onsdag 4 oktober 2017

Erna cowl på svenska: en halstub


Här är ett mönster som jag hittade på i våras. Det är en tubhalsduk som virkas runt runt utan att vända, så att man har rätsidan mot sig hela tiden.

Storlek: 65 cm i omkrets och ca 30 cm hög

Garn: Jag har använt Falkgarn Karamell (80% akryl, 20% ull) i färgerna 204 "vanilj" och 207 "persika" - 60 g av varje = 120 g totalt. Garnet är 380 m/200 g. (Alltså 190 m/100 g eller 95 m/50 g, om du vill kunna jämföra med annat.)

Virknål: 8 mm och 9 mm, helst en någorlunda spetsig. Om du har en mera trubbig virknål kan du hålla den "uppochner" när du ska göra Erna-maskan. För att försäkra mig om att detta verkligen funkar, så har jag själv virkat min Erna med en sådan vanlig, trubbig plastvirknål!

Maskor som används: luftmaska, smygmaska i bakre maskbågen, Erna-maska (den visar jag med foto hur den görs)
Förkortningar:
B-maska = smygmaska i bakre maskbågen
Start:
Börja med 8 mm-virknålen och det ljusare garnet (eller det garnet som du vill ha som mönsterfärg). Lägg upp 80 luftmaskor. Ta ut virknålen ur sista maskan, dra ut den litegrann eller säkra den på något annat sätt så den inte repar upp sig. Byt till det mörkare garnet (eller det garn du vill ha som "bakgrund"), gör en startögla och börja om vid luftmaskkedjans början (så att du virkar en gång till åt samma håll): virka smygmaskor i undre maskbågen. (se här)

Det kan tyckas bakvänt att virka uppläggningen med en mindre virknål än resten av arbetet men det beror på att det här mönstret får det färdiga resultat att dra ihop sig litegrann.

Du har nu en lång tvåfärgad uppläggning, med två arbetsöglor i samma ända (se bilden ovan).
Byt till den större virknålen (9 mm).
Forma uppläggningen till en cirkel, se till att den inte är vriden. För att virka ihop den, sätt virknålen i den ljusare färgade arbetsöglan och virka en B-maska i uppläggningens första maska av den mörkare färgen (bakgrundsfärgen). Gör en B-maska i varje maska varvet runt.
När  du kommer till stället där det mörkare garnet är lämnat, flytta över virknålen till den andra arbetsöglan och virka ett varv B-maskor i bakgrundsfärgen.

Hela tuben virkas sedan på det här sättet, med obrutna varv, ett varv av varje färg, hela tiden från rätsidan.

Mönstervarv 1:
Med det ljusare garnet.
Steg ett: virka en B-maska.Steg två: Erna-maskan. Den gör man som en fast maska, men den placeras längre ner än en vanlig fast maska. Stick virknålen under de två maskbågar som är markerade i bilden ovan med den gröna pilen. Det är den främre maskbågen i nästa maska på varvet och den främre maskbågen i en maska på förra varvet. Virknålen ska komma nerifrån och uppåt under de två maskbågarna.
Just det här kan kännas besvärligt med den trubbiga virknålen, men kan göras genom att man håller den "uppochner" så att den spetsigare sk "läppen" kommer först under de två trådarna.
Dra upp en ögla, = två öglor på nålen, nytt omslag, dra igenom båda öglor på nålen, = Erna-maskan är färdigvirkad.


Fortsätt att virka varannan maska som en B-maska, varannan som en Erna-maska varvet runt. Sedan bör det se ut så här:Ta nålen ur den sista maskan och sätt den i den lämnade maskan av det mörkare garnet.Bakgrundsvarv.
Virka med det mörkare garnet en B-maska i varje maska varvet runt.

 Mönstervarv 2:
Byt igen till det ljusare garnet. Gör en B-maska över varje Erna-maska och en Erna-maska över varje B-maska i det tidigare mönstervarvet. Pilarna i bilden ovan visar var Erna-maskorna ska vara. Det är lätt att hitta rätt genom att välja den vågräta maskbågen mellan två tidigare Erna-maskor.

Fortsätt med vartannat bakgrundsvarv, vartannat mönstervarv till önskad storlek.Erna-maskan kan också virkas så att den lutar åt det andra hållet. se bilden ovan. Du ska fortfarande virka den genom en vågrät maskbåge mellan två tidigare Erna-maskor, men maskbågen i bakgrundsvarvet är nu den som ligger snett upp till vänster i stället för snett åt höger som nyss.

Jag har gjort fem mönstervarv av varje sort, sedan bytt, i den här halstuben. Se nedan: (De första varven rullar sig så att man ser lite av baksidan, vilket jag inte ser som ett fel utan som en del av designen.) Sammanlagt 25 mönstervarv har jag gjort.
Man kan naturligtvis göra hela tuben med samma Erna-maska hela vägen, eller byta i någon annan ordning precis hur man vill.
Avslutning.
Byt till virknål 8 igen och virka två varv B-maskor, ett varv av varje färg. Fäst trådarna. Ja, det kommer att bli en sådan här lite ojämn avslutning både i överkanten och nederkanten, men jag ser inte det heller som ett problem i det här fallet. Just eftersom nederkanten vill rulla sig så döljs ändå den ojämna kanten nedtill.


Om det nu är några problem med det här mönstret, fel och otydligheter, så meddela mig gärna det på adress som syns här intill!


Inga kommentarer: