torsdag 19 januari 2012

En brinnande mössa!Vinter är det, fortfarande. Åkte skidor igår, årets andra skidtur, och kom till detta hygge. Det är bara några år sen jag med lätthet susade ner för backen här, då alltså tallarna inte alls stack upp över snön, men nu hade jag ingen lust att ge mig in ibland dem! Fattar inte hur fort tiden går.

 

Är det vinter så är det mössa som gäller! Jag har nu gjort färdigt den senaste mössan. Den är virkad i Drops Delight - nästan ett nystan gick det åt plus ungefär lika mycket av ett gammalt naturvitt ullgarn. Om man virkar med ett tunt garn så blir ju mössan tätare när man använder två färger och gör mönster, varje maska virkas ju omkring en tråd av den andra färgen.
Jag har gjort så många riktigt tjocka mössor den här vintern redan, så nu var det dags för en annan sort. och denna har jag gjort åt mig själv. Det var så att jag hade en virkning på gång redan av det här garnet och jag tänkte att jag kunde avvara ett nystan till en mössa. Det är en sjal som jag virkar efter samma mönster (mitt alldeles egna) som den tunna jag gjorde i julas. Jämfört med det supertunna manos lace-garnet är Drops Delight ganska tjockt! Annars är det ju många som klagar på att det är både tunt och ojämnt. Jag tror man kan se ojämnheterna som effekter, antar att det är tänkt så i alla fall. Och ska man göra något kraftigt så får man väl ta ett annat garn.
Är inte färgen precis som eld och aska?

Medan sjalen fortfarande är halvfärdig så har jag alltså i stället gjort färdigt mössan. Orkar inte vänta på ett lämpligt tillfälle att fotografera den, så det blir dessa lite tråkiga inomhusbilder. Det snöar som bara den här idag, jag fick ingen lust att gå ut. Och i helgen när Jägarn (som eventuellt skulle kunna hjälpa mig med några kort) är ledig är det jag som jobbar.

Som alla mina virkningar (nästan får jag väl säga) så är den här ett sorts experiment, en testvirkning. Den här gången har jag testat att få fram tredimensionella effekter med reliefstolpar. Som att de färgade bitarna ligger ovanpå de ljusa, omväxlande med att de ljusa ligger på de färgade.
Och som vanligt var mössmönstret inte alls planerat i förväg utan fick växa fram allt eftersom. Såna virkningar är roliga att hålla på med, men resultatet kan ju bli lite hur som helst...  Jag ser nu efteråt att om man gjorde mönstret uppochner så skulle de röda partierna verkligen se ut som eldslågor!

Här gillar jag själv de mörka bågarna på ljus botten som jag gjorde längst ner, medan jag gillar lite mindre de ljusa bågarna på mörk botten, som jag gjorde längre upp på mössan.

Nederkanten fick jag göra om efter att ha gjort den för trång först. Jag ville att den skulle sitta "fast" men riktigt så fast som det först blev kunde jag inte stå ut med.

...


10 kommentarer:

Laila sa...

Meget smukke farver :-)

Mia stickar sa...

Åka skidor som om man har eld i baken.....åka som om man har eld i håret! Skämt åsido mössan blev jättefin!

Emilia sa...

Vilken härlig mössa!

Otaliga projekt sa...

Du är så duktig på att hitta på. Fint blir det också.

nattugglan sa...

jättefin mössa... riktigt fina färger. Min pälsboll är äkta vara,, hoho.. räv...oj om nån är pälshatare...köpte den vid handarbetsaffärn. Fäusa är ju fähus.. vi har ju över 100 köttdjur som skall skötas..det är pojkens kor men vi hjälper honom..o ikväll va det min tur då gubben min åkte ut o plöja "sina vägar i stan"..ha de bra

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tatiana sa...

Fantastisk fin mössa!

Black Iris sa...

Wow, vad häftig din brinnande mössa är..
Åka skidor är det många år sen jag gjorde.. Här finns ju nästan ingen snö heller..

Kram Maidi

Unknown sa...

Jättesnygg mössa, den kan du sannerligen vara nöjd med!
Hoppas att allt är bra med dig för övrigt. Längesen jag var här och titta nu, ser i varjefall ut som om du håller virknålen högt! :-)
Kram
Susanne

Hedvig sa...

Riktigt cool mössa! :)