söndag 5 februari 2012

Virkbok! - ett boktips
Gårdagens solnedgång, visst är det fint.

 
Och dagens solljus.
Idag är det inte lika kallt som igår då vi faktiskt hade ner till -36,9. Det har man som tur är inte behövt prova på så många gånger. Ett år då vi hade liknande temperaturer minns jag att det blev ett stort och långvarigt strömavbrott. Då hann det bli kallt i huset innan strömmen kom tillbaka.

Den gångna veckan har varit mer varierad än vanligt. Jag har hunnit med att vara både till Skellefteå och Umeå. I Skellefteå träffade jag mina "lunch-kompisar" - vi kan väl kalla oss det eftersom vi brukar äta lunch ihop? En kväll fick jag förmånen av en fantastisk konsert med två fantastiska musiker, nämligen bröderna Näsbom, som spelade både Bach och folkmusik på fiol och nyckelharpa. På jobbet har jag hunnit med både medarbetarsamtal med chefen och första delen av en kurs i arbetsteknik. Mycket givande faktiskt. Igår var det meningen att jag skulle ha farit till Umeå igen för ett bonsaimöte, men pga kylan ville jag inte fara någonstans alls.


 .
I Umeå, den dagen jag faktiskt var där, snurrade jag runt och tittade på det ena och det andra, handlade mest till Jägarn, men (nästan) ingenting till mig själv. Sen tänkte jag på allt som jag inte hade köpt - ju mer man har tittat på desto mer har man ju avstått, eller hur? Och så hittade jag en stor tjock virkbok och köpte den. Den är mer färggrann och inte så blek i färgen som det ser ut på bilden. Här finns det mesta från grunderna till diverse specialtekniker. Faktiskt väldigt roligt att se det. Författarinnan Margaret Hubert bekräftar saker som jag listat ut själv, och saker som jag googlat  fram på internet. (Och läst i andra böcker naturligtvis.)
Jag har inte lusläst den ännu men bläddrat flitigt.
Förutom alla grundmaskor och grundtekniker så innehåller den tex beskrivning av hur man virkar flätor - mormorsrutor o andra motiv o rutor - sicksackmönster, snäckmönster, flerfärgade mönster - korgflätningsmönster - olika blommor - korkskruvar - Catherines hjul - en fyrfärgad spiral - en upppifrånonerkofta (barn-) - några sidor om krokning - ett antal kanter o bårder - gaffelvirkning - bruggespetsar - fri virkning - mm mm!!! Ett vändbart tvåfärgat snäckmönster som jag tycker är jättefint.
Och så står det om dubbel filévirkning! Aha! Det är nämligen detsamma som interlock filet stitch, tydligen. Så då har jag fått en svensk översättning av det, vilket känns bra.
Jag har nu ändrat på min sida med beskrivning av interlock filet stitch, så den får det svenska namnet i stället!När det gäller översättningen i övrigt så finns det en sak som jag blev lite fundersam över. Hon har döpt om reliefstolparna till "stolpe upphöjd från framsidan" resp "stolpe upphöjd från baksidan". Är det för att förvirra eller är det meningen att detta ska gälla framöver?

...undrar amatörvirkaren.

Men obs! jag tycker att boken är jättebra och att den är verkligen värd att skaffa om man vill prova olika virkningar.13 kommentarer:

Anelma handarbetar sa...

Oj oj så fina vinterbilder!

Den boken har jag stått o tummat på, men den blev kvar i butiken.

Kram Birgit

Pysselfarmor sa...

Sååå vackert weeeee...trots kylan längtar jag upp till norr ;-))

Tatiana sa...

Vilka fina bilder du publicerade. Tack för tips om virkboken.

Mia stickar sa...

Vilka vacka´ra bilder! Men trots att det blir så innerligt vackert när det är så här kallt längtar jag nu till värmen!

Annika GW sa...

Tänk att vi har så olika väder fast vi bor i samma land! Lite kallt i Göteborg och lite,lite snö på marken har vi dock. Vilka vackra vinterbilder! / Annika

Norrstickan sa...

Så vackra bilder!!!
Här har det också varit lite varmare idag men då har det varit mulet och snöat istället.
Tack för boktipset!
//Anna

disa sa...

Härliga vinterbilder!! Och oj så kallt ni haft! Roligt att hitta en bra och inspirerande bok. =)

Gunilla sa...

TAck för tipset , jag har pippi på att köpa såna böcker , älskar att bläddra och hitta inspiration. Så vackra bilder du tagit, får ändå allt erkänna att visst är det vackert med snö /Kram

Black Iris sa...

Ojojoj, vilka underbar vinterbilder. Såå vackert..
Den virkboken har jag också köpt men inte hunnit mer än att bläddra igenom den ännu.

Kram Maidi

Tatiana sa...

Tack så jättemycket för att du delar min glädje att jag vann.
Trevlig kväll!

Nettan sa...

Oooohhh, vilka underbara bilder!!! Jag älskar snö, och jag är så glad att vi här i Mälardalen till slut fick lite, även om det bara handlar om centimeter....

Vad roligt att du vill vara med och tävla hos mig =) Må lyckan stå dig bi ♥

Och tack för boktipset! Den där ska jag verkligen ta mig en titt på...

Emilia sa...

Vackert!

Lia sa...

Wauw, how lovely and feminine those white, crocheted shirts on the right side of your blog, Matilde!