tisdag 1 juli 2014

Virka i tredje maskbågenVirka provlappar. Enligt vissa det tråkigaste som finns. Men jag bara älskar provlappar! Jag virkar mycket fler prov och tester är färdiga grejer.
Och här kommer nästa i raden!
Jag trodde ju, som jag skrev sist, att det skulle börja ta slut med nya maskor att lära sig - men det tar nog aldrig slut...

Visst nämnde jag också sist att vitsen som jag uppfattade med de förlängda maskorna var att man kan mönstervirka med ett rakt resultat? I stället för ett svagt lutande, som annars är det vanliga med virkade mönster...

Nu har jag testat att virka i tredje maskbågen. Vadå tredje maskbågen? Jo det är den där tråden just nedanför maskan som man vanligtvis virkar i. Det finns en tråd just under/nedanför/bakom bakre maskbågen.Om man virkar fram och tillbaka ser det ut så här, då ser man ju baksidan av förra varvet och tredje maskbågen syns just under toppen av maskorna. Genom att virka i den så viker sig toppen av maskan bakåt. Om man virkar vanliga fasta maskor på det här sättet, fram och tillbaka, så får man ett resultat som ser ut så:

  
Det blir som ett ribbmönster, det ser ut som resår. Dock kan man inte använda det som resår, för den här virkningen blir nästan helt stum - faktiskt fastare och hårdare än helt vanlig virkning.
 Men behöver man resår så finns ju flera andra bra alternativ.
Det här blir i stället dekorativa ränder, en liten reliefeffekt. Kan kanske användas om man vill ha en rand någonstans mitt i ett arbete?
Om man virkar runt, och alltså aldrig vänder arbetet, så kommer den tredje maskbågen att vara bakom bakre maskbågen hela tiden.

 Här syns främre och bakre maskbågen tydligt, de ligger båda helt framåt när man virkar så här.


Om man då lutar virkningen mot sig så kommer den där tredje maskbågen fram. Jag har lilafärgat den på den här bilden.


Så ser det ut, virkat runt med fasta maskor i tredje maskbågen. Varven kommer här så tätt att det inte blir någon reliefeffekt, men det ser nästan ut som stickat.Man kan göra samma sak med halvstolpar och stolpar också. På bilden ovan är det fasta maskor nederst (1), halvstolpar i mitten (2) och stolpar överst (3).
Jag har faktiskt gjort detta med halvstolpar tidigare utan att ha hört talas om tredje maskbågen, se tex den här mössan och den här halsduken. Halvstolparna är lite speciella, den extra öglan på dem kommer ju av omslaget man gör som man bara drar igenom. Halvstolpar är överhuvudtaget fantastiskt användbara till massor av saker!


Vashti Braha har en informativ sida om ämnet (på engelska då). Där framgår också att det inte alls är solklart vad dessa maskor ska kallas, inte ens på engelska. Jag har tagit mig friheten att översätta "third loop crochet" till virkning i tredje maskbågen eftersom jag tycker det beskriver ganska bra vad det är man gör. Och tills någon hävdar något annat så använder jag det ordet.


Vashti skriver att man ska virka löst när man gör detta och det kan man ju göra om man vill, men jag har i stället använt mina smygmaskvirknålar. De ger en stor och vid maska samtidigt som de är tillräckligt spetsiga för att komma igenom den tajta tredje maskbågen.

Alltså detta med internet. Jag vet inte vad det beror på men vårt net-ett-abonnemang har inte räckt till de sista två månaderna. Förut har det räckt hur bra som helst för våra blygsamma behov, så något har helt klart hänt. När vi då har förbrukat de GB som vi betalar för så dras farten ner så det blir omöjligt att använda utom för det allra nödvändigaste, typ banken... Nu har jag varit nästan utan internet i ca två veckor, och det var samma sak förra månaden.

Så nu när vi just gått över på ny månad så skyndar jag mig att lägga ut de här bilderna innan våra GB tar slut igen.

Virka på alla virkentusiaster!
6 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

oj oj vilka varianter det finns....det är som när man tror att man kan allt inom stickning...då upptäcker man nytt. Tänk så fantastiskt det är med garn - sticka, virka, brodera, fläta, väva...ja det är massor man kan göra av garn!

Anna sa...

Beautiful pattern ! Thanks for sharing !
The flowers are lovely...
Have a shinny day !
Anna

Eva sa...

Tack för tipsen och Trevlig Sommar

Äppelblom sa...

Här kommer det en sommarhälsning!
Kram

Emilia sa...

Härligt att det hela tiden finns nya virkutmaningar :)

Anonym sa...

Bra tips! Tredje bågen, den är ny för mig!