torsdag 3 maj 2018

V-maska


Något som heter v-stitch har jag råkat på lite då och då när jag bläddrat bland virkmönster på olika ställen.  Det är helt enkelt två stolpar med en luftmaska mellan. Verkar vara populärt för tex filtar och plädar. Kan man tänka sig att det har att göra med att det är så lättvirkat? För man sticker virknålen i ett stort hål, ungefär som när man virkar mormorsrutor. Förutom till filtar har jag även sett det användas för allt möjligt annat. Här är några fina exempel på tröjor som jag hittat på ravelry:
en tröja  - en långkofta  -  en till tröja  -  en prydlig o fin kofta

Men på svenska är det väl lite knäppt att kalla det v-stitch? Jag kallar det därför v-maska. Varje v-maska virkas mitt ovanför förra varvets v-maska, dvs om luftmaskan som sitter mellan de två stolparna. Om man virkar med flera färger framträder varven som ett sicksackmönster, som i bilden ovan.Här är en annan provlapp med bara en färg. Nedre halvan är virkad som vanligt, maskorna ser ut likadant som i tröj-exemplen från ravelry. När jag gjort några varv kände jag ett oövervinnerligt inre tvång att testa en variant där jag i stället placerar maskorna i mellanrummen mellan förra varvets maskor. Det är den övre halvan av provlappen.
Samma sak gjorde jag med den flerfärgade provlappen. Det blir något helt annat, sicksackmönstret bryts av.
De två provvirkningarna sitter faktiskt på samma provlapp...
Men man kan virka v-maskor med fasta maskor också. Dvs en fm, en lm, en fm virkade i samma maska. Det har jag inte träffat på tidigare, men i Mullett-Bowlsbys virkbok hittade jag det. Tyckte det var ett väldigt snyggt mönster - så snyggt att det blev mer än en provlapp, det blev några par muddar.
Och även här har jag varierat mönstret genom att virka maskorna i mellanrummen - det är de översta cirka fyra varven (och det gröna varvet). Så hela resten av mudden är virkad enligt originalversionen i boken. Jag gillar båda versionerna, och kan tänka mig att använda den här lilla v-maskan till mer saker framöver!2 kommentarer:

Anna sa...

I used that pattern, it's really lovely !
Have a nice weekend !
Anna

idégumman sa...

Va roligt att se de olika mönstren! Jag brukar ofta kanta tröjor/blusar när jag modifierar om t.ex. loppisfynd och då har jag nog ofta använt v-fastmaskor (även om jag inte visste att de hette så) men att se så här tydligt vilket mönster det blir med fler varv :)! Kul! Det måste jag testa mer!