måndag 22 januari 2024

Colorwork I

Naturligtvis finns det andra intressanta jämförelser man skulle kunna göra än den jag gjorde för någon vecka sedan mellan tunisisk virkning och smygmaskvirkning. Jag kollade hur många böcker det finns på Adlibris som dyker upp om man i deras sökruta skriver in "tunisian crochet" respektive "slip stitch crochet".

Så om man då tänker vidare, hur många titlar finns det just nu som innefattar tex ordet mosaikvirkning? Svaret är 5 stycken - dvs om man söker på engelska, "mosaic crochet". På svenska ingenting alls.

Andra sökningar jag testat:

"granny squares":  90 träffar

"amigurumi": 239 träffar.

"crochet mandala":  28 träffar

"easy crochet": 133 träffar

Det där sista fick jag för mig att testa för att jag då och då reagerat på att virkböcker ofta har ett "easy" inklämt i sin titel, oftare än stickböcker. Men är det sant? Om man jämför med stickning alltså. Jag kollade det också. 

"knitting" - 2435 träffar, och "easy knitting" - 73 träffar   = 3% 

"crochet" - 2131 träffar, och "easy crochet" - 133 träffar   = 6%

Så det stämmer till viss del då, det är inte enbart min subjektiva misstanke! Tydligen finns även stickböcker som vill sälja sin idé genom att kalla den för enkel, men det är alltså vanligare bland virkböckerna.


Jag testade också att söka "colorwork crochet" eftersom det var vad jag egentligen hade att berätta något om idag. En träff fick jag, och den boken sägs beskriva tre färgtekniker inom virkning: tapestry, intarsia och fair isle.

'På Adlibris finns ingen bok med "flerfärgsvirkning" i titeln. När jag söker på den engelska motsvarigheten "tapestry crochet" får jag 6 träffar. Ungefär på samma nivå som mosaikvirkning alltså.


Tofflorna (tevesockarna) med stjärnmönster på de två bilderna här ovan är både smygmaskvirkade och flerfärgsvirkade. Det är rutan uppepå som är gjord i flerfärgsvirkning. Det är ju den teknik som jag brukar ägna mig åt förutom smygmaskvirkning.  Jag tycker det är ett så himla bra sätt att göra mönster! Det blir inte extra tjockt och klumpigt, inga dubbla lager, utan slätt och fint. 
En video som visar hur man gör är denna. Där virkas under båda maskbågarna, men man kan alltså göra det även under bara den bakre maskbågen, som jag gjort både med tevesockarna och dessa nyss färdiga vantar:





Kontrasten mellan det grå och det rosa är lite för dålig egentligen för att mönstret ska komma fram, särskilt på bild, jag är medveten om det. Som vanligt var jag för ivrig och började omedelbart när andan föll på. och med det garn som jag hade hemma.

 


Man kan flerfärgsvirka med stolpar eller andra maskor också om man vill. Min svärmor gjorde det med alla mönstrade dukar och löpare hon virkade.




De här är gamla böcker som jag hittat på andrahandsmarknaden. De är skrivna av Carol Ventura,  en som verkligen nördat ner sig i tekniken. (Hon hette Norton innan hon gifte sig, därför är det inte samma namn på alla tre böckerna.) Hon har en egen sida dedicerad till flerfärgsvirkning. Jag såg där att hennes artikel om hur tekniken använts i olika länder nu publicerats i Piecework. Jag har läst den tidigare, man kan hitta den här. Där nämner hon bland annat lite om de finska Korsnäströjorna, de som är både stickade och virkade. De är virkade längst ner och längst upp, medan mittendelen är stickad. Jag är övertygad om att det har med virkningens hållbarhet att göra. Virktekniken i Korsnäströjornas är fasta maskor i bakre maskbågen. Så är det även med det mesta av de flerfärgsvirkade mössor sjalar med mera som finns på museum i Sverige, från bland annat Dalarna. 

Carol Ventura har också tänkt ut ett sätt att göra vad hon kallar för flat tapestry crochet. Hon gör det genom att virka med vänster hand, från vänster till höger, virka baklänges liksom. Resultatet blir detsamma som jag gör med aviga maskor. (Jag har skrivit om denna upptäckt för ganska länge sedan, se här!)




Sök gärna på Youtube på "tapestry crochet" och "flat tapestry crochet", nu för tiden finns det flera bra videor som visar sånt som jag var tvungen att uppfinna själv för tjugo år sedan...



2 kommentarer:

Anna sa...

Superbes chaussons et gants ! Parfaits pour la saison !
Bonne journée !
Anna

Rach Parmee sa...

Oh! How curious! Is it the readers, the writers or the publishers? Why are we so scared to step out into this fascinating world of crochet? I'd love to know why this is!