onsdag 6 november 2013

Avokadofärgat - kattfärgat!


Avokadofärgat ullgarn!
Hade läst att man skulle kunna få en "gammalrosa" färg genom att färga med avokado. Den här färgen tycker jag dock är mer åt det orangea hållet än rosa.

Jag tog reda på om man skulle använda kärnorna eller skalen eller båda, svaret var att det nog blev snyggast färg med bara kärnor - eller var det tvärtom, var det bara skal det skulle vara? Hur som helst orkade jag inte bry mig om att separera de där fruktresterna utan sparade alltså både skal och kärnor
Garnet som jag använt är ett nystan som jag hade kvar av det vita ullgarnet som jag använde till lupinfärgning i somras. När inga lupiner fanns kvar att färga med så tänkte jag att det sista nystanet får väl bli en annan färg.


Hur färgtonen blev kan väl bero både på garnet, betningen (alun, endast) eller ph-värdet på vårt vatten - eller på nåt helt annat, utanför min kunskap.
Jag har inte heller tillsatt något annat amne, som tex ammoniak, som jag sett att andra gjort när de färgat med avokado.
En ganska trevlig färgton tycker jag i och för sig att det är. Den ser ut litegrann som trä, inte helt olik vårt köksbord eller parketten i vardagsrummet.
Eller för resten katten!


Av det kattfärgade garnet har det blivit några rundlar till min gröna filt.
 I stället för grön kan man väl säga att det blir en filt för blandade färgprover...
Inatt har vi fått den första snön. Visst ÄR det vackert?!!!9 kommentarer:

marremorr sa...

Så vacker färg det blev på garnet av avocadon! Imponerande! Vackert garn, vackra rundlar, vacker katt och vacker natur!!=0))

Ljubinka sa...

Very nice colors and crochet!!!
Cute cat.:)
Fantastic landscapes!!!
Greetings...

www.ullemorsverkstad.se sa...

Kul att se en annan en annan som också färgar med avocado! Jag för min del körde med skal och kärmor blandat, men nu är det bara skal jag sparar.
Ullemor

Anna sa...

Lovely color and crochet !
The pictures are beautiful too !
Have a cozy day !
Hug
Anna

Annika GW sa...

Ja man skulle nästan kunna tro att du använt kattens päls till det garnet. Jag vet en bekant som stickat vantar av hundhår!Så det kanske går alldels utmärkt med katthår också. Roligt att se alla fina vinterbilder. Tänk så olika och varierande vädret är i vårt avlånga land! Annika

Mamma Mia sa...

Tror att färgen beror på att kisse katten har haft en tass med i spelet. Ser misstänkt ut 😉

Pysselfarmor sa...

Vilken fin färg på garnet! Det där med att växtfärga är inte lätt. Som du "säger" så är det så mycket som avgör varför det blir som det blir.

Åååå vintern den härliga säger jag som är från norr,men här i söder är det fortfarande grått och trist. Blir så mycket ljusare när snön fallit och det är några minusgrader. Bättre än slask!

Hedvig sa...

Vad häftigt att det blev en sån färg av avokado! Det hade man ju inte trott...

Sjukt avis är jag på snön också!Här regnar det bara.

Black Iris sa...

Ja, rosa blev det ju inte men en jättefin färg i alla fall.. Riktig vinter skulle jag också vilja ha men det blir det aldrig hör tyvärr..

Kram Maidi