Avig virkning

Jag kallar detta avig virkning, det är det bästa sättet att beskriva vad det handlar om. Har inte lärt mig detta av någon annan eller från någon bok utan hittat på det själv. 

Dock har jag upptäckt att det finns andra, eller åtminstone en, som kommit på att göra på samma sätt! Det är en människa som heter Carol Ventura som har gjort samma reflektion som jag att det är irriterande med virkningens räfflade eller veckade utseende ("ridges") när man virkar fram och tillbaka. Hon har också kommit på att virka "avigt" som jag kallar det! I första hand föreslår hon dock att man virkar vartannat varv med vänster hand (om man är högerhänt) och sedan - som ett andra alternativ - ger hon förslaget att vända virknålen mot sig och virka "baklänges".  Hon kallar det för reverse crochet, och vad jag kan se på videon så är det precis lika som det jag kallat avig virkning. 
Virka med vänster tycker jag är oöverkomligt svårt, medan att vända virknålen mot mig är hur enkelt som helst, när man väl gjort det några gånger.Se videon "Flat tapestry crochet" och jämför själva!VARFÖR?


När man virkar runt får man ett finrutigt utseende på det färdiga arbetet, här ett exempel i miniformat. Alla amigurumi ser ju ut på det här sättet.


Sedan ska man göra en detalj som inte kan virkas runt utan måste virkas fram och tillbaka, tex locket till en väska. Fram-och-tillbakavirkningen ser inte ut likadan som rundvirkningen. Det var detta som irriterade mig.


Genom att virka "avigt" fick jag ett resultat som inte exakt ser ut likadant som det rundvirkade, det erkänner jag gärna, men som i alla fall i mina ögon är mera likt. En skillnad är att rundvirkningen blir lite sned (virkningen har en svag lutning), medan detta blir helt rakt (eller egentligen att maskorna ligger litegrann i sicksack över varandra).
Och på köpet får jag ett slätt arbete som inte rullar sig i hörnen!


Ovan: Den högra virkningen är gjord på vanligt sätt, med fasta maskor, fram och tillbaka. Den vänstra har jag virkat med "aviga" maskor på vartannat varv. Här ser man också att den ena rullar sig, men inte den andra!Om man vänder på lapparna så ser man sedan att den vanliga virkningen är likadan på båda sidor, som alla vet!, medan den andra har en baksida som inte ser likadan ut som framsidan. Om man vill virka något som ska vara lika på båda sidor passar inte denna metod alls.HUR GÖR MAN?

Enkelt beskrivet handlar det om att sticka virknålen mot sig i stället för från sig när man virkar.För att få den släta effekten gör jag så på vartannat varv. Aviga varv.
När jag virkar den aviga maskan sticker jag nålen under/bakom garnet och in i nästa maska från "fel" håll, alltså mot mig!Sedan drar jag garnet genom maskan och ut på bortresidan, och gör färdigt maskan på vanligt sätt.
VÄNDNING

När man vänder håller man reda på på vilken sida man har garnändan, den som går till nystanet, så att det alltid är på samma sida av arbetet, avigsidan.

Vända från rätt varv till avigt: gör en vändmaska som vanligt. Vrid arbetet motsols så att du får garnet mot dig. Virka första aviga maskan.
Vända från avigt varv till rätt: gör en vändmaska. Vrid arbetet medsols så att garnet kommer på baksidan. Virka första maskan rätt, alltså som vanligt.

Det kan verka krångligt först, men är egentligen ganska simpelt!PROVA!

Gick det att tolka denna beskrivning?

Låt mig gärna veta om du provar! Jag vill veta hur det gick, om det gick, vad det blev, om du kan göra avigvirkningen på ett bättre sätt, eller en bättre beskrivning eller om du har några andra frågor eller kommentarer.

Kontakta mig på e-post:
virkstaden@hotmail.se

/Mmatilda