fredag 14 mars 2014

Virkad kypertHar jag en alltför stor mani på att virka väskor? Virkningen lämpar sig så perfekt just för dessa sorts projekt! ...så jag kan inte låta bli. Och det senaste året har jag virkat och gett bort just väskor och kassar av olika slag till folk som fyllt år. Tex till kompisarna i min syjunta. Nu är det en som fyllt år igen - tack för fikat igår, mer än sju sorters kakor!!!  Och inte kunde jag bryta den tradition som jag själv startat med väskvirkningarna...
Denna gång har jag hittat på ett mönster som jag kallar Kypert.
 Kypert är namnet på en vävteknik som är ganska vanlig, tex i vanligt jeanstyg. Jag har virkat mönstret som en variant på mossvirkning (tweed), som jag ägnade så mycket energi åt tidigare i vinter. Jag gjorde två luftmaskor i stället för en och de fasta maskorna över två varv i stället för bara ett. Alltså omkring luftmaskbågarna på de två varven nedanför. Jag kan beskriva det senare om någon är intresserad av hur man gör.
(Jag är helt medveten om att detta intresse för själva virkningens inre väsen är något som jag delar med extremt få personer här i världen...)Så här ser mönstret ut på nära håll.
Efter ett tag kom jag på att jag även kunde vända lutningen på de sneda ränderna åt andra hållet.
Nedan ser man mönstret så som det ser ut på väskan, varven går alltså uppifrån och ner/nedifrån och upp. Färgerna är väldigt olika på bilderna, beroende på olika ljus vid olika fototillfällen, som vanligt. I verkligheten är färgen faktiskt mörkare, mer marinblå.
*** *** ***

En sak jag gärna vill berätta är att jag har hittat en ny virkbok som jag tycker är värd att rekommendera. (Jag hittar ofta både nya och gamla virkböcker, men inte alla är värda att rekommendera !!!) Denna tycker jag är bättre som nybörjarbok än någon jag sett tidigare. Den heter Virka steg för steg, och författaren heter Sally Harding. Här finns alla grunderna beskrivna med tydliga bilder, och i "rätt ordning"! Det börjar med material och redskap, grundmaskor och alla vanligaste tekniker. (Mossvirkning heter i den här boken tweedmönster, alltså samma som på engelska.) Snäckor, muscher, klasar, popcornmaskor, reliefmaskor. Hur man läser diagram! -Detta som jag tycker är så bra! Virkmönster borde ritas hellre än skrivas, i de fall det går.- Sicksackmönster, filémönster, ökningar och minskningar och kantspetsar, rundvirkning, några olika rutor... Det finns några förslag på virkningar med metalltråd, snöre, plastremsor och mattrasor. Sedan finns det tjugo enkla projekt: korg, kudde, babyfilt, nalle, väst, sjal, halsduk, pulsvärmare, babymössa mm.

Jag tycker till och med att denna bok är bättre som allmän grundvirkbok än den som jag har rekommenderat tidigare (Stora boken om virkning). Denna har en bättre prioritering av vad som är himla bra att kunna om man vill lära sig virka aktuella grejer!


Så kan jag inte låta bli att undra: Vad har hänt med vintern? Varken kallt eller någon snö att tala om. Hela vintern har varit mild som i april - och då menar jag både jul, nyår, och de normalt kalla månaderna januari och februari. Nu blir det väl barmark innan första april? Eller kommer vintern tillbaka?Brukar det se ut så här? (Bild från dagens skidtur!!!)
Bor jag fortfarande på samma breddgrad som tex den gången för tjugo år sedan då vi var ute på första maj och gick på skaren och mätte upp en meters snödjup? 
Man kan undra...7 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

Fin väska igen! Och har du startat att ge bort väska i ett gäng så är det nog bäst att du fortsätter med det tills alla har fått sin ;-)

Nu är det ju en hel del som är glada att det ser ut som det gör med vintern - att den liksom krymper och blir mindre och mindre av årets tid. Det som bekymrar mig är att visst kan det vara bra, MEN det är något fel med miljön när det är sådär....det påstås ju att det blir varmare och varmare vintrar framöver. Det bådar inte gott.

marremorr sa...

Åh,en så fin väska du virkat!!=0) Verkligen vacker struktur, kul med den vita randen som bryter av. Och tack för boktipset! Jag är ju inte så haj på det där med virkning, så den boken skulle sitta fint!;0) Blir nog till att önska den i födelsedagspresent framöver. Har hört att vintern ska komma tillbaka i nästa vecka, så lägg för allt i världen inte undan skidorna!!

ljubinka sa...

Beautiful bag!!
Happy weekend,hugs...

Anna sa...

Joli sac ! Parfait pour emmener son crochet avec soi ! Les points sont très jolis...
Bon weekend !
Anna

Mia stickar sa...

JAg blev ju förärad den första väskan i Juntagänget och oj vad jag tycker om den! Ingen av de andra har kunnat mäta sig med min! Men den är ju lite specialtillverkad för mig med vår hund på!
JAg tycks kunna virka men jag borde kanske gå din kurs! Tweed och file-virkning, ingen aning om hur man gör!

Emilia sa...

Jättesnygg! Och mönstret ser ju verkligen ut som kypert!

Annette sa...

Här är i alla fall en av de där extremt få människorna i världen som intresserar sig för virkningens inre väsen... och som just skrivit ut ditt diagram över kypertvirkning. Så spännande! Måste testas!