söndag 5 maj 2013

Muddar med tulpaner, mönster för vanliga virkare!Mudden virkas fram och tillbaka, och alla maskor, både fasta maskor och stolpar, virkas i bakre maskbågen utom när jag skrivit annat.

Bilderna är tagna under arbetets gång - vid olika tillfällen, i olika belysning osv, därav den blandade bildkvaliten. Men det handlar ju inte om några avancerade tekniska detaljer här, bilderna är mer som ett komplement eftersom jag är osäker på om jag kan förklara tillräckligt bra med ord...
Ibland syns en liten blå prick - det är en knappnål som jag tyckte var nödvändig för att virkningen ville rulla ihop sig!
Man kan använda ett tunt strumpgarn till dessa eller vad man tycker om att ha mot huden.
Jag har använt tre olika garner. Det vita är ett strumpgarn, ull och polyamid, som heter Funny Strumpf, det är ganska tunt: 410 m/100 g. De gröna och rosa är gamla garnnystan som jag fått och inte har namn på. Det gröna är lite tjockare än de andra men det funkar bra ändå.
Jag har vägt handledsvärmarna för att se ungefär hur mycket garn som gått åt: sammanlagt 35 gram till paret. Delar man upp det på tre olika färger, och beräknar att det gått åt något mindre av det rosa så blir det ändå inte mer än högst 15 gram av någon av färgerna!

Virknål: 3 mm och 3,5 mm, den tjockare används bara till uppläggningen.


Med vitt: Lägg med virknål 3,5 upp 40 lm plus en vändmaska, byt till en 3 mm nål, vänd och virka 34 fm, 3 hst, 3 st.


Med grönt:
Vänd virkningen och börja i den ändan där de längre maskorna är, virka 3 fm, 3 hst, 22 st, 3 hst, 3 fm, 1 vändluftmaska, vänd.
Virka 3 fm, 3 hst, 22 st, 3 hst, 3 fm. Dra ut öglan ordentligt så den inte repar upp sig och låt garnänden hänga.

Med vitt: 
Stick nålen i den lämnade öglan av det vita garnet, virka 4 lm, 40 fm, 1 vändluftmaska, vänd.
Virka 14 fm, dra ut öglan och låt garnänden hänga.

En närbild på hur det ser ut när man passerar stället där man vände med det gröna garnet: Här kommer momentet som jag kallar att länka i vändmaskan, som jag har använt i flera mönster och även visat tidigare. I det här fallet görs det så: stick nålen först genom vändmaskan från föregående varv (det är ganska trångt men det går), sedan genom maskan som ska virkas i, omslag och dra upp en ögla, nytt omslag och dra genom alla tre öglor på nålen.

 Så här ser resultatet ut, det gröna får en fin avsmalnande spets och inte en trubbig som vill sticka upp ur virkningen!


Med rosa: Virka från rätan. Börja i den 4e maskan räknat från den lämnade vita garnänden, virka 11 fm, 3 lm, vänd.
Virka 4 st i första fm, dessa virkas i båda maskbågarna, därefter 7 st, hoppa över 2 fm, 1 sm i sista fm, denna virkas i båda maskbågarna, vänd.Virka 7 fm med början i 2a st, 3 lm, vänd.
4 st i första fm, dessa virkas i båda maskbågarna, 4 st, hoppa över 2 fm, 1 sm ungefär på samma ställe som förra sm! Hitta någon lämplig ögla i virrvarret av garn, en som inte omedelbart dras ut och blir ett stort hål, utan som sitter spänt.
Vänd.

Kanske är det lite förvirrande att på bilden har jag kommit till den andra blomman, det beror på att bilderna från den första blev för dåliga... men blommorna görs ju likadant varje gång.


Virka 2 fm i första st, därefter 1 fm i var o en av följande 4 st, 3 lm, vänd.
4 st i första fm, dessa virkas i båda maskbågarna, 2 st i nästa fm,  1 st i var o en av de följande 3 fm, 2 st i nästa fm.
Därefter ska ytterligare 3 st virkas, försök att placera dem ganska tätt och fästa dem i någon maskögla som inte dras ut alltför lätt. Det ska bli ett sånt här "gap" som syns på bilden ovan, det blir tyvärr inte bra om man sprider ut stolparna ända ner mot det vita. Sista stolpens överkant ska sedan knytas ihop med börjaänden: Klipp av det rosa garnet, dra garnänden genom den sista öglan, knyt ihop ändarna med en stadig knut så att blomman sluter sig.
Själv tycker jag alltid att det är lättare att läsa bilder än text så jag har ritat ner själva blomman så här. Det röda virkas från rätan, det blå från avigan.
And as I have noticed some not-Swedish-speaking try to read this picture, I have improved it by adding the sign of crocheting in the back loop only. This is clearly written out in the Swedish text, so the picture was just a quick outline or sketch to accompany the text. I don't want to say it is perfect as it is now, but at least it is a little better! Med vitt:
Sätt nålen i den lämnade öglan, virka en lm som vändmaska, vänd, virka 3 fm på det vita och 11 fm på det rosa, 1 vändluftmaska, vänd.
Virka 40 fm, (länka i vändmaskan när du passerar vändningen strax efter blomman).
Dra ut öglan och låt garnänden hänga.Med grönt: Stick nålen i den lämnade öglan, virka 4 lm, gör sedan bladet på samma sätt som det första:
3 fm, 3 hst, 22 st, 3 hst, 3 fm, 1 vändluftmaska, vänd. Virka 3 fm, 3 hst, 22 st, 3 hst, 3 fm. Klipp av det gröna garnet.
Med vitt: Stick nålen i den lämnade öglan, virka 4 lm, 40 fm, 1 vändluftmaska, vänd, 34 fm, 3 hst, 3 st, 1 vändluftmaska.

Fäst de gröna och rosa garnändarna och upprepa hela mönstret ytterligare två gånger. Luftmaskorna i uppläggningsvarvet ersätts av 40 fm.
Sista gången utesluts sista varvet och mudden virkas eller sys ihop uppifrån och ner.


Och så min vanliga reservation: hittar ni några fel eller något som inte går att begripa så meddela mig så ska jag försöka rätta till det!5 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

å tack tack - detta ska jag lägga till i min att göra lista...som är lång. Men rätt som det är vill jag vila från min stickning. Jag är ganska trött på sjalen!

Gunnel sa...

Tack för att du delar med dig av mönstret! Muddarna är bland de vackraste jag har sett och nu ska jag försöka mig på dem. Ha det bra.

Anonym sa...

I love tulips and your design is unlike any I have seen. Thank you so much for the chart. I think charts are the easiest to follow!

Anonym sa...

Jättefina muddar.
Ingalill i Rönninge

Margita sa...

<<<bravo jättefina