onsdag 25 augusti 2010

Bambu bambu
Jag har nu formulerat ihop ett mönster till den vita bambukoftan. Jag fick för mig att jag borde ha gjort det. ?

Det finns alltså inga hemligheter med hur jag gjort den, den är ju liksom bara en virkad kofta utan något särskilt mönster, bara stolpar fram och tillbaka. Jag delar mycket gärna med mig av mina erfarenheter, det känns bara förmätet att kalla det för ett mönster! Lika knäppt som att jag inte kan ta en komplimang utan att instinktivt tolka det som ett ironiskt skämt. Det sitter väl i sedan barndomen.

Jag har mina anteckningar som utgångspunkt och utifrån dessa har jag gjort ett sorts "riktigt" mönster.

De här dagarna har jag använt och använt koftan för att testa. Den är både mjuk och konstigt nog varm, fastän den är så gles.
Idag har jag tvättat den - får se nu om den håller formen...

Den är ju inte särskilt snygg men väldigt skön som "sitta-i-soffan-och-virka-kofta"!
Den är så vid att jag aldrig knäpper upp knapparna utan bara drar den över huvudet när jag tar av och på den. Man skulle ha kunnat göra den smalare kring kroppen, tex genom att dela av för ärmarna ett par varv högre upp, ärmarna blev jag ju ändå tvungen att smalna av. Man skulle också ha kunnat ha tätare mellan knapparna och både bredare och stadigare framkanter för knäppningen.

Hur jag räknade för att hålla reda på ökningarna i "raglanränderna" var svårt att förklara, men jag har gjort en bild, om den går att tyda... Det viktiga för alla som vill göra sina egna mönster utifrån dessa beräkningar är att det behövs en ökning med åtminstone 12 stolpar per varv för att inte få extremt sluttande axlar. I mitt första försök gjorde jag 8 ökningar per varv, 2 på varje raglanrand, och tillverkade därmed en tvångströja...


Med alla dessa reservationer:

Vit kofta i Tropik

Garn: Tropik, ca 8 nystan à 50 g
(Ang garnet så är det 50 % bambu, 25 % bomull och 25 % akryl.
50 g = 123 m. Rekommenderade stickor är 4 mm.)

Jag har använt virknål nr 5.

Lägg upp 70 lm + en vändmaska.
Varv 1: en fm i varje lm
Varv 2: en fm i varje m, + öka 7 gånger jämnt fördelat på varvet = 77 m.
Varv 3: en fm i varje m, + öka 7 gånger jämnt fördelat igen, = 84 m.

Nu fördelar sig varvet på: vänster framstycke 13 m, (3 m), vänster ärm 9 m, (3 m), bakstycke 27 m, (3 m), höger ärm 9 m, (3 m), höger framstycke 14 m = summa 84 m. Att framstyckena inte är exakt lika kommer att jämna ut sig.

Virka enligt mönstret: 3 st i främre mb, 3 st i bakre mb. I varje raglanrand ökas 3 st på varje varv, = varje varv blir 12 m längre än det förra. Se min illustration!

I framkanten virkas 3 st i båda mb. Vänd med 3 lm, räkna inte dessa som en st.
Efter vändning virkas i främre mb på de st som på förra varvet virkats i bakre mb. Om man gör tvärtom spelar säkert ingen roll bara man är konsekvent…
Efter 16 stolpvarv är varvet 276 m långt. Virka de första 39 m (=framstycke), hoppa över 60 m (=ärm), virka 78 m (=bakstycke), hoppa över 60 m (=ärm), virka 39 m (=andra framstycket). Varvet är nu 156 m långt, fortsätt utan ökningar tills koftan är lagom lång. (Jag gjorde 22 v, = sammanlagt 38 stolpvarv uppifrån och ned.)

Ärmar: virka ärmarna direkt på koftan, fram och tillbaka, börja från undersidan och vänd med de vanliga 3 lm och en sm för att hålla ihop varvet. Minska ärmomfånget med 3 m /v 7 ggr genom att virka ihop stolparna två och två på undersidan, efter 7 v är ärmen då 39 st runt om. Fortsätt tills ärmen är lagom lång. (Jag gjorde ärmarna 28 v från delningsstället räknat.)

Framkanter: Höger sida: 2 v fm. Beräkna 3 fm/2 stolpvarv. Vänster sida: lika men med knapphål (i första varvet byt ut en fm mot 3 lm på sju ställen med jämna mellanrum, i andra v virkas 3 fm om lmbågen.)
Nederkant: 6 st i 3:e m, *hoppa över 2 m, 1 fm, hoppa över 2 m, 6 st i nästa m, upprepa fr * varvet ut.
Ärmkanter: 5 st i 2a m, *hoppa över 1 m, 1 fm,hoppa över 1 m, 5 st i nästa m, upprepa fr * varvet ut.
Krage: Börja om längst upp och virka 5 v fm i ”yttre” mb, dvs vartannat v främre och vartannat v bakre mb, så att kragen viker sig utåt. Öka 9 ggr /v jämnt föredelat = sista v är 115 m. Varv 6: 6 st i 3e m, *hoppa över 2 m, 1 fm, hoppa över 2 m, 6 st i nästa m, upprepa från * varvet ut. Jag lyckades få det att gå nästan exakt jämt ut.1 kommentar:

Sylke Feldhusen sa...

Heisann, og takk for mønsteret! Jeg håper at jeg får prøvd det ut en eller annen gang :)

Du lurte på skybildet mitt - mente du headeren? I så fall: jeg tok bilde av en bisol (den var synlig et stykke ved siden av solen, det var nesten som å se to soler) som forsvant bak en regnsky.

Ha en fin helg!