onsdag 7 augusti 2013

Hårda fakta.Informationen på den här bloggen är visst lite knapphändig! Jag har bland annat berättat om växtfärgning av garn utan att riktigt ange några tydliga fakta kring hur den här färgningen gått till... Så här kommer några kompletteringar, för dem som är särskilt intresserade av själva färgningen!

Jag hade alltså färgat ullgarn med blå lupiner och fått en läcker blågrön färg på garnet, svår att få fram på bild. I verkligheten tycker man att den är närmast självlysande, men här på bilden ser den rätt blek ut.

FAKTA ÄR: Garnet jag färgade på är inte nåt obearbetat naturgarn särskilt inköpt och avsett för växtfärgning. Nej experimentet startade som vanligt utan planering och jag använde ett garn som råkade finnas till hands här hemma! Det heter Viking Toppgarn, är 100 % ull och superwashbehandlat. Jag betade med alun, som jag faktiskt lyckades nämna förra gången.

FAKTA ÄR OCKSÅ: Eftersom den ena färgningen blev lite svagare/blekare försökte jag färga över den för att få en starkare färg, detta hände nån vecka senare. Då fick jag inte den blågröna färgtonen utan en mer vanligt gulgrön. Skillnaden mellan den första och den senare färgningen var att det i stort sett inte var några blommor med i färgbadet den andra gången. Lupinerna hade blommat över då, och det var nästan bara blad i grytan. Kanske är det faktiskt blommorna som ger den blå ingrediensen i färgen. (Detta sista är förstås inte fakta utan min spekulation!) Det gulaktiga garnet ligger till höger i bilden ovan.

FAKTA ÄR DESSUTOM att jag inte alls vet om färgen är ljusbeständig eller tvättäkta. Kanske är det tex den blå ingrediensen i färgen som inte håller i längden, och därför som man aldrig fått färga med lupiner på nån växtfärgningskurs man varit med på.
Det där med färgäktheten får nu tiden utvisa. Jag ska försöka virka en filt av de här olika gröna garnerna, och blir den blekare/gulare/gråare med tiden så är det OK för mig. Jag ska försöka komma ihåg (nån gång i framtiden) att redovisa hur det går!

 Här hittar ni mönstret till filten, så kan ni få ett hum om hur den eventuellt kommer att se ut. Fast i grönt då!


4 kommentarer:

Anna sa...

Jolie palette de verts !
Merci pour la visite et bonne soirée !
Anna

Ljubinka sa...

Beautiful shades of green!!!
Natural is best!
Greetings.:)

Black Iris sa...

Här hos dig lyser alltid flitens lampa. Din spetströja är underbar t.ex. Jag hade med mig 4 olika virkprojekt på min 5-veckors tripp till Jämtlands-stugan men bara ett blev "nästan" färdigt.. Helt plötsligt var det så mycket annat att göra.

Kram Maidi

Hedvig sa...

Jag är jättenyfiken på växtfärgning. Skulle vilja prova nån dag... :)