fredag 5 november 2010

Veckans uppdatering, vecka 44Jag har hittat ett nytt garn som jag tror passar till Mary Olkis "ringar". Detta är ett mönster som är otroligt lätt att upprepa och när det blir större och större ser det bättre ut, det är då ringarna riktigt framträder. Så här ser det ut just nu, jag har bara gjort en provbörjan. Det är tänkt att bli en sjal.
Garnet heter Fantasi från Järbo (50% ull och 50% akryl). Både färgerna och kvalitén föll mig i smaken.

Mönstret har jag modifierat en liten liten smula: för jag tyckte det var ologiskt på ett ställe och ändrade antalet luftmaskor på det ena varvet.
Har också jobbat med min bomullströja. Utmaningar man ställs inför när man virkar efter eget huvud och inte har något mönster att gå efter: en smal ärm och en vid ärmöppning. Jag löste det också, med många ökningar på undersidan av ärmen, och till slut blev det en färdig tröja av det hela!
Okej det finns en sak jag har svårt för att acceptera på tröjan: de oplanerade ränderna i den ljusa delen. Det ser ut som skuggränder, som vill förstärka bilringar och valkar som finns under tröjan... Jag hade som sagt inte insett att det var så det skulle bli, det syntes inte på garnet. Alla nystanen var liksom "blekt jeansblå" (den färgen som "skuggränderna" är nu) utanpå när jag köpte dom och började virka.

Nu ser det ut så här i alla fall.
Kanske kan man färga över alltihopa med en mörk färg nån gång.


Denna tröja har jag virkat nerifrån och upp, alltså på vad man kan kalla det traditionella viset. Men genom att virka hela varvet runt (framstycket och bakstycket i ett, det bildas en vändning i ena sidan) så har jag kunnat prova tröjan allteftersom och göra om den tills den blev precis lagom. Gjorde likadant med ärmarna, nerifrån och upp, varven virkas fram och tillbaka och sätts ihop i varje varvs början. Vartannat varv virkas så att säga från avigan.

Här har jag tagit ett kort mitt under ärmen. Tänkte att man skulle kunna se både vändningen mellan fram och bak och vändningen på ärmen. Och min ärminpassning! Och sömmen: jag virkade fast ärmen på fram/bakdelen med smygmaskor i sicksack, fungerar mycket bra och blir inte stelt. Gjorde likadant på äxeln.

När jag så fått ihop delarna till en färdig tröja så provade jag den bland folk igår kväll: på min syjunta. Vi hade mycket trevligt och dessutom blev jag avslöjad som bloggare!


Angående avig virkning så har det egentligen inte med flerfärgsvirkning att göra. (Men det passar bra ihop!) Jag ska försöka visa fler bilder och exempel framöver.

Hejsan hoppsan!


14 kommentarer:

Mia stickar sa...

Jag hade ju äran att se tröjan IRL igårkväll. Det syns inte på bilden men kanten i ett tunnare garn i v-ringningen och i ärmslutet var verkligen pricken över i:et och drog ögonen till sig! Vars ser du några bilringar? Sjalen där ser spännande ut, gillar också Järbos Fantasi!

fale artut sa...

De virkade ringarna är ju mycket användbara... Vad skall det bli? Jag tänker mig en sjal i tunt handspunnet garn. Hur gör man det där mönstret?

Frualbertsson sa...

Tröjan är otroligt fin, jag visade din blogg på mitt jobb idag, och alla sa i kör -WOW!

Sjalens mönster är verkligen fint, jag ska försöka rita av det efter din bild, för en sådan vill jag också ha hihi

Ha en fin helg,
Susanne

Sylke sa...

Så godt genseren sitter på deg! Den ble skikkelig fin. Jeg synes ikke det gjør noe med de grå "skyggene".

Anonym sa...

Vilken trevlig blogg, hamnade här av misstag, men ett lyckat sådant :D
Tröjan är väldigt snygg och sjalmönstret får du gärna dela med dig av. Jag undrar även över mönstret på det som är fotat på Bloggbilden, ser jättehäftigt ut. Köpte nya Clovervirknålar på Syfestivalen, dom behöver något nytt att bita i.
Hälsningar
Maria utan Blogg

Fröken Linda sa...

OJ SÅ FLINK DU ER! Den sitter kjempefint på deg og tycker INTE det det framhäver något annat. Den sitter jo som en smekk. Deilige färger också. Ha en riktig fin helg :-)

R´s sa...

Men så himla snygg tröjan blev. Och skuggningarna tycker jag gör att tröjan blir bara mer effektfull. Ditt sjalmönster är också väldigt spännande.

Mmatilda sa...

Mönstret till sjalen är inte mitt eget så jag lägger inte ut det på bloggen. Det kommer från en gammal virkbok av en Mary Olki som heter "Virka rutor och rundlar" (finns tex på Bokbörsen, www.bokborsen.se ) Det är en liten bok med många mönster till rutor som man kan sätta ihop till dukar, sängöverkast och liknande - och så detta ring-mönster...

Och till Maria: Det är samma sak med "bloggbilden", om du menar den jag har under rubriken - den är också från en gammal virkbok. Den boken heter Virkboken av Heidi Fuchs. Den äger jag inte själv utan har lånat på biblioteket i omgångar. Den är inte lika lätt att få tag på, jag har inte lyckats.

Tatiana sa...

Tröjan är jättevacker. Jag tycker om färgna, se ut jättefin. Jag skulle inte färga tröjan , men det är du som bestämmer.

4U2! sa...

Plötslig idag hittar jag flera stick- och virkbloggar. Dina alster är väldigt fina. Denna tröja är helt magnifik.

fale artut sa...

Tack så mycket för hjälpen! Din tröja är Fale fin som den är tycker jag, särskilt med Dig i!
Ha de!

Anonym sa...

Tack, då vet jag var jag ska leta efter för naturligtvis förstår jag att du inte lämnar ut andras mönster :D
Hälsningar
Maria utan Blogg

The Knitting Seaman sa...

Det översta vet jag inte vad det är, men snyggt var det. Och det var tröjan också!

LiaGovers sa...

Wow, very great! And it fits you really very well!
(takeing a look at your blog...)