså två vändmaskor här för att garnet ska komma i jämnhöjd med nästnästa varv.
Varv 2. Vänd inte arbetet, utan börja om i högerkanten med den andra färgen: Gör en startögla på garnet och virka 1 fm i bakre mb, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm i bakre mb, 1 fm om lm, upprepa varvet ut, 1 fm i bakre mb i sista maskan.
Det här är grundmönstret, egentligen upprepar man bara dessa fyra maskor hela tiden! Vad jag visar nedan är hur man virkar de nästkommande varven avigt så att det bildas en rät och en avig sida. Om man ska göra något som kan virkas runt, en tubhalsduk eller kanske till och med en tröja, kan man fortsätta att virka från rätan hela tiden.
Slutet av varvet: utan att släppa den sista maskan från nålen, stick nålen i den lämnade maskan från varv 1 och dra denna genom den som redan sitter på nålen.
Vänd.
Varv 3: 1 afm i främre mb, 1 lm, hoppa över en m, 1 afm i främre mb, 1 afm om lm, upprepa varvet ut, 1afm i främre mb i sista maskan..
Förklaring: afm = avig fast maska. Varv 3 virkas med den första färgen. Att det virkas avigt betyder: för nålen bakom/under garnet och stick den mot dig genom den maska maskbåge du ska virka i. Se bilden ovan, som föreställer steg ett av den första aviga maskan.
Se gärna här min allmänna beskrivning av att virka aviga maskor!
Här är första maskan halvfärdig. Fortsätt genom att hämta garn och dra igenom båda öglorna på nålen, precis som med en vanlig fast maska.
Första maskan färdigvirkad. Virka sedan hela varv 3 avigt, även när du tar omkring luftmaskorna.
Varv 3 färdigvirkat. Avsluta med två lm.
Dags för nästa varv. Vänd inte, utan börja om i arbetets högersida igen. Börja med att dra upp en maska ur den redan låsta sista maskan från varv 2, detta blir vändmaskan, dra upp en till så du får en maska att börja varvet med.
Varv 4: 1 afm i främre mb, 1 afm om lm, 1 afm i främre mb, 1 lm, hoppa
över 1 m, upprepa varvet ut, 1 afm i främre mb i sista m.
Varvet virkas alltså avigt på samma sätt som varv 3. Avsluta med att dra den tidigare lämnade arbetsmaskan i den första färgen genom den sista maskan.
När du nu vänder på arbetet så ser det ut så här - detta är rätan. Båda garnändarna finns nu i arbetets högerkant och de två nästkomande varven kommer att virkas från rätan, först ett varv i den första färgen, sedan ett varv i färg två.
Varv 5: 1 fm i bakre mb, 1 fm om lm, 1 fm i bakre mb, 1 lm, hoppa över 1 m, upprepa varvet ut, avsluta med 1 fm i bakre mb, 2 lm.
Efter varv 5 ska det se ut så här. I fortsättningen upprepas varv 2-5 till önskad storlek.
Här är min lilla provlapp - på rätan.
Och här är baksidan av samma!
Lycka till!