Min egen "seamless crochet" 1: liten stjärna


Seamless crochet, Mmatilda style:


NR 1: Liten stjärna En virkbeskrivning: jag tänkte visa hur jag gjort mina stjärnor, och hur man får dem på rad. Jag har här gjort dem med ett tjockt garn (eller två olika garn faktiskt, som synes) och hoppas att bilderna blir tillräckligt tydliga. När man kommit på systemet kan man göra hur många som helst, och överföra metoden på sina andra virkningar!Börja med fem luftmaskor och en dubbelstolpe som virkas i den tredje maskan från nålen. På så sätt bildas en ring att virka omkring, och den har även en liten "svans" (=de två först virkade luftmaskorna).


Uddarna görs med tre luftmaskor, en fast maska i den första luftmaskan och en fast maska om ringen. Gör först två uddar.


Lägg garnet under "svansen".


Den tredje udden virkas på "svansen" genom att de två första luftmaskorna byts ut mot två smygmaskor som virkas i luftmaskorna, gör sedan färdigt udden med en luftmaska, en fast maska i den första smygmaskan och en fast maska om ringen. Fortsätt därefter runt ringen och virka ytterligare tre uddar.


Avsluta stjärnan med två smygmaskor på den först virkade udden. Det som gör att man enkelt kan virka flera stjärnor på rad är att "ingången" och "utgången" inte är på samma ställe. Börjaänden är här neråt i bild, utåt åt höger, och änden som fortsätter till nystanet är utåt åt vänster.


Stjärna nummer två virkas lika som den första. Fortsätt bara från där du befinner dig.


Den tredje udden virkas på "svansen" som nyss, och lägger sig då hörn mot hörn vid den första stjärnan. Håll garnet under så virkas luftmaskorna in.


Den fjärde udden fästs i den första stjärnan genom att den mittersta av de tre luftmaskorna byts ut mot en smygmaska i udden på den första stjärnan.


Virka färdigt den andra stjärnan, upprepa och fortsätt så långt som du vill. Stjärnorna ser lite oformliga ut nu, men när man gör många (helst flera rader) så drar de automatiskt ut varandra i hörnen och blir jämna och fina.


Andra varvet görs på samma sätt som det första, men fästs samtidigt i det första varvets stjärnor allteftersom de passeras.


 Håll garnet under...


När man fäster en udd mot en udd görs det med en smygmaska, och när man fäster en udd mot ett ställe där det redan finns två uddar mot varandra görs en fast maska omkring fästpunkten.

Ett miniprojekt! (Fyra stjärnor av varje färg.) Puh -  det blev en hel hög med bilder det här, hoppas de fungerar.
Sedan, som vanligt: om det är obegripligt eller blivit något fel - säg bara till så ska jag försöka fixa det...


Det är detta stjärnmönster jag använt till min väst!1 kommentar:

alliels sa...

Men oj, så fiffigt!! :-)
Det måste jag definitivt testa,
tack för att du delar med dej!!