I virkstaden virkas det, virkställande direktören Mmatilda basar över virksamheten och hittar på nya virksamhetsområden hela tiden.
lördag 10 december 2022
Snöskottningsvantar
torsdag 24 november 2022
Yarn under
söndag 13 november 2022
Ett sockgarn är ett sockgarn är ett sockgarn
I augusti fick jag frågan om att skriva ner ett mönster för hur jag gör mina smygmaskvirkade sockar. Alltså ett grundmönster. Jag startade omedelbart genom att virka upp ett antal i olika storlekar. Sedan har en massa andra saker kommit emellan... som det brukar göra. Nu försöker jag återuppta arbetet.
Och då blir jag så fundersam när jag ställs inför detta: att olika garn beter sig på olika sätt. Det är det bilden här ovan visar. Till höger en socka som jag virkat med ett sockgarn som heter Sockz (från Falkgarn). På banderollen står det 210 meter per 50 gram. Sockan blev bra, tyckte jag, men lite för liten för mig och min storlek 39-fot. Okej, den får gå som storlek 36-37 då. Så jag börjar om, men med ett annat garn. Jag lägger till både på antalet maskor och varv. Men när den är färdig är den ändå inte större än den första! Garnet i den här sockan är Järbos Junior Raggi. Det är 200 meter på 50 gram. Borde alltså inte vara tunnare än Sockz-garnet (hellre tvärtom då), ändå blir maskorna mindre på något sätt.
Man tänker ju att garner är utbytbara. Hm. Den som ska provvirka mitt mönster bor inte i Sverige så hon använder helt säkert ett helt annat garn än något av dessa två köpta i Sverige som jag använt. Och vad går man efter när man byter? (Jo de här siffrorna.)
Ska jag lägga till ytterligare på maskantalet? Känns ju säkrast just nu.
Samtidigt: se nedan. Sockan går ändå på min fot! En socka ska ju ha "negative ease" som det heter, dvs vara mindre än foten man sätter den på, men vara töjbar så den sträcks ut. Den här sockan funkar, men det är på gränsen... Verkar som garnen har olika stretchighet?... Att de två sockorna ser ut att vara precis samma storlek när de bara ligger bredvid varandra, men att den virkad i Junior Raggi har mera stretch i sig, blir större när man tar den på. Båda garnen innehåller 75% ull och 25% polyamid och är superwashbehandlade, det som kallas sockgarn.
Nåja, såna här små svårigheter är väl till för att övervinnas! Dessutom är mitt bas-sockmönster justerbart på tre ställen. Det går alltså att prova under arbetets gång och lägga till eller dra ifrån efter behag.
Bara att kämpa på.
lördag 22 oktober 2022
På västfronten något gammalt
2015 var jag på virkkurs med Maria Gullberg. Jag har skrivit om det här.
Det var på Textilarkivet i Sollefteå. Nu finns inte textilarkivet kvar längre. Synd!
I samband med kursen var det ordnat en utställning med olika typer av virkade föremål. (Egentligen var det kanske tvärtom, att det var kursen som var ordnad i samband med utställningen...) Bland annat fanns den här fantastiska röda jackan utställd. Den är från 1800talet. Tekniken är krokning, eller tunisisk virkning som det också kallas. När jag såg den, och resten av virkutställningen för den delen, fäste jag mig väl inte så särskilt mycket vid den. Jag såg den som ett virkat museiföremål bland alla många andra. Som om det skulle finnas en uppsjö av liknande grejer från 1800-talet och framåt. Virkade plagg i olika utföranden. Jag hade ingen kunskap eller förståelse för hur lite sånt det finns!
Hur alla dekorationsplupparna är gjorda vet jag naturligtvis inte heller. Fanns det ett mönster? undrar jag. Vem krokade jackan? Och när? Kunde hon (troligen inte en han) skapa själv? Är detta det enda hon gjorde? Det är det jag har så svårt att tro! Kunde man göra denna jacka så prydlig och perfekt och med alla detaljerna så måste man ha gjort andra saker tidigare.
Tyvärr finns det ingen information om vem som krokat jackan, inte var den kommer ifrån eller exakt hur gammal den är. Men vilken tur att den är bevarad ändå!
Nu har jag sett även den i verkligheten! Med sjalkrage och fickor och virkad framsida och ett annat tyg på ryggen.
Västen finns i på Örnsköldsviks museum.
Vi kunde konstatera att det svarta garnet kom från olika färgningar, då man ser att det blekts på olika sätt på olika varv. Samt att västen verkar vara sydd på symaskin.
Men precis som med den krokade jackan så finns det inga mera uppgifter sedan! Inte vem som virkat, inte varifrån plagget kommer eller när det är tillverkat. Det ska var från någonstans inom Örnsköldsviks kommun, det är vad man vet, och ha funnits på museet i hundra år.
Hade upphovsmakaren ett mönster att tillgå? Kopierades kanske något modetyg, eller komponerades blommorna av virkaren? Mönstret är så genialiskt komponerat. Se tex blommornas placering på västen, det kan inte vara en slump att blommorna sitter spegelvänt mitt emot varandra på höger och vänster sida.
Precis som när det gäller den röda jackan så tänker jag att den som virkade den här västen gjorde inte det som sitt första virkförsök. Måste ha gjort andra grejer tidigare.
Tack till Maggis Frisk i Örnsköldsvik och Ylva Bergstedt i Sollefteå för att ni ställde upp och visade mig de virkade skatterna!
tisdag 23 augusti 2022
Smygmaskvirkning: nio basmönster
Som en fortsättning på mitt förra inlägg om smygmaskvirkning kommer här nio andra grundläggande maskkombinationer. De kan fungera som en bas, utifrån vilken man hittar på nya kombinationer, nya mönsterbilder.
När jag tittade på min särskilda sida om smygmaskvirkning, som har funnits ganska länge nu, tyckte jag att den behövde uppdateras. Jag gör ju ständigt nya erfarenheter! Så jag har helt enkelt tagit bort den, men mycket av det som stod där kommer här i förnyad och förbättrad version!
Jag har kopierat (ungefär!) Rachels symboler för smygmaskor, och sedan lagt till ett par egna.
Det känns naturligt att börja med rundvirkning som är det traditionella virksättet när det gäller smygmaskvirkning.
Rundvirkning.
1. Smygmaskor i bakre maskbågen i rundvirkning (B)
2. Smygmaskor i främre maskbågen i rundvirkning (F)
Vändvirkning.
Man vänder virkningen vid varvets slut och virkar fram och tillbaka.
3. Ribbvirkning med smygmaskor i bakre maskbågen (B/B)
4. Ribbvirkning med smygmaskor i främre maskbågen (F/F)
5. Smygmaska med omslag (OM)
Även en smygmaska kan göras med omslag. Den görs så: Gör ett omslag, stick virknålen i nästa maska (här bakre maskbågen), omtag och dra upp en ögla, = tre öglor på nålen. Dra den sista öglan genom de två första, färdigt. Maskan räknas som smygmaska eftersom man drar igenom utan att göra ytterligare omtag.
Den kan virkas i bakre eller främre maskbågen, den kan även virkas avigt i båda dessa versioner.
Det som nu har blivit väldigt populärt är att den virkas i vändvirkning i bakre maskbågen, så att resultatet ser ut ungefär som patentstickning. Man kan åstadkomma många fina reliefmönster med den här tekniken!
En annan egenskap som den här maskan har är att den täcker lite större ytor snabbare än andra smygmaskor. Den kan i det fallet jämföras med en vanlig fast maska.
6. Vändvirkning B/aF
Varv ett virkas i bakre maskbågen. Vänd. Varv två virkas avigt i främre maskbågen.
Resultatet påminner om när man virkar rundvirkning i bara bakre maskbågen på det sättet att maskorna är horisontella. Men tittar man noga ser man att i det här fallet lutar maskorna vartannat varv åt ena hållet och vartannat varv åt andra hållet. I rundvirkning lutar de alla åt samma håll.7.Vändvirkning F/aB
Varv ett virkas i främre maskbågen, och varv två avigt i bakre maskbågen. På det sättet härmar denna varvvirkning utseendet hos "smygmaskor i främre maskbågen, rundvirkat" - genom att alla maskor är vertikala på framsidan.Precis som med den rundvirkade versionen vill detta virksätt rulla ihop sig om man virkar bara en platt bit utan andra maskor/maskkombinationer omkring. Man kan då göra en kant runt om av maskor i bakre maskbågen, tex en resårmudd för att motverka rullningen.
Vänster - framsidan, eller den sida man ser när man virkar räta maskor - vertikala maskor
8. Vändvirkning F/B eller B/F
9. Vändvirkning med smygmaskor i tredje maskbågen (T)
I bilden har jag markerat tredje maskbågen på sex maskor från förra varvet och en pil som markerar hur vi virkar genom den närmaste för att åstadkomma en smygmaska i tredje maskbågen.
Om smygmaskan med omslag (OM) är "lätt som en plätt" kan den här maskan få representera motsatsen - lite besvärlig att lära sig, lite jobbig att virka. För att lyckas använder man helst en ännu större virknål än vid annan smygmaskvirkning.
Virkas i vändvirkning. Den bildar då en väldigt stark resår! (Det är i och för sig även möjligt att virka den runt, men jag har inte ännu kommit på något bra användningsområde för det sättet att virka. Luta i så fall maskornas överkant en aning mot dig för att från framsidan kunna se den tredje maskbågen och sticka nålen däri.)