måndag 14 november 2011

Träslöjd!!!


En mössa. Ett par vantar.
100 % smygmaskor.Fyra virknålar. De två till vänster är specialvirknålar för smygmaskvirkning - som jag beställt med posten en gång, provat - och övergett. Sedan ses här en vanlig virknål av plast, storlek 8, och till slut en träpinne från skogen. (Den är också storlek 8!)


En gång har jag sagt till någon "jag skulle virka med en pinne från skogen om det gick". Då var det ett sorts skämt, eller åtminstone en överdrift - ett sätt att demonstrera min anti-teknik-fixering. Det skulle betyda ungefär "jag bryr mig inte om att vara snobbig med mina grejer". Jag hade aldrig en tanke på att verkligen virka med en pinne från skogen, men nu har jag den ändå här! OCH jag har virkat med den. OCH den funkar bättre än de tre andra tillsammans!

Jag har gjort den lika tjock som plastvirknålen men spetsigare längst fram, det är det bilden här ska försöka visa, man ser båda nålarna från baksidan eller vad man ska kalla det. Det var själva anledningen till att jag hittade på att tillverka en över huvud taget: den tjocka virknålen har ju så svårt att komma igenom virkningen - jag började ju till och med hålla den uppochner, så som jag visat tidigare. Nu ska jag inte behöva göra det i fortsättningen.


Jag provade förra vintern att virka smygmaskribb (som kant på min svarta mössa) och tyckte det fungerade så himla bra. (Virka i bakre maskbågarna som vanlig ribbvirkning men med bara smygmaskor.) Nu har jag använt det till muddarna i vantarna - och så ville jag prova att göra en hel mössa på samma sätt. Skulle man kunna orka det?
Här är den ju.
Och med min nya egentillverkade virknål var det ett snabbt och smidigt projekt.

Mössan är alltså virkad på tvären, eller ska man säga på höjden? - i alla fall inte runt runt utan fram och tillbaka. Jag kan kanske ge en tydligare beskrivning senare om någon är intresserad.

Mössan läggs nog i julklappshögen så länge.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Älskar din virknål!

Nettan sa...

Din virknålspinne är underbar ♥
Ribbvirkning med smygmaskor var nåt nytt för mig... det måste jag kolla upp!

Anelma handarbetar sa...

Häftig virknål!

Kram Birgit

Annika GW sa...

Att det funkar att virka med en "pinne"! Fantastiskt! / Annika

Anonym sa...

Din virknål är verkligen för häftig! Nederst syns det ju att den kommer från skogen! Tänk så mycke virknålar det finns där ute!
Miastickar

disa sa...

Vilken underbar virknål du har gjort och jätte fin mössa och vantar. =)

R´s sa...

Jösses, igår beställde jag en smygmasknål från en butik på nätet.. tänkte mig ett par vantar...Tills jag nu ser din snygga mössa.. Det är en teknik jag aldrig provat men som lockat mig ett tag nu. Din trävirknål är ju hur cool som helst : )

Emilia sa...

Coolaste virknålen!

Fru Bävers virkvrå sa...

Men så smart! Det kan verkligen vara jobbigt att virka smygmaskor...