söndag 5 september 2010

StjärtvärmareSadelskydd - vad är det för dumt ord? Inte är det då ett skydd för sadeln jag har gjort, det är ju ändan som sitter på sadeln som ska skyddas! Jag vet inte vad det kallas men nu kallar jag det för stjärtvärmare i stället.
Min prydliga variant i svartvitt är alltså färdig, och jag har räknat maskorna noga och antecknat mönstret. Den här är virkad så kraftig att den inte behöver göras dubbel.Garn: svart och vitt Raggi, det går åt ca ett halvt nystan av varje.
Virkas i dubbelt garn.
Blomman är virkad i båda maskbågarna, i ytterkanterna är fm virkade i bakre mb och st virkade i främre mb.
Vid färgbyte: ta aldrig av garnet.

V 1: (vitt) 6 fm virkas runt en löpögla, dra åt öglan och virka in änden i nästa varv.
V 2: 2 fm i varje m = 12 m.
V 3: 2 fm i första m, 2 fm i andra m, 1 fm i tredje m, upprepa varvet ut = 20 m.
V 4: 2 fm i första m, 1 fm i nästa m 2 ggr, upprepa varvet ut = 27 m.
V 5: (svart) 2 fm i första m, 1 fm i nästa m 2 ggr, upprepa varvet ut = 36 m.
V 6: (vitt) *Hoppa över 2 m, 6 st i nästa m, hoppa över 2 m, 1 fm, upprepa från * varvet ut.
V 7: *2 fm, 3 st i nästa m 2 ggr, 3 fm, upprepa från * varvet ut.
V 8: (svart) *3 fm, 2 fm i nästa m 4 ggr, 3 fm, 1 fm med nertag ett varv längre ner, upprepa från * varvet ut.
V 9: (en vit och en svart tråd) 3 lm, * hoppa över 2 m, 4 fm, 2 fm i nästa m 2 ggr, 4 fm, hoppa över 2 m, 2 st i nästa m, upprepa från *. Sista gången görs endast en st och därefter en sm i tredje lm.
V 10: 3 lm, * hoppa över 2 m, 3 fm, 2 fm i nästa m 2 ggr, 3 fm, 2 st i första st, 2 st i andra st, upprepa från * varvet ut. Sista gången ersätts sista st med en sm i tredje lm.
V 11: 4 fm, 3 lm = vändmaskor, vänd! 2 st avmaskade tillsammans, 8 st, 2 st avm tills, 3 lm =vändmaskor, vänd! 2 st avm tills, 6 st, 2 st avm tills, 3 lm =vändmaskor, vänd! 2 st avm tills, 4 st, 2 st avm tills, 1 lm =vändmaska, vänd! 5 fm, 3 fm i nästa m, 9 fm på kanten av de tre stolpvarven, 15 fm, 3 lm, 2 st avm tills, 10 st, 2 st avm tills, 3 lm, 14 fm, 3 lm, 2 st avm tills, 10 st, 2 st avm tills, 3 lm, 15 fm, 9 fm på kanten av stolpvarven, 1 lm, 3 fm i nästa m, 6 fm, 3 fm i nästa m.
V 12: Virka fm på sidorna med fm och st på sidorna med st. I hörnen virkas fm på lm, därefter 3 nya lm. Virka ihop de två första och de två sista st på samma sätt som förra varvet.
V 13: 3 lm, * 2 st, 2 lm, hoppa över 2 m, upprepa från * varvet ut.

(Ev v 14:) Trä ett gummiband genom hålen i kanten och prova ut direkt på cykelsadeln - om storleken inte riktigt räcker till, upprepa sista varvet en gång till, sätt i gummibandet, färdig!

Tillägg oktober 2011: jag har sytt fast en antiglid-duk på undersidan för att sadelskyddet inte ska glida av cykeln när man stannar och hoppar av. Se detta inlägg från den 4e oktober 2011.

9 kommentarer:

Sylke Feldhusen sa...

Denne var også fin!

Når det gjelder ditt spørsmål i bloggen min, kan du klikke på linken "Oslo rådhus" i innlegget mitt, der står der litt mer om når rådhuset ble bygd. Det tok litt tid, og det er ikke så lett å oppgi et enkelt årstall - det var før, under og etter 2. verdenskrig.

Unknown sa...

Men så söt, snällt att du lagt ut mönstret.
Kram
Susanne

mary-ann sa...

det är nu när jag ser din stjärtvärmare som jag önskar att jag är duktigare med virknålen än va jag är...det är jättefin :)

Daniel sa...

En sån borde jag ha!

Anelma handarbetar sa...

Den stjärtvärmaren ser ut att vara värmande och skön. Läcker helt enkelt.

Gunilla sa...

men vilka fina stjärtvärmare du gjort .....en sån måste jag göra Tack för mönstert

Fröken Linda sa...

WOW!!! Otrolig fin, en sådan behöver jag som syklar myket. Tack för mönsteret :-)

Anna sa...

men det blir ju bara fyra blad på blomman av detta mönstret?

Mmatilda sa...

Anna: Tack för kommentaren! På varv 6 har jag nu ändrat så det står "6 stolpar I NÄSTA MASKA". Det var ju det jag menade och då blir det sex blomblad! Jag är ju ingen proffsmönsterskrivare...