lördag 19 februari 2011

Nylärd vändningJag har lärt mig nånting nytt, som jag gärna vill dela med mig av! Det kommer från Megan Mills, som gjort sidan med den vackra pelerinen i interlock filet stitch, som jag nämnt tidigare. Där finns flera mönster, bland annat en virkad mössa, som jag var tvungen att prova. I det mönstret beskrivs vad hon kallar en "special turn". Det finns en video också, titta gärna på den.

Hon beskriver hur man gör den första stolpen på ett varv, den som vanligtvis ersätts med tre luftmaskor. Sättet att göra detta skiljer sig åt litegrann mellan videon och hennes text. Så här har jag gjort, det stämmer bäst överens med hur hon beskriver i texten:
När du virkat den sista stolpen på varvet: gör en luftmaska. Vänd inte ännu.
Stick nålen "bakvänt" alltså mot dig själv, genom den sista stolpens främre maskbåge,


gör ett omslag och dra garnet genom öglan. Vänd.

Gör ett nytt omslag och dra garnet genom båda öglorna på nålen.


Gör en fast maska i sidan av maskan du just gjort.Du har nu gjort den första stolpen på varvet. Nästa stolpe virkas i den andra maskan på varvet. Enligt Megans beskrivning ska man göra den ännu högre för att den ska passa till ett stolpvarv, men det tycker jag blir alldeles fel. Eller så har jag missuppfattat skillnaden mellan engelskt och amerikanskt virkspråk, det är verkligen jätteknäppt!
Denna provlapp är virkad med Megan Mills "special turn".För jämförelse: denna provlapp (ovan) är virkad med de vanliga tre lm som första st på varje varv. I min virkbok ser det naturligtvis inte alls ut så här, där är kanterna raka och släta och täta, är det något fusk? Jag kan ju bara tala om att jag själv hellre brukar ha de tre luftmaskorna utöver de räknade maskorna, och alltså göra första stolpen i första maskan, om man säger så. Då blir resultatet så här, lite krokigt i kanten:Men framöver kommer jag att praktisera Megan Mills special turn, för att se om inte det i de flesta fall blir bättre?

5 kommentarer:

Sylke sa...

Denne teknikken har jeg også sett, jeg synes Megan har en del gode tips. Har lyst til å prøve dette, men har så langt ikke hatt bruk for det. Takk for dine bilder, jeg liker bilder ofte bedre enn video :)

Fin lue, forresten!

Mia stickar sa...

Det blev onekligen bra! Önskar jag hade ditt tålamod att göra det perfekta, du är så otroligt duktig!

Cecilia sa...

Jag stickar ju helst men om jag virkar någon gån så brukar de där tre luftmakorna irritera mig; det bli helt enkelt inte riktigt bra. Det här så ju fint ut, lagom högt och inget ofrivilligt litet knapphål i kanten!

Fiff sa...

Det ser ju väldigt bra ut! Frågan är om jag vågar ta mig an detta nya, jag är alltid motsträvig tills jag har lärt mig ;-) Det är ju inte alltid så lätt, ibland vet man inte om det är ett engelskt eller amerikanskt mönster, och sen är det ju dessutom så att i vissa mönster ska man ersätta den första stolpen med tre lm, men för det mesta ska man bara vända med tre lm, precis som du verkar göra. Ibland blir jag lite kinkig på det, o hittar på nåt annat som jag tycker ser snyggt ut :-) Ibland tycker jag det ser vettigt ut med de där vändmaskorna, men till vissa grejor ser det lite smått knasigt ut... tack för tipset i alla fall!

Gunilla sa...

helt nytt för mej , spännade med lite nytt Tack för tipset /Kram