Korta varv, kilar och länkade stolpar

Här kommer en bild-beskrivning av hur man kan göra korta varv eller kilar för att forma virkade saker som inte ska vara helt fyrkantiga. Jag har använt det här sättet bland annat i shortsmönstret och mönstret till den blå sjalen och kanske på något mer ställe som jag inte kommer ihåg just nu.. Det är kanske inte så lätt att förstå alltid vad jag menar i texten. Förlåt alla som kämpat sig igenom  beskrivningen utan denna förklaring!

Obs att det här är ett exempel som försöker förklara själva principen  med korta varv eller kilar, samt hur jag använder länkade stolpar för att täta ihop virkningen på varvet efter ett sånt kortvarv. Antalet maskor av olika slag står i respektive mönster!


1. Ett virkprojekt som virkas fram och tillbaka. Här ser vi tre varv stolpar.


 2. Nu ska jag göra ett kortvarv, eller en kil. Jag virkar 4 stolpar, 2 halvstolpar, 2 fasta maskor.


 3. Jag vänder med en luftmaska och virkar 3 fasta maskor, 3 halvstolpar och 2 stolpar. Kilen är färdig.


 4. Varvet efter kilen: virka stolpar som vanligt fram till stället där du senast vände. (spetsen på kilen)


5. Om man fortsätter rakt fram och vidare ner på det gamla varvet så bildas ett litet hål i virkningen.


 6. För att undvika det så brukar jag länka den första stolpen efter hoppet. Det går till så här: I stället för att börja med ett omslag så drar du upp en ögla genom kilvarvets vändmaska. 7. Då har du två öglor på nålen. Stick nålen i nästa maska och dra upp en ögla.


 8. Nu har du tre öglor på nålen. Virka färdigt stolpen på vanligt sätt (omslag, dra igenom två öglor, omslag, dra igenom två öglor).


 9. Den länkade stolpen är färdig. Virka resten av varvet som vanligt. 10. Hela varvet klart och inget hål i virkningen!
5 kommentarer:

Maria sa...

Vilken trevlig och inspirerande blogg du har, och mycket tydliga bilder och bra textförklaring - jag har virkat sen jag var sex år (är 48 nu) och tycker jag kan det mesta, men denna och flera av dina andra förklaringar är så mycket tydligare och mer pedagogiska än andra jag läst genom åren.
Har inte virkat på ett bra tag, andra hobbies har tagit min lediga tid och ibland är det bara bra att göra uppehåll och bli sugen igen.
Nu är jag jätteladdad att virka en kofta, och nåt smått typ liten necessär.
Så härligt att handarbeten av alla slag blivit "inne" igen och inte bara ses som förspilld tid.

Mmatilda sa...

Tack Maria för dina uppskattande ord! Jag är bara en virknörd, som "tycker att alla borde få veta"!... Men jag vet oftast inte om det jag skrivit "når fram" eller går att förstå av dem som läser. Tack igen för kommentaren.

Tove sa...

Hej! Jag undrar om du kan hjälpa mig att skapa ett mönster på Briannas sjalkrage i outlander om du sett den? Jag skulle vilja virka den.

Mvh Tove

https://images.app.goo.gl/599feVaShAFsr1ST6

Mmatilda sa...

Hej Tove!
Jag tittade lite på vad som finns i mönsterväg när det gäller den här sjalkragen. Det finns ju många mönster för stickning, men även ett för virkning. Kanske du har sett det? Det var väl på engelska förstås och inte så snyggt. Jag kan tänka mig att göra ett försök!

Mmatilda sa...

Hej igen Tove!
Det vore bra om du kan kontakta mig på virkstaden@hotmail.se för några detaljer!