torsdag 5 november 2015

Mer träslöjd blir nya virknålar!


Här är det senaste tillskottet till min samling av hemgjorda virknålar! Dessa har jag täljt av syrenträ. Visst ser de lite läckra ut, nästan som godis?


 Det har blivit en mani att prova olika sorters trä att göra virknålar av, så min lilla samling av egna virknålar har växt till en hel kollektion, ett set med alla storlekar mellan 5 och 10 mm. Ja storlekarna är ju som ni förstår ungefärliga, och det finns även fler av samma storlek.Jag har använt de träslag som råkar finnas i vår trädgård. Plus björk och en, som var de första jag gjorde.
Man ska ju ändå såga bort nån gren ibland, då har jag passat på att spara en liten kvist - om jag hittat nån någorlunda rak.

Det är roligt att se hur olika de är i färgen, det blir en hel palett. Från vänster till höger:
1. björk
2. syren
3. äppelträd
4. rödblommande prydnadsapel
5. äppelträd
6. syren
7. ek
8. en
9. den här minns jag inte vad det är
10. aronia

Visst är det roligt att jag kan skryta med en ek i vår norrländska trädgård? Men det är ingen tusenårig jätteek som man inte når runt stammen, utan en cirka meterhög buske som sett ungefär likadan ut i tolv år.

Om man vill göra en virknål för smygmaskvirkning men inte vill börja helt från grunden så kan man köpa en och bara forma om toppen. Hur man gör har jag beskrivit i min sammanfattning om smygmaskvirkning.
(Jag vet att det finns virknålar som är bättre än den jag använde till bilderna där. Man måste ju inte börja med sämsta utgångsmaterialet, men det var enkelt att göra min poäng tydlig om vad som är målet med omformningen.)
För att kallas en sammanfattning är det kanske en lång sida att läsa, men jag ville samla allt på ett ställe.
Titta gärna på bilderna och se hur många olika mönster man kan få ihop, fastän jag bara visar de grundläggande varianterna!


3 kommentarer:

Trådanten sa...

Vilka fina virknålar! Jag blir sugen på att tälja några själv. Skulle kunna bli en toppenjulklapp!

Textil och sånt sa...

Jag tycker syrenkroken ser ut som elfenben, vacker lyster.
Imponerande med en ek i trädgården, jag trodde du skrivit fel först. Jag lärde mig i skolan att ek inte går norr om Dalälven, men jag får väl lära om.

Marta sa...

Wonderful hooks, Anna!