fredag 8 november 2019

Julvantar



Till slut har jag skrivit ihop en beskrivning av min modell till de här vantarna. Tidigare i år virkade jag vantpar efter vantpar medan jag gradvis räknade ut den här modellen.
I rött och grått kan jag väl få kalla den för julvante?

Vanten virkas inte uppifrån och ned eller nedifrån och upp utan från tumsidan till lillfingersidan. Varven kommer att ligga vertikalt i större delen av vanten. Den virkas hela tiden från rätan, så att du ser vad du gör och kan virka ett tvåfärgat mönster utan större svårigheter. Undantaget är på några få ställen där jag vänt arbetet och virkat tillbaka  - och då använt mig av aviga maskor för att få framsidan att se "rät" ut! Här har jag skrivit om aviga maskor.

Varven går upp på handens ryggsida och ned på handens insida (höger) eller upp på handens insida och ner på handryggen (vänster).

Steg 1 - förberedelser

Garn: Viking Alpaca Storm, färg grå  513 och röd  550
Jag har använt 65 g grått och 30 g rött.

Virknål: 3 mm.

Virkfasthet: Gör en provlapp. Virka en fyrkant med båda färgerna, så att du kan virka runt utan att vända, virka i bakre maskbågen hela tiden, tre maskor i varje hörn. Mät så att du har 21 maskor (eller varv, det är meningen att det ska vara detsamma) per 10 cm (i bilden nedan 17 m/8 cm). Mönstret på provlappen spelar inte så stor roll, men bra om du byter färg ibland. Byt virknål till en storlek större eller mindre för att få rätt virkfasthet.

Hela vanten kommer sedan att virkas med fasta maskor i bakre maskbågen. Det garn som inte används kan antingen virkas in eller läggas på baksidan, välj den metod du tycker om. Jag har provat båda sätten och de är bra på olika sätt. Om du lägger garnet på baksidan (=insidan av vanten) sno då garnen om varandra där det är fler än 3 maskor av samma färg. Långa öglor att trassla in fingrarna i är inte kul.




Förkortningar
m - maska/maskor
lm - luftmaska
sm - smygmaska
fm - fast maska
vm - vändmaska
mb - maskbåge



Steg 2. Grundvarv.


Bilden visar grundvarvet ("startfiguren") för både en höger- och en vänstervante. Följ den svaga grårosa linjen.

Även om jag i mönstret visar höger och vänster vante parallellt så går det naturligtvis bra att göra den ena klar innan du börjar med den andra.

Alla fasta maskor virkas i bakre maskbågen om inget annat anges.
"Undre maskbågen" - se här.

Vänster vante: 5 lm, 1 vm, vänd, 5 fm (virkas avigt i undre mb), 1 vm, vänd, 5 fm, 12 lm, 1 vm, vänd, 12 sm (virkas i den undre mb) - detta är tummen, 2 sm (virkas på rektangelns kortsida), 24 lm, 1 vm, vänd, 24 sm (virkas i den undre mb) - detta är pekfingersidan av själva vanten, 4 fm längs rektangelns långsida, 3 fm i den femte lm, 2 fm längs rektangelns kortsida, 3 fm i den första m på långsidan.

Höger vante:  5 lm, 1 vm, vänd, 5 fm (virkas avigt i undre mb), 1 vm, vänd, 5 fm, 24 lm, 1 vm, vänd, 24 sm (virkas i den undre mb)  - detta är pekfingersidan av själva vanten, 2 sm (virkas på rektangelns kortsida), 12 lm, 1 vm, 12 sm (virkas i den undre mb) - detta är tummen, 4 fm längs rektangelns långsida, 3 fm i den femte lm, 2 fm längs rektangelns kortsida, 3 fm i den första m på långsidan.


Steg 3. Tumsidan


Varven ska nu virkas runt den här startfiguren som pilarna visar. Man virkar spiralvarv, inte avslutade varv. Varven börjar och slutar vid D (vänster vante) resp C (höger vante).
A = toppen av vanten, B = toppen av tummen, C-D = vantens nederkant, E = tumvecket.
Vänster vante virkas D-B-E-A-C-D   och höger vante virkas C-A-E-B-D-C.
Den röda pilen markerar handens utsida, den virkas enligt diagram 1 nedan.
Den blå pilen markerar handens insida, den virkas enligt diagram 2 nedan.
Observera att diagrammen läses från olika håll för höger och vänster vante!
De sneda rutorna i diagrammen (vantens resp tummens överkant) tolkas så att två maskor virkas i samma maska för varv 1-9 och två maskor virkas ihop för varv 11-19.

Toppmaskorna (är inte utritade i diagrammen) och hörnmaskorna görs i bottenfärgen, lika på varje varv. Insidans randning kan få fortsätta ner till hörnet.

De gröna pilarna är tummen, de virkas enligt diagram 3. Samma diagram kan läsas för tummens insida som utsida. Byt randfärg mitt på toppen, men låt själva toppmaskan ha samma färg på varje varv.
Diagram 1, vantens utsida


Diagram 2, vantens insida (ovanför tummen, låt ränderna fortsätta nedanför tummen) 



Diagram 3, tummen


Varv 1-4: Virka runt startfiguren/grundvarvet med följande ökningar på varje varv: Öka en maska på var sida om toppen av vanten (A) och en maska på var sida om tummens toppmaska (B). I hörnen  (C) och (D) virkas 3 maskor i samma maska. Den virkas alltid i den mittersta av de 3 maskorna på föregående varv. I vinkeln (E) görs inga minskningar eller ökningar. 




Bilden ovan: Vänster vante är virkad tre varv efter grundvarvet. Höger vante är virkad två varv efter grundvarvet. Det syns redan att virkningen börjar bukta sig och bågna i tumvinkeln, vilket är helt i sin ordning! När vanten viks ihop senare blir formen som den ska.

Varv 5-7: Fortsätt virka runt i oavslutade varv. Öka på varje varv en maska på var sida om toppen av vanten (A) och virka 3 maskor i den mittersta maskan i de nedre hörnen (C och D). På var sida om tummens toppmaska (B) minskas med en maska per varv (virka ihop de två maskorna närmast före och närmast efter toppmaskan).

Varv 8, vänster vante: Från hörnet D virka uppför tummen fram tills det är kvar 2 maskor av tummens sida före toppmaskan. Dra upp en ögla från de 5 följande maskorna (toppmaskan och de 2 maskorna på vardera sidan) = 6 öglor på virknålen, gör ett omtag och dra igenom alla 6 öglor, =en ögla på nålen. Vänd tummen avigt. Byt färg och virka ihop tummen så: håll garnet mitt emellan den högra och vänstra tumkanten som ska virkas ihop,  stick nålen från avigan till rätan genom nästa maska och dra upp en ögla (= 2 öglor på nålen), stick nålen från avigan till rätan genom motsvarande maska på den andra tumsidan och dra upp en ögla (= 3 öglor på nålen), dra den sista öglan genom de 2 första, = en ögla på nålen.


Hopvirkning av tummen, görs från avigan.

Virka ihop hela tummen på detta sätt, vänd den rät. Virka ett kortvarv från den första av de 2 maskorna i tumvinkeln (E) ner till hörnet (D) avigt i främre maskbågen. Vänd vid hörnet och virka (fm i bakre mb) upp till tumvinkeln igen, inkludera den andra av de 2 maskorna vid (E). Virka resten av varvet färdigt, öka en maska på vardera sidan om toppen av vanten (A) liksom tidigare. 


Varv 8 färdigvirkat, vänster vante.

Varv 8, höger vante: Virka först som vanligt utsidan samt insidan ner till tumvinkeln, virka också uppför tummen fram tills det är kvar 2 maskor av tummens sida före toppmaskan. Dra upp en ögla från de 5 följande maskorna (toppmaskan och de 2 maskorna på vardera sidan) = 6 öglor på virknålen, gör ett omslag och dra igenom alla 6 öglor, =en ögla på nålen. Vänd tummen avigt. Byt färg och virka ihop tummen på samma sätt som på vänstra vanten ner till tumvinkeln (E). Vänd tummen rät. 
Virka ner till hörnet (D). Gör ett kortvarv på motsvarande sätt som på vänster vante: Virka avigt i främre mb från (D) upp till tumvinkeln inklusive de 2 maskorna (E). Vänd och virka ner till D, virka 3 maskor i hörnet och avsluta sedan varvet som vanligt längs nederkanten.

Varv 8 färdigvirkat, höger vante.

Varv 9-10: Virka runt i oavslutade varv. Öka på varje varv en maska på var sida om toppen av vanten (A) och virka 3 maskor i den mittersta maskan i de nedre hörnen (C och D). 




Steg 4: Lillfingersidan

Den här delen av vantens virkas med minskande varv.

Varv 11: Virka vantens båda långsidor. De 2 maskorna närmast före toppmaskan (A) virkas ihop (=minskning med 1 maska) och likaså de 2 maskorna närmast efter (=minskning med 1 maska). Virka ner till  hörnet (vänster vante: C, höger: D). Från den sista maskan virka en uppläggning med fasta maskor,  16 maskor lång. För att få med båda garnerna, virka den randig med färgbyte mellan varje maska, se bilder nedan! Fäst den med en fm i hörnet (D resp C).


Min beskrivning av den randiga uppläggningen virkad från ett hörn.


1. Stick virknålen i hörnmaskan, dra upp en ögla med det grå garnet, nytt omtag, dra igenom en ögla, = 2 öglor på nålen. Stick på nytt nålen i hörnmaskan och dra upp en ögla, nytt omtag, dra igenom en ögla, = 3 öglor på nålen.

2. Med rött: omtag och dra igenom alla tre öglor på nålen. 

3. Stick nålen i den nedersta öglan på den förlängda hörnmaskan och dra upp en ögla.

4. Nytt omtag och dra igenom garnet en gång till. 

5. Byt igen till grått, omtag och dra igenom båda öglorna på nålen.

6. Stick nålen i den första (bakersta) av de röda öglorna, dra upp en ögla.

7. Nytt omtag, dra igenom en ögla. 

8. Byt till rött, dra igenom båda öglorna på nålen.

9. Stick nålen i den första (bakersta) av de vita öglorna, dra upp en ögla.


Nytt omtag och dra igenom garnet en gång till. Upprepa hela proceduren till önskad längd.


Den nya uppläggningen fästs i starthörnet.


Varv 12-19: Dessa varv virkas
Vänster vante: D - A - C - D
Höger: C - A - D - C

 På vardera sidan om (A) virkas de 2 närmaste maskorna ihop. I hörnen (C) och (D) ska 3 maskor virkas ihop varje gång.
 Nedre kanten virkas med röd på röd och grå på grå.
Avsluta varv 19 med att med grått virka ihop 5 maskor placerade så mitt emellan fram- och baksidan som möjligt. Klipp av det röda garnet.

Varv 20: Virka upp längs insidan (vänster vante) respektive utsidan (höger) tills det är 2 maskor kvar till mittmaskan (A). Virka ihop de 5 maskorna på toppen. Vänd vanten avigt och virka ihop den på samma sätt som tummen. Klipp av garnet.





Steg 5: mudd


Stick virknålen genom en maska i vantens nederkant, vid punkt (D), och dra upp en ögla. Virka 15 luftmaskor +1 vändmaska, vänd och virka tillbaka längs lm-kedjan med fm i bakre mb. Efter den 15e maskan virka 1 sm i vardera av de 2 nästa maskorna på vantens nederkant, vänd virkningen, hoppa över de 2 sm (räkna dessa som vändmaskor) och virka 15 fm i bakre mb, +1 lm, vänd. Fortsätt så att virka fast mudden i vanten.
Det blir ett varv per maska.
Virka ihop mudden från avigan.




2 kommentarer:

Anna sa...

Tes gants sont superbes !!!!
Même avec le tutorial je serais incapable de les faire ;)
Mais merci quand même !
Bon week-end !
Anna

Unknown sa...

Verkligen jättefina!!!!