torsdag 31 mars 2016

BohusrutanDet här virkmönstret känner nästan alla igen. Man har sett det så många gånger, i så många versioner och så många sammanhang. Som dukar, kuddar, gardiner och sängöverkast och säkerligen något mera som jag inte kom att tänka på just nu.
Och många vet att det kallas Bohusruta eller Bohusstjärna på svenska. En gammal svensk klassiker. Ska symbolisera fisknät och hummertinor!

Eller?

Jag själv var också säker på detta, tills jag råkade se en bohusruta som kallades för Venetian square i något sammanhang. Jaså? Har den svenska klassikern utvandrat till Italien?... Nja, eller nä, så var det nog inte. På ravelry hittade jag en notering om att mönstret först skulle ha dykt upp i en engelskspråkig mönsterbok från 1915, "Handbook of Needlecraft".


Så här ser den venetianska rutan ut, virkad efter det gamla mönstret från 1915. Här kan ni hitta det.
Jag gillar den.

Nu har jag botaniserat lite i några gamla häften och böcker av olika årgång och letat efter mönstret.Det här enkla mönsterhäftet är från 1952, jag har ärvt det av min virkande svärmor. Rutan finns med redan på framsidan! Och där har den samma utformning som i det gamla mönstret från 1915, dvs med en massa picoter. Det har den inte i alla andra mönster av senare datum, utan det är lite olika med den saken.Inuti häftet finns mönstret tillsammans med denna bild. Den heter varken Venetiansk eller Bohusruta, kallas bara nr 34! På bilden syns som sagt att den har lika många picoter som den venetianska rutan. Men när man läser mönstret så ser man att beskrivningen av picoterna har förenklats. Den gamla engelska beskrivningen låter så här: "ch 3, sl st in same sc just made for picot". Om man har virkat bara litegrann så känner man igen det som en picot. I det svenska mönstret görs i stället för varje picot bara 3 lm. Inget om att ta ihop dem på något sätt. Och visst syns det också på bilden?Mitt nästa nedslag i virkhistorien är en virkbok från Ica-förlaget, "Virkat", från 1967. Bilden med sängöverkastet ovan kommer från den. Här har rutan fått namnet "Bohusstjärnan". Så här står det i texten:

Av "Bohusstjärnan" -  det gamla förnäma spetsmönstret från norra Bohuslän - har detta förtjusande sängöverkast samt festremsan och dukningsservetterna på nästa sida virkats.

När jag läser själva mönstret (och tittar på bilden) konstaterar jag att den inre rutan har fått 7x7 smårutor i stället för de ursprungliga 5x5. Picoterna beskrivs på samma sätt som i det förra exemplet, bara 3 lm. Men! Det finns faktiskt en beskrivning av en picot i början av boken. Där står:
En picot (p, pct) = 3 lm, 1 fm tillbaka i den första lm.
Så om man bara kommer på att "3 lm" syftar på en picot, så finns det en beskrivning i början av boken!

Antalet picoter har krympt lite. Där det var två på samma luftmaskbåge på yttersta varvet är det nu bara en.
Jag tycker det ser ut som att duken i min första bild längst upp är virkad efter det här mönstret. Det skulle också kunna stämma med åldern på personen som jag fotade den hos.Ett tredje exempel är den här bilden från "Virka stjärnor 7", (Året Runts handböcker 2) som verkar vara tryckt 1973, den upplagan som jag har. Rutan kallas Bohusruta, här har den 6x6 smårutor i mitten. Picoterna är helt bortrationaliserade på yttervarvet, och rutorna virkas ihop helt och hållet så att det yttersta varvet bildar en helt fyrkantig ram runt varje ruta. De snygga stjärnorna/korsen som annars bildas i mellanrummen mellan rutorna försvinner faktiskt på det sättet.

En annan sak som skiljer mellan olika mönster och årgångar är hur mellanvarvet är gjort. Alltså de bågar som sitter fästade på den inre fyrkanten. I de äldre versionerna är de mer hopsnörade längst ner och i den här senaste ser de mer ut som grytöron - handtag. Med en vid öppning längst ner.

Jag vet inte vad olikheterna i mönstren beror på. Om det bara är viljan att göra något nytt med jämna mellanrum (men ändå kalla mönstret gammalt och klassiskt)? Eller att förenkla för att inte avskräcka läsarna? Är det tidsandan som slår igenom, att det skulle vara flärdfritt och enkelt och rationellt? Allt krimskrams bortskalat. (Varför virka alls i så fall?) Jag har ingen aning.


Här är ravelrys mönstersida för Venetian square. Där finns många fina exempel på hur den använts. Titta på "projects"! Tex finns där också en större variant av rutan som kallas Ornate Venetian Square.

Och för rättvisans skull: ravelrys sida för den svenska Bohusrutan. Samma version som mitt sista exempel, med 6x6 smårutor och helt rak ytterkant.

Till sist måste jag få visa en oväntad version av Bohusrutan: som stickad kofta! Den hittade jag hos Cottemor. Visst är den ganska fantastisk? Jag tycker detta är att ta vara på och utveckla en tradition på ett roligt sätt.
Gå in och titta på Cottemors blogg, där finns en kofta till och det lär visst bli mönster också snart.


 ...
Nu trodde jag att jag gått till botten med detta mönster. Men just när jag skulle publicera detta, så hittade jag en sak till. Fortsättning följer, läs fortsättningen här!


6 kommentarer:

nattugglan sa...

bohusrutan är fin!! Tröjan är ju fin den den skulle jag kunna tänka mej o sticka.

Lillys stick o syhörna. sa...

Jo men visst den rutan minns man och har
nog virkat. Kul med lite historik bakom.
Du är ju så himla duktig på sådant som
gäller virkning.
Ha de bra.
Lilian

Anna sa...

A vintage pattern for a beautiful square doily !!!!
Have a nice day !
Anna

Annette sa...

Vilket spännande detektivarbete! Med cliffhanger på slutet!

Jag gillar verkligen originalrutan, med mindre rutmönster i mitten än de min mamma virkat så många av genom åren, och massor av picoter.

Det är sant att det tar lång tid att virka picoter, så man kan tänka sig att man kunnat vilja bortrationalisera dem. Men det kan också helt enkelt vara så att den som skrivit senare mönster velat ändra lite efter eget huvudet (eller hatade picoter!). Eller inte kunde!

Jag tror att jag måste försöka ta mig tid att rota runt på antikvariat när jag kommer till Sverige nästa gång, min vintage virkbokssamling behöver verkligen kompletteras.

Textil och sånt sa...

Bohusrutan virkade min farmor. Både till dukar och till väskor. Det var bara garnkvalitén som skilde arbetet åt. Fint blev det.

Birgitta

Black Iris sa...

Bohusrutan känner nog alla virkare igen. Superfint på koftan tycker jag..

Kram Maidi