måndag 30 maj 2016

Gobelängmatta


Gobelängmatta, vad är det, ett slöjdalster, vävt, broderat eller virkat nu då kanske? Fast ordet var om jag ska vara ärlig egentligen gobelänggräsmatta. Jag hörde det på ett trädgårdsprogram på radion härom sistens. Med det menades en gräsmatta som består av en massa andra växter än gräs. En trädgårdsarkitekt (eller var det landskapsarkitekt) hade kommit på denna nyhet. Nyhet?!
Men hallå, en sån gräsmatta har vi minsann haft här jämt! Jag brukar säga att jag skulle få ihop 100 arter på tomten om jag bara skulle räkna noga. Vet förstås inte om jag överdriver då eller.Den ser grön ut, i stort sett, när man tittar på den. Men det finns små blå prickar om man tittar noga.Tittar man närmare får man se hur vackra de är. Jag har försökt hitta namnet på denna i min flora och kommit fram till att den kan heta jordreva.


Andra små blå prickar vi har i gräsmattan just nu är de här pyttesmå blekblå-lila violerna, kärrviol kallar jag dem.
...Åkerviol... Och om man tittar lite utanför själva gräsmattan finns de här "vanliga" violerna, kanske heter de ängsviol.Tussilago, fast det är ett hemskt ogräs, har redan blommat tidigare...


...så nu är det dags för maskrosorna. Även dem kan man ju försöka hålla efter, men de kommer igen ändå.Nej det finns helt enkelt ingen skarp gräns mellan vilt och odlat i vår trädgård. Den här ganska tråkiga blomman brukar jag kalla åkersenap, fast när jag nu tittade efter i floran (för att inte sprida några felaktigheter!) så är det kanske hellre åkerkål.Till sist den vackra gullvivan, den blommar också just nu i gräsmattan.

Och senare på säsongen blir det förstås andra sorter som avlöser dessa.

Ja, det är mycket att göra utomhus nu, därför blir det väldigt lite virkat...


2 kommentarer:

Anna sa...

Lovely little flowers !!!
Have a shinny week !
Anna

Textil och sånt sa...

Ja en gobelänggräsmatta har vi också, gullvivor med men också tusenskönor och förgätmigej ej.
Vackert så det förslår - och lättodlat.