tisdag 4 maj 2021

Läst och lyssnat

Läst

...har jag en ny virkbok. Den är helt nyutkommen. Den heter Virka fritt och visade sig vara finsk! Intressant.

Författarna heter Marketta Luutonen, Anna-Maija Bäckman och Gunnar Bäckman.

Den tar sin utgångspunkt i gamla virkningar som finns bevarade i museer (i Finland) och låter dessa saker inspirera till nya skapelser. En ganska fantastisk bok måste jag säga, otroligt vacker med massor av bilder.

Mönstren tar upp mer än halva boken. De ser tydliga och bra ut, men egentligen ska jag inte försöka recensera dem, jag virkar ju i stort sett aldrig efter mönster. Namnet till trots, fri virkning handlar det inte om.  Fri virkning, eller free form crochet, kan vara otroligt konstnärligt och speciellt, kan även vara helt groteskt... Nej i den här boken rör det sig om flerfärgsvirkning, och andra bundna mönster. Det finns mönster till vantar, tofflor, påsar, väskor, mössor, klänning, tröja, jacka, smycken, en filt, en korg...

Jag känner igen beskrivningen av virkningens historia, med dess osäkerhet om hur det hela började. Jag känner igen korsnäströjorna, pälsbältena, anknytningen till folkdräkterna. Jag känner igen beskrivningen av "den ringaktade virkningen"!  Hemslöjden och Lilli Zickerman nämns, även om det rör Sverige och det står att det nog inte funnits auktoriteter som Zickerman i Finland, men att åsikter om vad som bör uppmuntras respektive undvikas, det har naturligtvis funnits även där.

Jag tror att författarna har valt titeln för att de vill befria virkningen från gamla fördomar?

En intressant del i boken är personporträtt av elva olika virkare, från 1800-talet till nutid. Tio finska namn och så Carol Ventura! Jag antar för att hon specialiserat sig på tapestry crochet, alltså flerfärgsvirkning. 


Lyssnat
har jag gjort på en virkpodd. Den heter helt enkelt Virkpodden
Den som startat denna eventuellt första svenskspråkiga virkpodd (jag har inte kollat så noga) heter Maria Yvell, "virkare och garnaktivist". Hon kallar sig för Virka Dygnet Runt och virkar och gerillaslöjdar. Enligt egen beskrivning utforskar hon virkningens  möjligheter i sitt arbete. Ja tänk ändå, det är ungefär vad jag brukar säga om min (fritids) virkning. Så olika det kan bli.

Första avsnittet är en intervju med Maria Gullberg. Rekommenderas!


Inga kommentarer: