I virkstaden virkas det, virkställande direktören Mmatilda basar över virksamheten och hittar på nya virksamhetsområden hela tiden.
torsdag 28 april 2011
Och plötsligt blev det vår
Har firat påsk. Haft mycket solsken, värme och fint väder, haft mamma boende här hemma hos oss, och båda pojkarna, sjungit i kyrkan flera gånger, firat femtiårskalas (Jägarns nu igen, tidigare var det bara födelsedag, nu fest på riktigt). Tranor och svanar och alla småfåglar har kommit hit och sjunger på mornarna så man inte kan sova. Snön smälte bort på ett par dagar och avslöjade en stenlagd gård som tidigare varit vår gräsmatta. Stenarna har alltså följt med snöskopan från den grusade uppfarten till gräsmattan, och detta i en omfattning som ingen av oss varit med om tidigare!!! Jag menar: plocka sten från gräsmattan är vi vana vid på våren, suck och stön, men så ofantligt mycket, nej detta år var värre än nånsin.
Så därför är dessa två stolar tomma: för vi har allihop legat på knä på gräsmattan och plockat sten, dag efter dag.
Jag har inte läst bloggar på hela veckan, ska ta igen det en bit i taget framöver!
Helt virkledigt har jag inte haft utan har alltså fått ihop dessa sittunderlag, virkade av ullgarn och tovade i maskin. 100 % ull kunde det ha varit men bara för att jag är som jag är så var jag tvungen att på prov virka in ett par ränder av andra gamla garnstumpar. Bara för att se effekten - jag menar hur bra skulle det fastna ihop? Och det har faktiskt fastnat ihop alldeles tillräckligt bra, vi kan väl säga att det beror på att inget varv är gjort i enbart det "otovbara" garnet utan det är bara en eller två maskor i taget av varje färg och de olika garnen är snodda om varandra hela tiden.
En intressant sak som visade sig, helt otippat, var att de två ganska avlånga bitar som jag gjort, blev efter maskintvättningen så gott som kvadratiska!
Och en kattleksak uppstod (nästan) helt av sig själv då jag knöt ihop avklippta garnändar till en totalt oformlig klump och lät dem också följa med i maskinen. De bruna och röda garnen är alltså av okänd kvalitet, syntetgarn eller superwash-ull, och nu sticker de ut ur den släta bollen som läskiga ben på denna ull-mus!
Har försökt att ta ett kort på katten och leksaken, men det verkar omöjligt. Jag vill ju få både katten och musen att synas... Men alla andra som har katt känner väl igen det där att katter dirigerar man inte så lätt - i stället kommer han som bekant med på bild när man fotar något helt annat!
Jag har också virkat ett svart och gult kamerafodral till den nya digitalkameran som jag gav Jägarn med baktanken att jag skulle få ha den här gamla Ica-kameran för mig själv i fortsättningen...
Nu har jag några nya somrigare virkprojekt på gång, hm, vem vet vad det kan bli...
söndag 17 april 2011
Ett avslutat projekt
Det har gått fort framåt för våren de senaste dagarna. Snön sjunker ihop och vårfåglarna kommer hit till trakten i tur och ordning. På mornarna för de ett välda liv, fåglarna. Helt fantastiskt! Jag är ganska mycket en morronmänniska, tycker om att stiga upp (särskilt om jag är ledig och särskilt om det också är soligt och fåglarna sjunger) men i stället somnar jag oftast framför tvn på kvällen.
Till slut har jag gjort färdigt mina båtrattar. Jag kan inte heller hitta något annat ord för denna grej, hur fel det än låter!
Mina båtrattar är en "sjalhalsduk".
Har tvingat ut Jägarn flera gånger nu för att fotografera, ibland blir det ljust och ibland blir det mörkt, och nästan aldrig blir jag nöjd med bilderna - som vanligt.
Garnet är så tunt och mönstret glest så jag kan linda halsduken flera varv runt halsen om jag vill.
Eller bara ett enkelvarv.
Kan låta ändarna hänga bak på ryggen.
Eller knyta ihop den fram som en kyrkgumma.
För att få en bild på hela har jag vikt ner ändarna:
Kanske skulle man kunna göra en liknande modell i något mer diskret färgskala, men det är väl inte min stil förstås. Man har ju alltid svarta och grå kläder, så åtminstone halsduken kan väl få sticka ut med lite färg?
Nu har jag i alla fall lagt ut ett mönster på hur jag gjort. Det är ju inget märkvärdigt mönster direkt, men det speciella är att varje del virkas för sig och det är det jag har försökt visa med bilderna. Medan jag virkat har jag samtidigt kommit på en hel hög med variationer på mönstret, stjärnan som jag redan visat tidigare är bara den första.
Nu måste jag nog ta virkledigt ett tag, så glad påsk på er alla!
Flera båtrattar
Den andra båtratten utgår från den första, det är bara att fortsätta virka där du är.
När du kommer fram till momentet "sticka nålen genom luftmaskkedjan": snurra först den nya båtratten ett varv motsols och lägg garnet under luftmaskkedjan. Just nu medan virkningen är liten spelar detta med snurrandet inte så stor roll, för hela virkningen går än så länge lätt att vrida hur som helst - men sedan när arbetet blir större måste man snurra den nyaste båtratten motsols i detta moment för att slippa snurra på hela virkningen.
På andra varvet: snurra den nya båtratten igen när du kommer till den fjärde udden, den ska fästas i den första båtratten. Garnet ska ligga under lmkedjan.
(Det kan kännas knöligt att hålla garnet under virkningen på det här sättet, och det går även att virka ovanpå hela tiden, men resultatet blir inte lika bra, det blir inte lika slätt utan mera buckligt. Jag provade det också.)
Garnet hålls under tills även den femte udden är virkad. Fortsätt varvet ut.
När man kommit ännu längre i arbetet och har båtrattar på fler sidor runt den man för tillfället håller på med fästs den nya båtratten i fler av uddarnas ytterkanter. På bilden ovan görs fyra fästpunkter, den sista inte förrän hela yttre varvet är virkat, för enkelhetens skull.
Om någon provar att virka efter denna beskrivning så tveka inte att kontakta mig och påpeka om jag gjort fel eller skrivit otydligt... Då ska jag försöka bättra på det så gott jag kan!
Båtratt
Båtratten virkas runt runt inifrån och ut men börja-änden och slut-änden är inte på samma ställe. Det inre varvet består av sex dubbelstolp-par (med 4 lm mellan varje), där dubbelstolparna är sammanvirkade i sista genomdraget. På två ställen ersätts den ena dubbelstolpen av 4 luftmaskor men jag kallar det för dstpar ändå för enkelhetens skull.
15 lm. 1 dst i 4e lm från nålen.
4 lm, [2 hopvirkade dst i nästa lm, 4 lm] 3 ggr.
Stick nu nålen genom den 5e lm från förra dstparet räknat. Nålen ska komma uppifrån men garnet ska ligga under lmkedjan.
1 dst i maskan närmast föregående dstpar. Sista genomdraget görs genom alla tre maskor på nålen så att lmkedjan blir fastvirkad i dst. 4 lm.
Sista dstparet virkas i både det närmast föregående och det första dstparet:
4lm, 1 sm i första dstparet.
Det yttre varvet:
[4 lm, 3 fm tillbaka längs lm (bildar en udd), 1 fm om lmb, 4 lm, 1 fm i nästa dst-par] 4 ggr.
Nu kommer du till lmkedjan som du startade båtratten med: 3 sm upp längs lmkedjan, 1 lm, 3 sm tillbaka längs andra kanten av lmkedjan = den femte udden.
1 fm om lmb, 4 lm, 1 fm i nästa dstpar, 4 lm, 3 fm (=6e udden), 1 fm om lmb, 4 lm, 1 fm i nästa dstpar, 3 sm upp längs den första udden.
En båtratt med börjaänden i bildens högerkant och slutänden åt vänster.
15 lm. 1 dst i 4e lm från nålen.
4 lm, [2 hopvirkade dst i nästa lm, 4 lm] 3 ggr.
Stick nu nålen genom den 5e lm från förra dstparet räknat. Nålen ska komma uppifrån men garnet ska ligga under lmkedjan.
1 dst i maskan närmast föregående dstpar. Sista genomdraget görs genom alla tre maskor på nålen så att lmkedjan blir fastvirkad i dst. 4 lm.
Sista dstparet virkas i både det närmast föregående och det första dstparet:
4lm, 1 sm i första dstparet.
Det yttre varvet:
[4 lm, 3 fm tillbaka längs lm (bildar en udd), 1 fm om lmb, 4 lm, 1 fm i nästa dst-par] 4 ggr.
Nu kommer du till lmkedjan som du startade båtratten med: 3 sm upp längs lmkedjan, 1 lm, 3 sm tillbaka längs andra kanten av lmkedjan = den femte udden.
1 fm om lmb, 4 lm, 1 fm i nästa dstpar, 4 lm, 3 fm (=6e udden), 1 fm om lmb, 4 lm, 1 fm i nästa dstpar, 3 sm upp längs den första udden.
En båtratt med börjaänden i bildens högerkant och slutänden åt vänster.
onsdag 13 april 2011
Kvinna och katt som vänt varandra ryggen
Är detta en irriterande illustration av "Kvinna och katt som vänt varandra ryggen"? De strävar så tydligt åt varsitt håll.
Ursäkta att jag står här med näsan i vädret. Det råkade bli en bild med katt, så jag tänkte unna er den.
Det var tröjan som skulle få vara med på bild. Det här är tröjan som jag gjorde i höstas, en bomullströja. Det var ju så att jag i slutändan inte riktigt gillade randningen på den, jag improviserade som vanligt och var sedan inte helt nöjd när tröjan var klar. Jag funderade fram och tillbaka, och nu ser den i alla fall ut så här. De ljusa partierna har nu blivit de mörkaste.
Hela tröjans tillblivelse finns under etiketten tröja.
Själva formen på den och ytstrukturen finns ju kvar. Och delvis randningen - men inte just de delar som jag inte gillade. Inte det där som liknade skuggor.
Runt halsen har jag också virkat på ett par extra varv för jag tyckte halsöppningen var för vid.
Mönstret är samma över hela tröjan. Jag virkade den nerifrån och upp, runt hela kroppen på en gång, alltså inte delat på något fram- och bakstycke. På det sättet gick det bra att prova den under arbetets gång och ändra när det behövdes. Som (kanske?) syns på bilden här (och på de gamla bilderna) består rutmönstret av två sammanvirkade stolpar, sedan en vanlig stolpe. Jag har virkat i bara en maskbåge, omväxlande främre och bakre.
måndag 11 april 2011
Superenkelt halsband
Jag har gjort ett superenkelt halsband!
Städade några garderober igår och sorterade ut en del kläder. Sparade då vissa intressanta detaljer tex detta blixtlåshänge. Det kanske inte syns så bra på bilderna men det är en vacker liten blomma i ringen. Jag virkade ett tunt halsband av bomullsgarn att sätta fast den i och vips så var det klart!
Mönster till halsbandet: 4 lm, 1 st i första lm, upprepa till önskad längd. Vänd och virka tillbaka på första varvets undersida, lämna den första biten så att en ögla bildas, 1 fm i st, 4 lm, upprepa. Knyt fast hänget och trä det genom öglan så låser det sig själv och halsbandet sitter på plats!
PS. På första bilden syns också en del av min blåa tröja... den är alltså mera marinblå nu. Japp det blev så, jag färgade den.
söndag 10 april 2011
Tack för all inspiration!
Jag har fått en award av Mia stickar! Tack!
Inspirerande blogg, det låter fint det. Jag började fundera på det där med inspiration och var jag mest får den ifrån. Från folk jag träffar i det dagliga livet, från saker de har på sig (som de antagligen har köpt på ellos), från virkade dukar som ligger på dammiga hyllor hemma hos vårdtagare jag träffar, från bilder i tidningar och snabbt förbipasserande tv-glimtar och filmer, från konsten och naturen... Nej nu blev det väl ändå för pretentiöst här. Från alla fantastiska kreativa bloggar naturligtvis.
Till att börja med så var det ju du Mia som först visade mig att det över huvud taget fanns några bloggar att inspireras av! Jag undrar om det inte var du som tog initiativet och startade våran syjunta en gång i tiden också? Nu pratar jag så där en tjugo år sedan. Rätta mig om du minns hur det var.
Man ska skicka den här awarden vidare till fem andra inspirerande bloggare. Jag borde ju alltså i ärlighetens namn först och främst skicka den tillbaka till Mia stickar - men andra kan ju få lite välförtjänt uppmärksamhet också.
Som en parentes vill jag tala om att jag läser även engelskspråkiga virkbloggar tex crochet me. Läser är kanske i och för sig fel ord - men jag ögnar, snappar upp ett ord här och en bild där. Och det är väl det som är inspiration egentligen.
När det gäller virk-inspiration så skulle jag bland annat vilja skicka awarden till Fiffel och tråd, som har en ständigt positiv inställning. Men eftersom du avstår från awarder så hyllar jag i stället återbruket i största allmänhet med ett tips här nedanför!
Och vem har inspirerat mig när det gäller just virkningen mer än den ofattbart produktiva frualbertsson? Jag letar på din blogg efter den där awardfriskylten men jag tror du har tagit bort den - så vill du ta emot denna award så är du värd det! Tack för att du inte ens övergav mig när jag kallade virkningen för trams senast. (Jag var på mycket dåligt humör just då, vet inte om det lyste igenom bokstäverna litegrann?)
Emilia är värd uppmärksamhet för att hon håller sig till sin personliga stil - pippi på pippi kan man säga!
Hellre än bra - det är en titel som man kan kalla för anspråkslös! Men ändå med en ständigt positiv inställning till hantverket o till livet i övrigt!
Tatianas kreativstickning Här är en som gör helt fantastiska och sagolika skapelser, att se och beundra!
Till sist virkpia - en ny bekantskap som gjort en blogg som är som en hel en uppslagsbok. Fantastiskt jobb!
Nu hoppas jag att jag gjort alla länkar rätt... Och vad ni vill göra med dessa awarder är upp till er.
Och så - som en hyllning till återbruket i största allmänhet vill jag dela med mig av följande återbrukstips - tyvärr inte virkat, bara praktiskt:
Ta ett gammalt utslitet plagg som du har tänkt slänga (och som kanske ändå inte passar att virka matta eller korg av...)
Klipp den i delar.
Sätt en av lapparna på din swiffermopp och städa med den.
När dammet är uppmoppat kastar du bara lappen! Nu behöver du varken köpa några särskilt tillverkade engångslappar att städa med eller tvätta någon smutsig mopp! Du kastar den här med gott samvete.
Vilket tyg som helst duger! Jag har provat allt från tunna utslitna linnen till hårda jeans. Strumpor som fått hål på tån fungerar alldeles utmärkt!
Ha det bra! Heja våren!
torsdag 7 april 2011
Ler-årstiden har kommit!
Jag hoppas alla förlåter mitt lilla aprilskämt! (Om den snabba virkningen...) När jag väl hade fått idén kunde jag bara inte låta bli. Och nu kan jag alltså se på bonsaisidans statistik exakt hur många som faktiskt har klickat på länken och kommit dit! Sen fattar ju även jag att man kan göra det av nyfikenhet även om man inte på allvar tror på påhittet, går på skämtet.
Nej sanningen är förstås att det finns inga genvägar (till snabbare virkning eller annat) - saker och ting tar tid, och bör väl få göra det. Vi är ju lite fixerade vid detta att saker ska gå snabbt, vi "i den moderna tiden", vi i den västerländska kulturen. Jag också. Jag sitter inte här och låtsas att jag är nån klok filosof som står över alla såna tankar. Jag blir dagligen och stundligen jättefrustrerad över allt som jag inte kan göra för att jag inte har tid eller inte har råd eller någon annan anledning.
Livet går ut på att prioritera. Mina bonsaier har jag prioriterat i tjugo år så där, det är just bara det här sista året de har fått allvarlig konkurrens av handarbetena.
Så jag gör några maskor då och då på båtrattarna, så här ser de ut för tillfället. Det blir en kant, men om den är färdig så här eller ska bli bredare, det får jag väl se. Hur långt garnet räcker.
Den kommande vår-perioden blir det mycket bonsaiarbete, då kommer jag ha ännu mindre tid till sånt här "trams".
Idag är jag ledig och ikväll ska jag ha syjunta här hemma. (Så det måste väl bli lite städning nu.) Jag har haft fullt upp den sista veckan med jobb, samt tjänstgjort i kyrkan, sjungit med kören, varit till sonen i stan, varit på bonsaimöte. Allt det vanliga. Vilken tur åtminstone att vi nu har den fina ler-årstiden då man varken behöver skotta snö eller klippa gräs!
Tyvärr, som en varning till syjuntan: det betyder samtidigt att vägen är skitdålig...
Ha det bra!
fredag 1 april 2011
Snabbare virkning
Nu har jag lärt mig nånting nytt igen! Det finns en virkteknik som går säkert tre-fyra gånger snabbare än den vanliga gamla! Jag blev superinspirerad när jag läste beskrivningen och gjorde detta sängöverkast igår kväll, utan några större besvär. Det handlar litegrann om den rätta inställningen. Det är egentligen en gammal virkteknik, ursprungligen från Sydamerika, men som fallit i glömska, och nu har en intresserad amatörvirkare tagit upp den och moderniserat metoden en smula. Varför har jag inte läst om detta tidigare?
Beskrivningen hittar ni här.
Nu ska jag se om det går att överföra den här nya kunskapen på alla de gamla mönstren, det blir en lagom klurig uppgift att grunna på...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)